samosa

Samosa’s met aardappelvulling

De challenge van deze maand waren samosa’s! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet super bekend ben met samosa’s. Ik wist ook niet zo goed wat voor deeg er gebruikt werd, maar gelukkig bestaat google, toch?

Wat ik wel wist, maar dat is veel in de Indiaase keuken, is dat samosa’s vaak vegetarisch en zelfs vegan zijn. Natuurlijk kan je iets van kip toevoegen, maar ik wilde het een beetje traditionaal houden.

Deeg

Je zou samosa’s met filodeeg kunnen maken, wel lekker makkelijk als je kant en klare deeg wil gebruiken, maar ik kwam erachter dat dit niet de traditionele manier is.

Het deeg zelf is helemaal niet lastig. Je moet de ingrediënten kort kneden zodat alles gemengd is maar je hoeft niet een heel soepel deeg te hebben. De regel is dat als je zacht en chewy deeg wil hebben, zoals brooddeeg, dan moet je lang kneden om de gluten te activeren. Wil je meer een flaky deeg, dan moet je kort kneden. Laat het deeg ook even rusten in de koelkast. Op deze manier komen de gluten ook tot rust en kan je het een stuk makkelijker uitrollen.

Aardappelvulling

Deze vulling is ook zo simpel. Gekookte aardappel en dan fijngestampt met allemaal heerlijke kruiden. Je zou er nog iets van doperwten doorheen kunnen doen voor wat meer bite, maar ik vond dit een heerlijke combi.

Samosa’s met aardappelvulling

een stappenplan voor heerlijke samosa's met een kruidige aardappelvulling
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 15 min
Porties: 4

Ingrediënten

VOOR HET DEEG

  • 260 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram water
  • 2 eetlepels olie
  • snuf zout

VOOR DE VULLING

  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel koriander zaadjes
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1/4 theelepel fenegriek zaadjes
  • 1 eetlepel gember pasta
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel fijngehakte jalapeno
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 3/4 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 2 grote gekookte aardappelen
  • zout

OVERIG

  • zonnebloemolie
  • kommetje water

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor het deeg tot een mooie deegbal, je hoeft dus niet lang te kneden. Verpak in huishoudfolie en leg dan in de koelkast te rusten (minimaal een half uur).
  • Ondertussen gaan we de vulling maken. Verhit de olie in een pan en doe hierin de korianderzaadjes en venkelzaad. Druk de zaadjes met de bolle kant van je lepel fijn. Voeg dan de fenegriek, gember, knoflook en jalapeno toe.
  • Roer door totdat alle geuren vrijkomen en voeg dan de overige kruiden toe.
  • Vervolgens voegen we de aardappeen toe en stampen we alles fijn totdat er een dikke puree ontstaat. Proef en breng op smaak met zout. Laat dit een beetje afkoelen.
  • Dan gaan we nu met het deeg aan de slag! Pak een balletje van het deeg ter grote van een limoen, het hoeft niet heel precies te zijn. Rol dit uit tot een rondje en snij deze dan door de helft. Vouw 1 helft terug tot 1/3 en dan helemaal zodat je een hoorntje hebt. Plak het deeg aan elkaar met wat water. Vul dan met wat van het mengsel en knijp dan ook aan de bovenkant dicht. Ik weet dat dit een beetje vaag klinkt, daarom heb ik foto’s bijgevoegd (onder dit artikel).
  • Herhaal dit totdat je deeg op is. Verhit vervolgens zonnebloemolie in een ruime pan (of een frituurpan) en bak je samosa’s hierin totdat de buitenkant mooi goudbruin is.
  • Ik heb er een ketchup bij geserveerd, lekker authentiek he 😉
5/5 (1 Review)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.