Vroeger, ik heb het idee dat ik veel recepten zo begin haha, haalde mijn moeder vaak van die supermarkt cordon bleu’s. Je kent ze vast wel, die halve rondje met een enorm dikke paneerlaag met een rare ham en kaas erin.
Zoals je misschien al merkt aan mijn omschrijving was ik geen fan. Ik dacht dus ook altijd dat ik een cordon bleu niet lekker vond. Totdat ze het een keer bij de slager had gekocht! Wat een wereld van verschil zeg! Sowieso vind ik zelf gepaneerd vlees zoveel lekkerder dan kant en klaar gepaneerd. Ik ben er absoluut van overtuigd dat hiervoor namelijk de mindere stukken vlees gebruikt wordt omdat je het toch niet kan zien. Hetzelfde met shoarmavlees, dat koop ik ook echt niet kant en klaar.
Cordon bleu: kip met een heerlijke vulling van gesmolten kaas en ham
En wat de slager kan, kunnen wij ook. Want een cordon bleu is niet moeilijk te maken. Wel moet je oppassen dat de kaas er niet uit loopt, maar daarvoor kan je de kaas in de ham rollen en hier dan weer je kip omheen. Maak dit pakketje dicht met een cocktailprikker en het moet helemaal goedkomen!
Tegelijkertijd wil je wel dat de kaas gesmolten is. Daarom gebruiken we jong belegen kaas, deze smelt een stuk sneller dan bijvoorbeeld oude of belegen kaas.
Verder gebruik ik in plaats van gewone ham graag porchetta, dit is langzaam geroosterd en heel erg smaakvol. Echt een lekker smaakbommetje in je kip.
Koolhydraatarm
Ook dit gerecht kan je makkelijk koolhydraatarm maken door de paneermeel te vervangen door amandelmeel. Hou er wel rekening mee dat amandelmeel iets fragieler is, dus draai de kip voorzichtig om. Verder is het wel minder krokant dan paneermeel, maar het is een heerlijke koolhydraatarme aanpassing. Ik heb zelf trouwens ook amandelmeel gebruikt hier!
benodigdheden
Het is geen absolute vereiste maar wel heel handig om een vleeshamer te hebben. Leg een vel huishoudfolie over de kip en sla je kip dan plat. Op deze manier is je vleeshamer niet vies en is je kip groot genoeg om de ham/haas helemaal te bedekken. Als je geen vleeshamer hebt kan je de kip ook gewoon helemaal opensnijden.
Salade met avocado, komkommer en een cordon bleu
Benodigdheden
- Vleeshamer
- Huishoudfolie
- Cocktailprikkers
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 2 plakken porchetta
- 2 stukken kaas
- bordje paneermeel
- 1 ei geklutst
- 75 gram veldsla
- 1/2 komkommer
- 1 avocado
- peper en zout
- olie om in te bakken
Instructies
- Sla je kip plat met een vleeshamer of snij helemaal open, breng op smaak
met peper en zout. Rol een stuk kaas in een plakje porchetta en leg dit
op je kip. Rol vervolgens je kip hieromheen en sluit het geheel af met
een cocktailprikker. - Pak 2 borden, klop op het ene een ei los en doe op het andere een flinke laag paneermeel (of amandelmeel).
- Haal je 2 kipjes eerst door het ei en dan door de paneermeel.
- Verhit in een anti-aanbakpan een klont boter of olie, let op: wees niet te zuinig want paneermeel zuigt veel boter/olie op.
- Bak je kip vervolgens aan alle kanten mooi bruin aan totdat alles gaar
is en de kaas gesmolten is. Leg eventueel een deksel op de pan om het
garingsproces te versnellen. Omdat het opgerold is duurt het wat langer
voordat de kip gaar is. - Ondertussen maken we de salade. Dit is heel simpel namelijk de veldsla,
in plakjes gesneden komkommer en in plakjes gesneden avocado. Ik voeg
geen dressing toe omdat de avocado het geheel al lekker romig maakt. - Snij de kip in dikke plakken en dien samen met de salade op.