Shakshuka is een typisch ontbijtgerecht uit het Midden-Oosten. Voor sommige mensen is het misschien iets te heftig als ontbijt, maar ik vind het juist heerlijk! Het scheelt ook wel dat ik pas rond 12 uur ontbijt in verband met intermittent fasting, haha. Ik ben juist een fan van hele smaakvolle ontbijtjes, dan heb ik meteen het gevoel alsof ik klaar ben voor de dag. Qua eten ben ik misschien toch niet in het juiste land geboren.
Shakshuka: Gezond, weinig moeite en intense smaak.
De combinatie van kruiden is dus intens, de smaken zijn zo vol en rijk en het is relatief snel klaar. Heerlijk met wat brood erbij! Als je je echt wil uitleven kan je natuurlijk zelf brood erbij bakken! Klik hier voor mijn desembrood recept. Hier moet je dan wel minimaal 2 weken van tevoren mee beginnen haha. Dit gerecht moet wel even opstaan, komt omdat er tomaat doorheen gaat (dat moet altijd een tijdje opstaan zodat het zurige eraf gaat) maar veel omkijken heb je er niet naar. Je moet pas echt gaan opletten als de eieren erbij gaan, je wil namelijk niet overgestolde eieren, het liefst is je eigeel nog een beetje runny.
Harissa
Ik heb nog een beetje harissa over mijn shakshuka gedaan. Dat is een mengsel van o.a. chilipepers en geeft het net dat beetje extra kick.
Shakshuka
Ingrediënten
- 4 eieren
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in repen gesneden
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1/4 tl chilivlokken
- feta
- peper en zout
- feta
- verse koriander
- geroosterd brood
- scheutje olie
Instructies
- Verwarm een beetje olie in de pan en laat de komijn hier een minuutje in bakken en voeg dan de ui toe.
- Zodra de ui glazig is, voeg dan de knoflook, paprika, chilivlokken en paprikapoeder toe.
- Als de paprika nu ook zachter is geworden, voeg dat de tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat dit zeker 10 minuten pruttelen.
- Maak holletjes in dit mengsel en giet daar een ei in, doe dit 4x.
- Doe nu een deksel op de pan totdat het eiwit praktisch gestold is, dit duurt ongeveer 5 minuten. Hou er rekening mee dat je eieren nog nagaren als het va het vuur af is.
- Garneer met verkruimelde feta en verse koriander
Cheryl zegt:
Waar haal jij je feta? Vind die van apetina het lekkerst! Heb een keer zo’n blok gehaald bij de AH maar vond dat echt niks aan!
foodfromclaudnine zegt:
Ik neem altijd Dodoni of Omiros. Apetina is ‘witte kaas’ en niet echte feta en vind ik zelf dan weer niet zo geweldig.
Liesbeth zegt:
Ik lees niks over de toevoeging van de harissa in het recept
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Liesbeth,
Dat klopt, in mijn Insta post staat ook ‘Het recept voor mijn standaard shakshuka staat online, in deze verse heb ik een paar theelepels harissa toegevoegd.’.
Op het einde heb ik dus naar smaak een paar theelepels harissa toegevoegd!
Groetjes,
Claudia