Ik ben dol op twix dus besloot ik er twix cookies van te maken! Het zijn een aantal losse stappen, maar het is geen lastig recept.

Twix cookies

De basis is een simpel suikerkoekje. Het beslag komt heel kruimelig over, maar het is goed als je het kunt samenknijpen tot een bal. Druk plat tot ongeveer 1 centimeter met de palm van je hand (hier krijg je die mooie structuur van de randjes) en vervolgens duw je met een klein (whisky of shot) glaasje een dieper deel in het midden. De koeken bak je en daarna vul je ze met de karamel. Als dat gestold is kan je er wat chocolade overheen smeren.

Karamel

Voor de karamel heb ik een beetje valsgespeeld want ik heb gebruik gemaakt van Werthers soft caramel snoepjes. Deze techniek heb ik ook gebruikt voor mijn caramelitas in Zoet Deeg. Ik vind de smaak gewoon heerlijk en bonus is dat je geen suiker hoeft te smelten.

Chocolade

Voor de chocolade gebruik je een pure choco van niet meer dan 70% puur (dat kan sneller schiften). Warm de chocolade op met wat boter en je hebt een glanzende chocolade die nog een klein beetje zacht blijft, ook wanneer ie goed afgekoeld is. Ik vind dat zelf het lekkerst met de rest van de structuren.

twix cookie
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Twix cookies

Twix cookies
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 10 cookies

Ingrediënten

Voor de koeken

  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 3 gram vanille extract
  • 1 gram zout
  • 300 gram tarwebloem
  • 40 gram maizena
  • 5 gram bakpoeder

Voor de karamel

  • 1 zak werthers soft caramel (a 150 gram)
  • 40 gram slagroom

Voor de chocolade

  • 150 gram chocolade
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • optioneel: flaky zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte)
  • Haal de Werther snoepjes uit de verpakking en doe samen met de slagroom in een steelpan. Laat op laag vuur staan, roer af en toe door, tot alle snoepjes gesmolten zijn en je een karamel hebt. Laat afkoelen.
  • Klop met de platte menghaak de boter met de suiker op tot romig. Voeg het ei toe en meng goed.
  • Voeg de vanille, het zout, de bloem, maizena en bakpoeder toe en meng tot alles net gecombineerd is. Het is een kruimig/korrelig deeg, maar je moet het tot een bol kunnen samenknijpen. Is het te droog, voeg dan een eetlepel water toe (was bij mij niet nodig).
  • Maak bollen van 50 gram en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met je hand plat tot een schijf van 1 centimeter dik en duw dan met een shotglas of whiskyglas (of iets anders rond van ongeveer 2 cm diameter) een lager deel.
  • Bak 10 minuten af in de oven, het klopt dat de koekjes nog zacht zijn, en laat dan op de bakplaat helemaal afkoelen.
  • Vul het lagere deel van de koekjes met de karamel.
  • Smelt de chocolade met de boter au bain marie, dus in een kom op een pan met een laagje water (mag de kom niet aanraken). Laat de chocolade 15 minuten afkoelen zodat het iets steviger is.
  • Verdeel met een theelepel de chocolade over de karamel, garneer optioneel met wat flaky zeezout. Laat vervolgens helemaal afkoelen.
  • Je kunt de koeken luchtdicht op kamertemperatuur bewaren, 2 a 3 dagen. Je kunt de koeken ook in de koelkast bewaren, 3 a 4 dagen, maar laat dan wel eerst op temperatuur komen voordat je ze opdient.

Deze foto’s heb ik gemaakt met flitslampen. Wil jij je ook verdiepen in flitslampen en/of sowieso meer weten van foodfotografie? Neem dan een kijken bij mijn Foodie fotografie cursus!