Ben je het met me eens als ik zeg dat gerechten met stoofvlees een enorm hoog comfortfood gehalte hebben? Ik denk dat een reden is omdat je er veel tijd, liefde en aandacht in steekt. Het is niet een gerecht dat snel klaar is en die moeite proef je erin terug.

Stoofvlees bakjes

Daarom zijn deze individuele stoofvlees bakjes met bladerdeeg perfect voor de feestdagen, of gewoon een etentje natuurlijk. Ik heb ervoor gekozen om de vulling in ovenbestendige bakjes (je kunt ook ramekins gebruiken) te doen, maar je kunt de vulling ook in pastei bakjes doen.

Iers rundvlees

Ik gebruik voor mijn stoofvlees Ierse runderlappen. De koeien in Ierland lopen minimaal 7 maanden van het jaar buiten en eten dan voornamelijk gras en dat proef je terug in het vlees. En ook kun je Iers rundvlees in de meeste supermarkten krijgen, dus je hoeft niet naar een speciale winkel te gaan.

Stoofvlees bakjes

Stoofvlees bakjes

Stoofvleesbakjes
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 4

Benodigdheden

  • 4 ovenbestendige bakjes

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 700 gram Ierse runderlappen, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 stengel selderij, in plakjes gesneden
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 tomaten, in kwarten gesneden
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei
  • optioneel: flaky zeezout

Instructies

  • Verhit 1 el olie in een sudderpan. Breng het vlees rondom op smaak met peper en zout en bak, eventueel in etappes zodat de pan niet afkoelt, aan tot het vlees bruingekleurd is. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Voeg de overige el olie toe aan dezelfde pan en bak de ui, wortel en selderij tot de ui zacht begint te worden.
  • Voeg het vlees, inclusief eventuele sap dat is vrijgekomen, weer toe aan de pan en meng door. Schenk de hete bouillon over het vlees en verdeel dan de tomaten in de pan. Legde takjes rozemarijn op het vlees en laat met deksel op laag vuur garen, dit duurt ongeveer 2.5 tot 3 uur. Haal het laatste uur de deksel een stukje van de pan af, zodat wat van de stoom kan ontsnappen en de saus iets kan indikken.
  • Haal, wanneer het vlees zacht is en uit elkaar valt, van het vuur. Verwarm dan de oven voorop 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd in 8 vierkante plakjes net iets groter dan je kommetje.
  • Verdeel het vlees en de groenten in de 4 kommetjes, leg een plakje bladerdeeg op een kommetje, smeer in met opgeklopt ei en leg er nog een plakje bladerdeeg op. Smeer ook dit in met opgeklopt ei, bestrooi optioneel met wat flaky zeezout en snij met een mes een kruis in het bladerdeeg zodat tijdens het bakken de stoom kan ontsnappen. Herhaal met de rest.
  • Bak 15 tot 20 minuten af in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen voordat je de potjes opdient.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Irish Beef.