tiramisu

Tiramisu met zelfgemaakte lange vingers

Tiramisu, het is luchtig en romig en heerlijk. Traditioneel zit er alcohol in dit toetje, maar ik ben geen fan van alcohol in zoetigheid. Ik kies er dus voor om enkel koffie te gebruiken, maar het staat je uiteraard vrij daar zelf wel voor te kiezen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de zelfgemaakte lange vingers over te slaan, maar ik had wel eieren, suiker en bloem in huis en geen lange vingers en ik had echt geen zin om weer naar de supermarkt te gaan.

Lange vingers

Maakt het een groot verschil als je ze zelf maakt? Lastig te zeggen, ik heb het niet kunnen vergelijken. Ik moet wel zeggen dat bij mijn zelfgemaakte variant ik geen last had van nog harde stukjes wat ik soms bij de kant en klare wel heb. Die zijn zo keihard dat je ze echt goed moet weken, de zelfgemaakte zijn wat brozer en veel sneller zacht.

Tiramisu

Dit is natuurlijk een klassieker en ik hou er niet van om een klassieker opeens helemaal anders te doen, dus verwacht geen bijzondere toevoegingen oid. Wel heb ik wat tips om ervoor te zorgen dat het helemaal lukt en je een geweldig toetje op tafel kunt zetten.

tiramisu

Wat heb je nodig

Een ovenschaal uiteraard, de mijne was aan de kleine kant en ik had nog van alles wat over. Ik raad dus een ovenschaal van ongeveer 25 bij 25 aan. Een losse bodem is ook handig wanneer je mooie vierkante stukken wil snijden, zoals bij deze.

Een spuitzak is ook handig, zeker voor de lange vingers, maar niet perse nodig wanneer je ze alleen voor de tiramisu gaat maken. Je kunt namelijk ook het mengsel op een bakplaat verdelen in de vorm van je ovenschaal.

tiramisu

tiramisu
Bereidingstijd30 min
Totale tijd4 uur
Porties: 1 schaal

Ingrediënten

Voor de lange vingers

  • 4 eieren
  • 120 gram patenbloem
  • 120 gram kristalsuiker (+ extra voor bovenop)
  • snuf zout

Voor de tiramisu

  • 4 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 500 gram mascarpone op kamertemperatuur
  • kopje sterke koffie
  • 2 el cacao
  • 2 el rum of marsala (optioneel)

Instructies

Voor de lange vingers

  • Verwarm de oven voor op 190 graden celcius.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten met een snuf zout en 60 gram suiker helemaal stijf. Klop in een andere kom de dooiers met de overige 60 gram suiker tot licht en fluffy.
  • Voeg beetje bij beetje de opgeklopte eidooiers bij het eiwit. Meng door het eiwit in een omhoogwaartse beweging omhoog te spatelen terwijl je de kom draait. Op deze manier houd je het mengsel luchtig.
  • Wanneer je alles hebt gemengd, voeg dan beetje bij beetje de bloem toe op dezelfde manier.
  • Je kunt het mengsel nu in een spuitzak doen en lange vingers spuiten, je kunt ook de vorm van je ovenschaal uitspuiten (lekker makkelijk). Strooi nog wat kristalsuiker over de lange vingers en bak 10 minuten.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Keer de lange vingers dan om en doe nog 3 minuten terug in de oven en zet dan de oven uit. Laat ze helemaal afkoelen in de oven, dan weet je zeker dat ze lekker krokant en bros zijn.

Voor de tiramisu

  • Splits wederom de eieren en klop de eiwitten met 50 gram suiker stijf. Klop in een andere kom de dooiers met de overige 50 gram tot licht en fluffy.
  • Voeg de mascarpone toe aan de eidooiers en klopt met de hand totdat gemengd. Ik doe dit niet elektrisch want dan heb je snel de kans dat het teveel wordt gemengd en te dun wordt.
  • Voeg beetje bij beetje de eiwitten toe, spatel dit weer in een opwaardse beweging en draai tussendoor de kom.
  • Neem een ovenschaal en begin met een laag lange vingers, smeer deze in met koffie (waar eventueel de rum of marsala aan is toegevoegd), verdeel dan een laag macarpone creme eroverheen, een laag lange vingers, smeer in met koffie, laag mascarpone creme. Ik heb 3 lagen gemaakt.
  • Je kunt de laatste laag mascarpone creme gewoon eroverheen verdelen, ik vond het leuk om dit erop te spuiten in kleine toefjes. Doe ik dit geval de creme in een spuitzak en laat dit en de schaal een half uurtje afkoelen in de koelkast. De creme wordt dan wat steviger en is makkelijker op te spuiten.
  • Wanneer de bovenste laag erop zit mag je tiramisu minimaal 4 uur maar het liefst een nacht opstijven in de koelkast.
  • Strooi met een zeefje een laag cacao over de tiramisu wanneer je het opdient. Ik kies ervoor om dit te doen wanneer de mascarpone creme is uitgehard zodat het er goed op blijft liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
nl_NLDutch en_USEnglish