giouvetsi

Giouvetsi: Griekse schotel met orzo en rundvlees

Ik had laatst in Griekenland weer eens giouvetsi op en het was weer heerlijk al moet ik toegeven dat thuis maken nog zoveel lekkerder is. Je kunt dan echt je tijd ervoor nemen.

Giouvetsi

Want tijd moet je er wel voor nemen. Je gaart eerst het rundvlees en daarna gaat het met de orzo in de oven. Orzo is trouwens een Griekse pasta vorm. Het lijkt misschien een beetje op rijst, maar het is echt pasta. Je vindt het ook terug in de supermarkt bij de pasta’s. Wel moet je het, net als risotto, eerst even bakken in een pan met wat olijfolie.

Net als zoveel Griekse gerechten gaan hier relatief weinig ingrediënten en kruiden in. Je laat het gerecht echt voor zichzelf spreken, het zijn hele pure smaken. Ik wijk wel een beetje af van hoe het hoort want normaal zou je dit met kefalotiri kaas opdienen, maar dat is lastig aan te komen hier dus heb ik Parmezaan gebruikt.

giouvetsi

En ja, er zit hier geen groenten doorheen, wel tomaat maar daar zijn de meningen over verdeeld haha. Je kunt er een simpele groene salade van bijvoorbeeld wat rucola, olie en parmezaan bij doen of je kunt tussen de middag wat meer groenten eten en zo compenseren.

giouvetsi
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Giouvetsi

Giouvetsi
Bereidingstijd30 min
Totale tijd3 uur 30 min
Porties: 3

Ingrediënten

  • 500 gram sukadelappen, in stukken gesneden
  • scheut olijfolie
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 tl kaneel
  • peper en zout
  • 2 el tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 1/2 blik tomatenblokjes in blik a 400 gram (ik gebruik altijd Mutti)
  • 250 gram orzo
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verhit de olie in een sudderpan. Breng het vlees op smaak met peper en zout en bak aan in de pan tot de buitenkant mooi bruin is. Voeg de wortel, ui en kaneel toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Blus dan af met de rode wijn. Laat dit pruttelen tot de wijn bijna helemaal verdampt is en voeg dan de tomatenblokjes toe. Voeg water toe totdat het vlees onder water staat en laat dan met de deksel op de pan sudderen tot gaar.
  • Kijk af en toe of het vlees nog onder water staat. Zo niet, voeg dan meer water toe. Bij mij duurde het 1.5 uur voordat het vlees zacht was, maar dit is afhankelijk van hoe groot je stukken zijn (dit deel kan je ook van tevoren maken).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Voeg wat olijfolie in een andere pan toe en bak de orzo 2 minuten tot glazig.
  • Meng de orzo met het vlees en voeg doe alles in een ovenschaal. Voeg eventueel water toe zodat de orzo onder staat. Dek af met aluminium folie en bak 25 minuten in de oven.
  • Haal de folie eraf, is de orzo droog voeg dan nog wat water toe en roer door, en bak nog eens 15 minuten af in de oven.
  • Dien op met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.