Toen ik aan jullie vroeg hoe graag je het recept wilde voor deze orzo met salie en kipgehaktballen was de reactie overweldigend! Iedereen wilde graag het recept en zo snel mogelijk ook.

Orzo met salie en kipgehaktballen

Ik ben een beetje laat met de orzo trend. Pas toen we vorige maand uit Griekenland kwamen ben ik ermee aan de slag gegaan, zoals deze giouvetsi. Maar ik ben om dus heb meteen een ander heerlijk recept gemaakt.

Je kunt orzo een klein beetje zien als risotto. Je moet het ook eerst in wat olie bakken en daarna in een bouillon koken. Het is alleen minder intensief en een stuk sneller klaar!

Gehaktballen

De kipballetjes maak je met kipgehakt, ei, paneermeel en nog wat kruiden. Los zijn deze al heel lekker, dus als je geen zin hebt in orzo maar het wil serveren bij geroosterde aardappelen of iets dergelijks, dan kan dat ook!

orzo met salie en kipgehaktballen

Salie

Salie is een heerlijk kruid voor bij pasta, denk aan ravioli met bruine boter en salie, maar let wel op dat je salie nooit rauw erbij doet. Dat is bitter en verpest je gerecht. In dit gerecht bak ik de salie eerst, laat het dan uitlekken op wat keukenpapier en voeg ik het pas weer toe op het einde.

Orzo met salie en kipgehaktballen
Pin recept
Recept afdrukken
4.25 van 4 stemmen

Orzo met salie en kipgehaktballen

Orzo met salie en kipgehaktballen
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd44 minuten
Porties: 3

Ingrediënten

Voor de kipgehaktballen

  • 300 gram kipgehakt
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Voor de orzo

  • 2 el boter
  • 10 blaadjes salie
  • 1 el olijfolie
  • 225 gram orzo
  • 250 gram kippenbouillon (ik hou altijd wat meer achter de hand voor de zekerheid)
  • 2 takjes tijm
  • 50 ml slagroom
  • 30 gram fijngeraspte parmezaanse kaas (+ extra voor garnering)
  • 2 flinke handen verse spinazie
  • peper en zout

Instructies

  • Meng het gehakt met het ei, de paneermeel en knoflook en breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom aan tot goudbruin en gaar.
  • Verhit in een andere pan de boter en bak hier de salie in aan, zo'n 2 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. Voeg de olie en de orzo toe aan de pan en bak de orzo een minuut of twee.
  • Voeg de bouillon toe aan de pan samen met de tijm en laat pruttelen tot de orzo gaar is, zo'n 6 minuten. Roer af en toe door. Voeg wat extra bouillon toe als het te droog wordt.
  • Voeg dan de slagroom, parmezaan en spinazie toe en roer constant door tot de spinazie geslonken is. Voeg op het einde de salie toe en meng nog even door.
  • Serveer de orzo samen met de gehaktballen. Garneer met wat extra parmezaanse kaas en dien direct op.