Tzatziki is iets wat ik overal zoveel mogelijk bij doe. De romige Griekse yoghurt samen met de knoflook, heerlijk! Denk bijvoorbeeld aan deze gehaktballen, deze garnalen uit de oven, courgette friet, courgette koekjes of uiteraard met Griekse pita.
Dille
Wat ik vaak zie is dat mensen geen dille in hun tzatziki doen. Zonde, wat dat hoort er wat mij betreft echt in! En dan maakt het me niet uit of je gedroogde dille of verse dille neemt. Ik gebruik vaak gedroogde dille, maar voor de foto vond ik het leuker om verse dille te gebruiken.
Griekse yoghurt
Ook hier kan je voor verschillende varianten kiezen. Neem of een volvette Griekse yoghurt of een magere, zolang het maar een dikke romige consistentie heeft. Sommige magere Griekse yoghurts zijn namelijk of heel dun, zoals normale yoghurt, of hebben een beetje een mousse structuur. Dat is met tzatziki niet zo lekker, zoals ik al zei moet je echt een dikke yoghurt hebben.
Laten intrekken
Doe jezelf een plezier en maak de tzatziki een dag voordat je het wil gebruiken. Je zult merken dat de knoflook goed in de saus is getrokken en een diepe milde smaak heeft in plaats van de wat scherpere smaak die rauwe knoflook heeft. Als je geen dag hebt, maak het dan in ieder geval een aantal uur voordat je het gaat serveren.
Tzatziki
Ingrediënten
- 500 ml dikke Griekse Yoghurt
- 1/2 komkommer, geraspt
- 2 el dille
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
- 1 el witte azijn
Instructies
- Doe je geraspte komkommer in een vergiet en strooi er het zout overheen. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de komkommer komt. Laat een paar minuten staan en druk dan al het vocht er zoveel mogelijk uit.
- Meng de Griekse yoghurt met de komkommer, knoflook en dille, 1/2 el olijfolie en azijn.
- Laat minimaal een paar uur afgedekt in de koelkast staan odat alle smaken goed kunnen intrekken. Sprenkel voor het serveren nog een halve eetlepel olijfolie eroverheen, dat maakt het nóg romiger.
Cheryl de Vreugd zegt:
Heb je een bepaald merk Griekse yoghurt? Ik had laatste eentje van de AH en had het idee dat ie te dun was!
foodfromclaudnine zegt:
Ik haal altijd Kri Kri Authenic Greek Yoghurt 10%. Deze is heel lekker dik en romig:) de ‘ griekse stijl ‘ yoghurt is vaak te dun inderdaad.
Monique zegt:
Wat ik altijd doe is de yoghurt griekse stijl 10% vet een paar uur laten uitlekken. Dan is de yoghurt ook mooi dik
Ward zegt:
Alle yoghurt kun je in een kaasddoek hangen om het vocht eruit te halen tot de gewenste dikte is bereikt.
Ellen zegt:
De beste tzatziki ever! En snel gemaakt.
foodfromclaudnine zegt:
Lekker is ie he, ik maak het zelf super vaak! Bedankt weer voor het doorgeven 🙂
Ward zegt:
Alle yoghurt kun je in een kaasddoek hangen om het vocht eruit te halen tot de gewenste dikte is bereikt.