Ik ben dol op spaghetti en deze met rivierkreeft is een nieuwe favoriet. Sowieso hou ik van vis in mijn pasta, zoals deze pasta met zalm of deze spaghetti met garnalen. Hier houden we de traditionele regel van ‘geen kaas combineren met vis’ aan. Uitzondering want normaal vind ik kaas altijd een goede toevoeging.

Rivierkreeft

In Amsterdam is een ware rivierkreeft plaag dus we moeten er meer van eten! Geen straf, toch? Rivierkreeft is een iets goedkopere oplossing dan bijvoorbeeld krab of kreeft. Al werkt dat allebei ook in dit gerecht. Je zou ook voor garnalen kunnen gaan, maar dit is weer eens iets anders.

Broodkruim

In plaats van kaas gebruiken we broodkruim als topping. We bakken panko in wat knoflookboter tot krokant. Naast de smaak zorgt dit ook voor een hele fijne crunch. Gebruik wel echt panko hiervoor, geen paneermeel. Panko zijn grotere broodkorrels, paneermeel is veel te fijn hiervoor. Wist je trouwens dat ik in mijn kookboek Vers Deeg uitleg hoe je met overgebleven brood makkelijk paneermeel/panko kunt maken?

Spaghetti met rivierkreeft

Spaghetti met rivierkreeft
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de broodkruim

  • 15 gram roomboter
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 50 gram panko

voor de spaghetti

  • 150 gram spaghetti
  • 15 gram roomboter
  • 1 sjalot, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 blik tomaat in blik
  • 100 gram rivierkreeft
  • 1 el creme fraiche
  • 1 handje verse peterselie, fijngehakt
  • citroen

Instructies

  • Verhit voor de broodkruim de boter en fruit de knoflook aan. Voeg de panko toe en bak tot de panko goudbruin en knapperig is. Zet apart.
  • Breng intussen een pan met gezouten water aan de kook en kook de spaghetti tot al dente.
  • Verhit voor de pasta de boter en fruit de sjalot, knoflook en chilivlokken aan. Voeg wanneer de ui zacht is de tomaat in blik en een snufje zout toe en laat dit 10 minuten pruttelen en inkoken.
  • Voeg de gekookte spaghetti, de rivierkreeft en de creme fraiche toe en meng. Voeg als allerlaatste de peterselie toe en hussel alles nog even kort door elkaar.
  • Dien op met de broodkruim over de pasta gestrooid en serveer met een citroenschijfje.