Tijd voor een nostalgisch recept, stamppot spitskool met kaas. Ik ben niet de grootste aardappel liefhebber, daarom ook mijn liefde voor bloemkoolpuree, maar voor dit gerecht heb ik een zwakke plek.
Stamppot spitskool met kaas
Je kookt de aardappelen samen met de fijngesneden spitskool en stampt daarna alles fijn met wat melk en boter. Daarna meng je de geraspte kaas erdoorheen, breng je alles op smaak met peper en zout en klaar ben je. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, dan kan je ham (gewoon plakjes ham in reepjes gesneden) erdoorheen mengen en heb je ook je proteïne. In dit geval heb ik er een gepaneerde karbonade bij gedaan.
Karbonade
Dit is ook heel simpel om te maken. Breng de karbonades eerst op smaak met peper en zout, druk dit goed in het vlees, en haal dan door ei en panko. De truc is om voldoende olie in je pan te gebruiken en je pan niet te vol te doen, zo voorkom je dat de paneerlaag eraf valt.
Stamppot spitskool met kaas
Ingrediënten
- 500 gram geschilde aardappelen, iets kruimig
- 1 spitskool, in reepjes gesneden
- 25 gram roomboter
- 100 ml melk
- 100 gram geraspte belegen kaas
- peper en zout
Voor de karbonades
- 2 karbonades
- 1 ei, opgeklopt
- 50 gram panko
- peper en zout
- (zonnebloem)olie
Instructies
- Kook in een pan met gezouten water de aardappelen en de spitskool samen gaar, afhankelijk van hoe groot de stukken aardappel zijn duurt dit ongeveer 10 a 15 minuten.
- Giet af, voeg de melk en boter toe en stamp tot een puree.
- Voeg de geraspte kaas toe en meng tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper en zout
- Breng intussen de karbonades op smaak met peper en zout, haal door het eimengsel en dan door de panko.
- Verhit een koekenpan met een flinke laag olie en bak de karbonades aan beide kanten aan tot goudbruin en gaar, zo'n 10 minuten.
- Dien de stamppot op, eventueel met een extra klontje boter, samen met de karbonades.