Dit is een van die gerechten die ik eigenlijk nooit bestel als ik ergens een hapje ga eten, tenzij we naar een echt burgerrestaurant gaan. Een burger is namelijk zo makkelijk te verpesten.  Slechte kwaliteit, het vlees te rauw of juist te ver doorgebakken, teveel saus (ja dat kan! Dan wordt het brood klef) of te weinig (vind ik nog erger dan teveel), het vlees dat niet goed op smaak is gebracht of juist weer veel te zout is. Oh! En nog een hele erge..dat de kaas niet gesmolten is. Kan echt niet hoor.

Je hoort het al, ik ben niet snel tevreden, haha. Zelf maak ik geregeld burgers, ook omdat het zo lekker snel klaar is. Doe er voor de vorm nog een salade bij en je bent klaar! Het allerlekkerste hamburger broodje is natuurlijk een brioche, maar die zijn lastig te krijgen. Sommige bakkers hebben ze, maar dan moet je om 6 uur ‘s ochtends al voor de deur liggen en daar heb ik natuurlijk geen zin in. Dus ik haal altijd de hamburger broodjes bij de supermarkt. Die zijn goed genoeg vind ik 🙂 Zou nooit harde broodjes gebruiken want als je dan een hap van je burger neemt komt alles er aan de andere kant weer uit zetten. Maar he, als jij wel een hard broodje wil, leef je uit natuurlijk!

Laten we beginnen met het recept.

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 2 hamburgers
  • 2 broodjes
  • Blaadjes sla
  • 1 tomaat
  • 2 tl mayo
  • 2 uien
  • 2 plakjes Cheddar 
  • Peper en zout
  • Hotsauce
  • Klontje boter

1. Laat de burgers op kamertemperatuur komen.

2. Verwarm de oven voor op 180 graden.

3. Verhit een klontje boter in een koekenpan en fruit hierin de ui. Roer af en toe door.. we willen de ui karameliseren dus het zal een tijdje opstaan, daarom doen we dit als eerst.

4. Verhit nog wat boter in een andere pan. Breng de burgers op smaak met peper en zout en bak dan aan beide kanten mooi bruin aan in de pan. Zet het vuur dan zacht zodat het vlees lekker kan doorgaren. 

5. Snij de broodjes open en rooster even in de oven. Hou ze wel goed in de gaten want dit gaat heel snel, denk aan 2 a 3 minuten. Je wil ook niet dat je broodjes keihard worden, maar gewoon lekker knapperig.

6. Snij de tomaat in plakken en was de sla.

7. Beleg de onderkant van je broodje met een theelepel mayo, dan sla en dan 2 plakjes tomaat. Staat dit alvast klaar voor de rest zo.

8. Als de ui ondertussen goed bruin en gekarameliseerd is voegen we wat hosauce toe. Dit kan vanalles zijn.. denk aan sriracha of eventueel sambal kan ook. Ik heb een héle pittige gebruikt want ik ben dol op pittig eten.

9. Als het vlees de garing heeft die jij wil, zet het vuur dan uit. Beleg de burgers met de cheddar en leg even een deksel op de pan. Op deze manier is de kaas binnen seconden gesmolten.

10. Beleg dan de burger verder met het vlees en verdeel de ui erover.

11. Zoals ik al zei kan je dit opdienen met een simpele salade. Enjoy!