Opgeklopte feta met geroosterde bieten

Opgeklopte feta met geroosterde bieten

Ik ben sowieso al fan van feta, maar opgeklopte feta is misschien wel nog lekkerder. Heerlijk romig, maar met die duidelijke zilitige smaak. Lekker met geroosterde bieten en vers brood of toast. Dit is een fijne snack voor bij de borrel!

Opgeklopte feta

Wat je hier helaas wel nodig hebt is een foodprocessor of een blender. Zonder één van deze krijg je niet die hele zachte structuur. Ik gebruik mijn foodprocessor best vaak voor bijvoorbeeld bloemkoolpuree of wanneer ik koekjes wil verkruimelen voor een taartbodem.

Naast de apparatuur is goede kwaliteit feta belangrijk. Gebruik geen witte kaas, maar koop iets waar feta opstaat. De naam feta is beschermd en mag alleen gebruikt worden als het uit Griekenland komt. Net als met Gouda kaas.

Geroosterde bieten

Ik ben dol op bieten! Vroeger wanneer mijn moeder aan het koken was wist ik nooit het verschil tussen bieten en rode kool. Ik vroeg dan ‘is het dat paarse spul’ en als ze nee zei was ik blij. Gekookte rode kool trek ik heel slecht, terwijl ik het rauw op een taco bijvoorbeeld dus erg lekker vind.

Het zoete van de bieten gaat heel goed samen met het ziltige van de feta. Een topcombinatie, dat wist je vast al want een bieten-feta salade is redelijk bekend.

Opgeklopte feta met geroosterde bieten

Opgeklopte feta met geroosterde bieten
Bereidingstijd10 min
Totale tijd40 min

Benodigdheden

  • Foodprocessor

Ingrediënten

Voor de feta

  • 200 gram feta
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • peper

Voor de bieten

  • 200 gram rauwe bieten
  • 1 el zonnebloemolie
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Schil de bieten en snij in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Meng met de zonnebloemolie en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ongeveer 20 a 30 minuten, tot een vork er makkelijk in prikt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Pureer de feta samen met de Griekse yoghurt, olijfolie en knoflook tot een gladde mousse. Breng op smaak met peper.
  • Verdeel de feta over een bord en leg de bieten aan de zijkant erbij. Serveer met brood of geroosterd brood

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch