Porties: 2

Actieve kooktijd: 15 minuten

Totale bereidingstijd: 45 minuten


Al een tijdje wilde ik zeebaars in een zoutkorst maken dus toen ik van La Baleine de vraag kreeg of ik hun zout wilde uitproberen zei ik geen nee! Ik had zeebaars nog nooit op deze manier gegeten, maar het idee dat je vis wordt gegaard in een afgesloten zoutkorst leek mij erg lekker. De vis wordt er niet zout door, maar omdat er geen vocht kan ontsnappen wordt de vis als het ware gestoofd en blijft het enorm mals.

Zeebaars

Ondanks dat zeebaars de klassieke vis is die gebruikt wordt in dit gerecht zou je ook een andere stevige vis kunnen gebruiken, dorade bijvoorbeeld. Zeg alleen wel even tegen de visboer dat je het in een zoutkorst gaat bereiden, dan haalt hij de schubben er niet af. Mijn visboer vertelde me dat dat het belangrijk is voor het slagen van je gerecht.

Kwaliteit zout

Als je kiest voor de beste kwaliteit vis dan ook de beste kwaliteit zout. Het zeezout van La Baleine kristalliseert op natuurlijke wijze door invloed van de zon, de zee en de wind. Verder wordt deze zout op duurzame wijze gewonnen. Neem eens een kijkje op hun website, ze geven daar naast uitleg over waar hun zout vandaan komt ook nog eens allerlei tips waar je zout zoal voor kunt gebruiken, zoals je gootsteenleidingen of zilverwerk schoonmaken.

Jodium

In het zout van La Baleine zit jodium verwerkt en dat vind ik persoonlijk heel fijn! Jodium zit namelijk lang niet in alle soorten zout. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed blijft werken en een tekort kan zorgen voor vermoeidheid en gewichtstoename.

Zout met jodium wordt gebruikt in bakkers- of supermarktbrood, maar als je geen brood eet of je maakt zelf je brood (wat ik dus doe) moet je goed oppassen voor een jodiumtekort. Ik heb er last van gehad toen ik een tijdje koolhydraatarm at. Gebruik in plaats van gewoon zout dan zout met jodium zoals La Baleine en dan weet je zeker dat je genoeg jodium binnen krijgt.

Eigenlijk best makkelijk

Terug naar het recept! Ik moet zeggen dat het eigenlijk best makkelijk was! Ik was blij verrast want het is dus niet moeilijk, maar het ziet er wel fantastisch uit en de smaak is zelfs nog beter. Dus de eerstvolgende keer dat je indruk op iemand wil maken zou ik zeker dit maken!

Ingrediënten

  • 1 zeebaars schoongemaakt maar niet ontschubt
  • 1 kilo grof La Baleine zeezout
  • 5 a 6 eiwitten (afhankelijk van hoe groot de eieren zijn)
  • 1 citroen
  • takjes tijm
  • peper

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 230 graden.

2. Meng de eiwitten met het zout, je wil de textuur van nat zand. Begin met 5 eiwitten en als het te droog is voeg dan de 6e toe.

3. Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Verdeel wat van je zout op de bakplaat net groot genoeg dat je vis erop past. Mijn vis was aan de ruimte kant dus kop en staart zat niet in de zoutkorst maar dat maakt niet uit.

5. Leg je vis op het zout, snij de citroen in plakjes en doe deze samen met de takjes tijm in de buikholte van de vis. Verdeel dan de rest van het zout over de vis en druk het geheel goed aan. We willen dus dat de vis is afgesloten zodat er geen vocht uit kan.

6. Bak in 20-25 minuten af, je zult zien dat het zout nu bruin is geworden.

7. Laat 5 minuten afkoelen en hak aan de randen van de vis de zoutkorst los met een mes. Het zal in grote stukken loslaten.

8. Trek het velletje eraf, breng op smaak met een beetje peper en dien op met een simpele salade, wat brood of gebakken aardappelen.

Enjoy!