We vinden dat allemaal wel fijn, denk ik, opstaan en ontbijten met verse pistoletjes. Nu gaat mijn zuurdesembrood ‘s nachts de koelkast in en bak je direct in een gietijzeren pan rechtstreeks uit de koelkast, maar dat zijn geen kleine broodjes natuurlijk. Dus.. een experiment begon.

Vers Deeg

Ik zat nog even te twijfelen omdat dit recept praktisch al in mijn kookboek Vers Deeg staat en ik vind het natuurlijk het leukst als iedereen een exemplaar in de keuken heeft staan, maar omdat de bereidingswijze zo anders is heb ik toch maar besloten om het recept hier te delen. Maar denk je na het bakken nou ‘wat leuk! Dit wil ik vaker doen!’ dan zou ik het heel tof vinden als je overweegt om mijn kookboek te kopen. Dat kan bij de lokale boekwinkel, maar ook hier.

Pistoletjes: 2 experimenten

Ik kwam hierop doordat iemand op Insta mij vroeg of het mogelijk was om de pistoletjes alvast te maken en in de koelkast te laten rijzen zodat je het in de ochtend direct kon bakken. Of, vroeg ze, is het misschien een beter idee om de pistoletjes de avond ervoor eerst half te bakken en vervolgens in de ochtend verder te bakken. Het afbak idee. En eerlijk? Ik had er theorieën over, maar ik had het nog nooit geprobeerd. Dezelfde avond ben ik aan de slag gegaan.

Afbak pistoletjes

Ik begon met één deeg maken en na een uurtje rijzen heb ik de helft in bolletjes gevormd en ik de koelkast gelegd. De andere helft heb ik in 4 porties verdeeld en heb ik nog een uurtje laten rijzen. Vervolgens heb ik de oven voorverwarmd met een ovenschaal op de bodem en heb ik water gekookt.

Ik heb de pistoletjes ingesneden en in de oven gedaan en direct kokend water in de ovenschaal gegoten en de deur snel dicht. Nu heeft mijn ovendeur een mega gleuf bovenin waardoor deze methode voor stoom nooit zo lekker werkt. En inderdaad, het resultaat was ook.. heel weinig ovenspring.

Maar tijdens het bakken bedacht ik me! Ik kan die kleine broodjes gewoon in mijn gietijzeren pan bakken voor stoom! Dus zo stond ik, om 9 uur ‘s avonds een tweede lading deeg te maken. Ik heb het deeg weer een uur laten rijzen, toen de oven met pan voorverwarmd. Broodjes ingesneden en per 2 10 minuten in de pan met deksel gebakken. (Excuus voor de slechte foto, dit zijn Insta stories, maar vond het leuk om het verschil te laten zien)

De rest van de broodjes heb ik ook allemaal 10 minuten in de pan gebakken, toen laten afkoelen en afgedekt tot de volgende ochtend.

Verse ochtendbroodjes

Terug naar ons ander experiment. Zoals je ziet was het deeg enorm uitgezakt. Ik zag het niet zitten om dit zo te bakken dus terwijl de gietijzeren pan al even stond voor te verwarmen heb ik deze bolletjes opnieuw gevormd, ingesneden en toen in de pan, met deksel, gebakken.

uitgezakt deeg

Vervolgens heb ik na 10 minuten de deksel eraf gehaald en de broodjes samen met de afbakenbroodjes van de vorige avond verder gebakken.

Het resultaat: Ik vond de ochtendbroodjes beter! Ondanks het nieuwe vormen. Dit komt omdat het deeg erg koud was en er veel ovenspring was, maar ook omdat je nog goed verschil ziet tussen het opengescheurde deel van het brood en de oorspronkelijke buitenste laag. Bij de afbakbroodjes was alles een beetje tot dezelfde kleur gebakken.

Dus met die ochtendbroodjes ben ik verder gegaan. Ik wilde jullie laten zien hoe je een pistolet vormt: Je rekt het deeg uit tot een lapje, vouwt de bovenste zijkanten naar binnen zodat je een punt hebt. Dat rol je naar beneden en dan blijf je het deeg naar beneden rollen en steeds aandrukken totdat je een sigaar hebt. Vervolgens rol je met beide handen over de punten zodat die taps toelopen.

Wil je graag een bolletje maken, kijk dan naar onderstaand filmpje. Ik had van de pistolet ook wel een filmpje willen maken maar daar had ik echt 2 handen voor nodig helaas.

Conclusie

De ochtendbroodjes zijn het lekkerst omdat deze in 1x worden gebakken en dus verser zijn. De reden dat je ze kunt vormen en direct bakken is omdat het deeg nog zo koud is. Koud deeg heeft een grotere ovenspring omdat gist op een bepaalde temperatuur dood gaat en als het deeg kouder is wanneer het de oven in gaat duurt dit langer. Dat betekent dus ook dat wanneer je ze net als ik per 2 bakt (ivm beperkte ruimte in de gietijzeren pan), je de overige broodjes in de koelkast moet bewaren. Verder is zoals altijd met brood stoom cruciaal. Voor mij is mijn gietijzeren pan onmisbaar omdat de andere manieren voor stoom in mijn oven niet werkt.

Snelle en verse pistoletjes
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Snelle en verse pistoletjes

Snelle en verse pistoletjes
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Porties: 8

Benodigdheden

  • Gietijzeren pan
  • Scheermesje (voor insnijden van het deeg)

Ingrediënten

  • 500 gram patentbloem
  • 300 gram water
  • 5 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout

Instructies

  • Meng het water met de gist. Voeg de bloem toe en kneed door tot een samenhangend geheel. Voeg dan het zout toe en kneed net zolang door totdat het deeg zo soepel is dat wanneer je eens stukje uitrekt het zo dun is dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt. Dit kan makkelijk 5 a 10 minuten duren met een keukenmachine en met de hand zelfs langer. (sla deze stap niet over, hiermee ontwikkel je de gluten)
  • Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Kneed door, dek de kom af met een theedoek en doe in een plastic tas (zo zorg je ervoor dat het deeg niet uitdroogt) en laat de hele nacht in de koelkast staan. Let op: zet je deeg niet te vroeg in de koelkast. Je wilt niet dat het deeg overrijst (overrijs=minder ovenspring), dus laat het maximaal 12 uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven inclusief gietijzeren pan met deksel voor tot 250 graden (of tot zo heet je oven gaat). Doe dit minimaal een half uur.
  • Begin na 15 minuten voorverwarmen met het vormen van je deeg. Verdeel het deeg in 8 porties van ongeveer 100 gram. Ik heb 4 pistoletjes en 4 bolletjes gemaakt, maar die keuze laat ik aan jou over. Laat de eerste 2 broodjes uit de koelkast, maar zet de rest terug in de koelkast.
  • Knip of vouw een vel bakpapier zodat het straks in de pan past. Snij 2 broodjes in met een scheermes (in de bolletjes heb ik een kruis gedaan en in de pistoletjes 3 bijna horizontale strepen, door het rijzen krijg je dan van die mooie lijnen in het brood). Haal de pan uit de oven, leg het vel bakpapier erin en de 2 broodjes. Snel de deksel erop en terug de oven in voor 10 minuten.
  • Haal na de 10 minuten de broodjes uit de pan en doe de volgende (ook weer insnijden) erin. Die bak je in de pan weer met deksel erop, de al gebakken broodjes bak je nu los verder in de oven. Hou de losse broodjes wel in de gaten, ze kunnen snel bruin worden en minder dan 10 minuten nodig hebben.
  • Herhaal dit totdat al je broodjes klaar, gaar en knapperig zijn. Laat afkoelen op een afkoelrek en daarna kan je genieten!