Tzatziki is iets wat ik overal zoveel mogelijk bij doe. De romige Griekse yoghurt samen met de knoflook, heerlijk! Denk bijvoorbeeld aan deze gehaktballen, deze garnalen uit de oven, courgette friet, courgette koekjes of uiteraard met Griekse pita.

Dille

Wat ik vaak zie is dat mensen geen dille in hun tzatziki doen. Zonde, wat dat hoort er wat mij betreft echt in! En dan maakt het me niet uit of je gedroogde dille of verse dille neemt. Ik gebruik vaak gedroogde dille, maar voor de foto vond ik het leuker om verse dille te gebruiken.

Griekse yoghurt

Ook hier kan je voor verschillende varianten kiezen. Neem of een volvette Griekse yoghurt of een magere, zolang het maar een dikke romige consistentie heeft. Sommige magere Griekse yoghurts zijn namelijk of heel dun, zoals normale yoghurt, of hebben een beetje een mousse structuur. Dat is met tzatziki niet zo lekker, zoals ik al zei moet je echt een dikke yoghurt hebben.

Laten intrekken

Doe jezelf een plezier en maak de tzatziki een dag voordat je het wil gebruiken. Je zult merken dat de knoflook goed in de saus is getrokken en een diepe milde smaak heeft in plaats van de wat scherpere smaak die rauwe knoflook heeft. Als je geen dag hebt, maak het dan in ieder geval een aantal uur voordat je het gaat serveren.

Tzatziki

Een heerlijke saus die overal bij past met knoflook en komkommer
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd2 uur 15 minuten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 500 ml dikke Griekse Yoghurt
  • 1/2 komkommer, geraspt
  • 2 el dille
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 el witte azijn

Instructies

  • Doe je geraspte komkommer in een vergiet en strooi er het zout overheen. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de komkommer komt. Laat een paar minuten staan en druk dan al het vocht er zoveel mogelijk uit.
  • Meng de Griekse yoghurt met de komkommer, knoflook en dille, 1/2 el olijfolie en azijn.
  • Laat minimaal een paar uur afgedekt in de koelkast staan odat alle smaken goed kunnen intrekken. Sprenkel voor het serveren nog een halve eetlepel olijfolie eroverheen, dat maakt het nóg romiger.