Deze pittige gehaktballen werden vroeger in mijn familie altijd gemaakt. Elke verjaardag stonden we weer op tafel en ze waren altijd een hit! Gewoon met een prikkertje erin en gaan.
Gehaktballen
Ik ben niet een super fan van de traditionele gehaktballen, maar deze variant vind ik super. Door de chilipeper, de ketjap en de sambal wordt deze bal echt naar een nieuwe hoogte getild.
Bloemkoolpuree
Ik ben dol op de combinatie met bloemkoolpuree. Je hebt dan én meteen groenten op én ben ik ook gewoon niet zo dol op aardappelpuree. Wil jij deze ballen ook maken met bloemkoolpuree, klik dan hier voor dat recept!
Op een broodje
Wil je deze bal als lekkere lunch, probeer het dan eens op een broodje. Ideaal met een klodder mayonaise!
Pittige gehaktballen
Pittige gehaktballen, lekker op een broodje of met (bloemkool)puree
Porties: 4
Ingrediënten
- 300 gram gehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el paneermeel
- 1 chilipeper, fijngesneden
- peper en zout
- flinke scheut ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 1 tl sambal badjak
- scheutje water
Instructies
- Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Meng hier je gesnipperde ui, paneermeel, fijngehakte knoflook en fijngesneden chilipeper doorheen en kneed goed door.
- Rol nu kleine balletjes en bak af ik een koekenpan tot ze rondom aangebakken zijn.
- Giet een flinke scheut ketjap erbij, een lepel sojasaus en een theelepel sambal.
- Roer door met de gehaktballen zodat alles gemengd en onder de saus zit. Doe er een beetje water bij om echt een saus te krijgen. Ook moeten de gehaktballen nu garen en zonder water dikt de saus teveel in.
- Laat sudderen totdat de gehaktballen klaar zijn en de saus de juiste dikte heeft.
Madeleine Benner zegt:
Hallo Claudia,
Wat een heerlijke recepten toch! Sinds ik deze gehaktballetjes van jou voor het eerst heb gemaakt, maak ik het bijna nooit meer op een andere manier. Vanavond combineer ik ze met zuurkoolstamppot, lijkt me een heerlijke combi!
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Madeleine, wat onwijs leuk om te lezen! En ik denk ook dat dat een heerlijke combinatie zal zijn. Eetse alvast!
Sam zegt:
Hoi, wat voor boter gebruik je x
Anne zegt:
Klinkt lekker! Maar is sojasaus niet hetzelfde als ketjap?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Anne,
Sojasaus is zoutig, ketjap is zoet. Ik zal voor de duidelijkheid er ketjap manis bij zetten 🙂
Remi zegt:
Ga ze vandaag maken
afra zegt:
Super lekker! Zo leuk hoe typisch Nederlands – Indisch deze smaken 🙂 Ik heb bij het gehakt nog 1 teel ketjap en 1 teel sambal gedaan. En naast bloemkoolpuree ook nog wat geblancheerde sugar snap peas. Echt “comfort food” dank je voor het delen van dit familie recept!
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk om te horen! Goed idee om nog wat extra toe te voegen!
Bianca zegt:
Wat een heerlijk recept! Vandaag gemaakt met de bloemkoolpuree en doperwtjes, wat een feest!
Ines zegt:
Ziet er heerlijk uit! Ik ga ze vanavond maken. Is in het gehakt het ei bewust weggelaten? Plakt het dan nog?
Anoniem zegt:
Was heerlijk? Saus en gehaktballetjes geslaagd! Heb er ook de bloemkoolpuree bij gedaan. Geslaagde combinatie!
Sylvia zegt:
Hoi kun je chili peper ook vervangen voor chili vlokken en gebruik je rode of witte ui?