Zelf pitabroodjes maken is een stuk makkelijker dan je misschien denkt en het resultaat is verbluffend. Als je de supermarkt variant gewend bent, dan weet je niet wat je overkomt. Fluffy brood en niet iets dat uit elkaar kruimelt wanneer je ernaar kijkt. Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik ook weleens de supermarkt variant, maar dat is een tijdgebrek issue. Mijn nieuwe voornemen is hier een voorraadje van te maken en in de vriezer te doen.
Pitabroodjes
Deze pitabroodjes hebben, in tegenstelling tot Griekse pita’s die je vult en dichtklapt, een pockets, dus je kunt ze opensnijden en vullen. Je maakt eerst het deeg en dit laat je rijzen, dan sla het deeg terug (lucht uit het deeg slaan, dit is zodat de gassen in het deeg vervolgens meer gelijkmatig verspreid zijn). Dan maak je porties en elk portie vorm je in een bolletje. Dit is belangrijk want dan is het deeg straks makkelijker uit te rollen in een cirkel. Ik duw en rek het deeg meestal uit, maar je kunt ook een deegroller gebruiken. Zorg er alleen voor dat het deeg niet te dun wordt, het moet minimaal 5mm dik zijn.
Vind je deeg lastig, ik heb er ook een reel van gemaakt. Door het te zien krijg je misschien beter een idee van het recept. En heb je geen tiktok, dan staat hier hetzelfde filmpje op Instagram.
Pitabroodjes
Ingrediënten
- 320 gram lauwwarm water
- 7 gram droge instant gist
- 500 gram patentbloem
- 10 gram zout
- 30 gram olijfolie
- 15 gram suiker
Instructies
- Meng het water met de gist, patentbloem, suiker, zout en olijfolie en meng tot een soepel deeg (ong 5 minuten in de keukenmachine). Laat rijzen tot verdubbeld in formaat, ongeveer een uur.
- Sla de lucht uit het deeg en vorm in 8 porties. Vorm elk portie in een bolletje zoals je ziet in het filmpje. Bebloem en dek af met een theedoek en laat 30 min rijzen.
- Verwarm intussen de oven voor op 230 graden.
- Bebloem een houten snijplank en duw/rek/rol 2 bolletjes uit tot een pita. Schuif deze de oven in en bak 5 minuten af, tot de pita's lekker bol staan. Herhaal met de rest. (Ik bak 2 pita's per keer zodat je niet elke keer de ovendeur open en dichtdoet, je hebt namelijk die hitte nodig zodat het deeg oppuft.
- Bewaar in een schone theedoek terwijl je de rest bakt.
Josée zegt:
Bewaar je de pitabroodjes afgebakken in de vriezer of vries je de rauwe deegbolletjes in?
foodfromclaudnine zegt:
Ik bewaar ze afgebakken in de vriezer!