Mijn laatste verslaving verwerkt in een avondmaaltijd, romige pistache pesto pasta. Naast dat pistache noten iets beter te betalen zijn dan pijnboompitten vind ik deze pesto variant ook gewoon echt lekkerder!

Romige pistache pesto pasta

Wist je trouwens dat in de meeste supermarkt pesto cashewnoten zit en geen pijnboompitten. Dat was altijd al zo, trouwens, niet alleen nu pijnboompitten het nieuwe goud is. Daarom is zelfgemaakt altijd lekkerder! Dat geldt natuurlijk ook voor deze pesto, maar sowieso is pistache pesto een stuk lastiger te koop. Ik heb het nog niet ergens gevonden.

Ik maak mijn pesto in een graniete vijzel, deze heeft een ruwe binnenkant dus is beter voor het vermalen van dingen. Het kan natuurlijk ook in een blender of foodprocessor, maar mijn ervaring is dat de textuur dan toch echt anders is. Voor een vijzel geldt altijd, begin met de harde ingrediënten en eindig met de zachte ingrediënten. Het maakt mij niet uit welke methode je gebruikt, maar houd er dus rekening mee dat het qua textuur wel iets kan uitmaken.

Ik heb trouwens al eens een vergelijkbaar recept online gezet, maar dit is een romige en toch echt andere versie. Allebei lekker, maar deze is iets meer ‘comfortfood’ achtig.

Romige pistache pesto pasta
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Romige pistache pesto pasta

Romige pistache pesto pasta
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de pesto

  • 1 teen knoflook (of 2 kleine)
  • 30 gram pistache noten ongezouten (gepeld)
  • 15 gram basilicum blaadjes
  • 4 el olijfolie
  • 2 el fijngeraspte parmezaanse kaas
  • zout

Verder

  • 150 gram spaghetti
  • 1 el boter
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml room
  • 30 gram geraspte Parmezaanze kaas
  • 1 bol burrata
  • peper en zout

Instructies

  • Stamp in een vijzel de knoflook met een snufje zout fijn. Voeg de pistachenoten toe en stamp fijn. Voeg de basilicum toe en stamp en maal ook dit fijn. Meng de olijfolie en Parmezaan erdoorheen, breng genoeg op smaak met zout. Zet opzij.
  • Kook de spaghetti in gezouten water al dente.
  • Verhit, wanneer de pasta bijna klaar is, de boter in een koekenpan en fruit de knoflook kort aan. Voeg de room en de Parmezaan toe en roer door tot de kaas gesmolten is. Voeg de pesto, de pasta en een juslepel pastawater hier aan toe en meng goed door, proef of je verder op smaak moet brengen met peper en/of zout. (Houd er rekening mee dat roomsauzen na het afkoelen nog flink stollen dus je wil de saus wat dunner op dit moment.)
  • Verdeel de pasta over 2 borden en serveer met de burrata.