Wie zegt dat je alleen in de zomer kan barbecueën? Ik vind het juist heel gezellig in de winter, warme jas aan, vuurtje erbij, warme chocomelk en als toetje uiteraard geroosterde marshmallows.

Wij hebben dan ook een familietraditie, elk jaar gaan we met Oud en Nieuw met mijn familie een paar dagen weg en dan wordt er áltijd gebarbecued. Mijn vader had dus vorig jaar zoals altijd weer spullen meegenomen om uitgebreid te barbecueën, maar wat bleek…de barbecue bij het huisje was stuk. Drama, haha.

Maar als je denkt dat mijn vader zich daardoor uit het veld liet slaan, dan ken je hem duidelijk niet! In de lokale supermarkt werd er zo’n metalen bak gekocht (zo één waar champagneflessen in ijs worden ingelegd), daar gingen kooltjes en in dat ding werd gewoon aangestoken.

Ondanks dat dat een hele bijzondere ervaring was, zacht uitgedrukt ;), hou ik het liever toch bij een echte barbecue. Bij kamadoexpress.nl hebben ze de mooiste barbecues te koop en mijn favoriet is de Big Green Egg Large.

De reden dat deze mijn favoriet is, is omdat je er niet alleen mee kan barbecueën, je kan het ook gebruiken als pizza oven of als slow cooker of zelf rookkaas op maken, toe tof is dat?! Ideaal als je één ding kan gebruiken om zo’n beetje alles mee klaar te maken.

Zelf heb ik het simpel gehouden en een surf&turf bereid. Ik vind garnalen en biefstuk het allerlekkerst van de barbecue. Dit geeft toch een lekkere rokerige vuursmaak die niet met de grillpan na te maken is. Hierdoor kan ik dit recept ook amper een recept noemen want je hoeft eigenlijk niets toe te voegen. Beetje peper en zout en de Green Egg doet de rest, maar ik zal toch even vertellen wat ik precies heb gedaan.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 biefstukjes
  • 18 grote gamba’s (rauw, dus de grijze)
  • Peper en zout
  • Kruidenboter

1. Laat allereerst de biefstuk op kamertemperatuur komen.

2. Zorg er dan voor dat het rooster van de Egg goed warm is op 240 graden want een heet rooster voorkomt dat je producten blijven plakken. Breng de biefstuk op smaak en leg dit op het hete rooster. Laat dit minimaal een minuut liggen anders heb je ook weer kans dat de biefstuk blijft plakken en gaat scheuren. Hoe lang je de biefstuk grilt is afhankelijk van de dikte. Meestal is het zo’n 2 tot 3 minuten per kant voor een rosé biefstuk.

(tip: houd de deksel zoveel mogelijk gesloten, dit zorgt ervoor dat je producten gelijkmatig garen. Leg ook nooit het hele rooster vol, dit kan de vuurhaard doen verstikken en dan krijg je misschien ook een minder resultaat)

3. Ik kies altijd voor een rosé biefstuk dus gril ze 2.5 minuut per kant. Zoals je merkt hebben we met de gamba’s nog niets gedaan en dat klopt. Terwijl de biefstuk even ligt te rusten (eventueel in wat folie zodat het niet afkoelt) gaan we de gamba’s grillen. Deze moet je grillen totdat ze diep roze zijn aan beide kanten, dit gaat snel dus blijf opletten.

4. Serveer per persoon 1 biefstuk met 3 gamba’s. Klontje kruidenboter op je biefstuk en klaar.

Zoals ik al zei hoef je hier verder niets meer te doen want de grillsmaak is juist zo lekker.

Als bijgerecht adviseer ik een gepofte aardappel, de Green Egg staat toch al aan dus kan je daar beter meteen gebruik van maken! Wat gegrilde asperges erbij en je hebt een perfecte maaltijd.

Enjoy!