Porties: 4 a 5

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 30 minuten


Paella!Ik vind het een heerlijk gerecht, maar vaak wel een tikkeltje te zout als je het ergens eet. Snap best dat dit misschien de bedoeling is, maar dat ik de volgende dag last heb met mijn schoenen aantrekken vind ik dan minder.

Heerlijk Spaans zomers gerecht

Geen grap, ik heb in Spanje geregeld paella gegeten en soms hield ik de dag erna zoveel vocht vast dat ik dus last had met mijn schoenen aantrekken.

Ik ben al een aantal keer in Andalusië geweest, ik vind he een prachtig gebied. Ik hoop er in de toekomst nog veel vaker te komen aangezien mijn vader net een duikschool heeft geopend bij Malaga in de buurt. De eetcultuur vind ik geweldig en het eten zelf is fantastisch.

In Sevilla bijvoorbeeld heb ik voor weinig geld sterrenwaardig gegeten, fenomenaal! Als je nog op zoek bent naar tips, laat het me even weten, ik heb er nog wel een paar!

Van alles wat

In paella zit meestal verschillende soorten vlees en vis. Het lijkt een beetje een ratjetoe aan smaken en combinaties, maar uiteindelijk komt alles heerlijk samen. Ik zie chorizo, kip, garnalen en mosselen heel vaak. Zelf heb ik hier ook voor deze combi gekozen, maar de kipo weggelaten. Ik zelf heb liever iets meer vis dan vlees.

Paella pan

Voor het maken van paella heb je eigenlijk zo’n traditionele pan nodig, maar die heb ik niet! Een gietijzeren pan werkt ook prima hoor! Het idee van een paella pan is dat ze groot zijn en een lage rand hebben. Dit zodat zoveel mogelijk rijst contact maakt met de bodem.

Paella rijst

De rijstkorrel lijkt wel een beetje op een risottorijst, allebei nemen ze veel vocht en smaken op, maar de bereiding is toch net anders. Je wil bij een paella dat de korrel niet romig is, maar juist een beetje een korst vormt. Vandaar dat het ook weer belangrijk is dat het veel contact maakt met de pan. De populairste paella rijst is Arroz Bomba.

Ingrediënten

 • 150 gram chorizo in blokjes gesneden
 • 100 gram mosselen schoongemaakt
 • 100 gram gamba’s schoongemaakt
 • 500 gram arroz bomba rijst
 • 4 tenen knoflook fijngehakt
 • 300 gram tomatenblokjes in blik
 • 1tl paprikapoeder
 • 1 limoen rasp + limoen om mee te serveren
 • 1.5 liter kippenbouillon
 • 3 laurierbladen
 • 2 takjes tijm
 • 200 gram doperwten
 • 1 el saffraan
 • peper

Bereidingswijze

1. Bak de chorizo aan en voeg dan de knolfook toe.

2. Voeg de tomatenblokjes, de paprika poeder en limoenrasp toe en roer even door.

3. Voeg de bouillon toe, de laurier, de tijm en de doperwten en als de bouillon aan de kook is voeg je de rijst en de saffraan toe.

4. Roer alles 1x door en zet het vuur dan zacht. Als de rijst bijna gaar is leg je de mosselen en gamba’s (allebei wel eerst even schooonmaken) op je rijst, deksel erop en op het vuur laten totdat alles gaar is.

5. Serveer met limoen schijfjes.