mossel chowder

Mossel chowder

9 van de 10 keer heb ik nog wat mosselen over, dus heb ik een fijn en duurzaam recept bedacht: Mossel chowder.

Mossel chowder

Chowder is een rijke en dikke soep, meestal gemaakt met mosselen en vaak met ui en aardappel. Je gebruikt voor dit recept dus al gekookte (leftover) mosselen, ideaal!

Verder is het naast duurzaam omdat je restjes opmaakt ook een heerlijke vullende soep, perfect voor de winter vanwege het hoge comfortfood gehalte.

Wist je trouwens dat mosselen heel gezond zijn? Ze zitten vol omega 3 en zijn rijk aan mineralen zoals jodium, fosfor en ijzer en vitaminen A, B2, B12 en E.

Ben jij ook fan van mosselen? Probeer dan eens dit recept, mosselen gekookt in een witte wijnsaus met creme fraiche en spekjes (je kunt leftover mosselen van dat recept ook voor dit recept gebruiken), of kijk op de website van Mosselen zo uit Zeeland voor nog meer inspiratie.

Traditioneel mossel recept

Nu geef ik aan dat je voor dit recept gekookte mosselen moet gebruiken, maar hoe maak je die? Heel simpel!

Maak de mosselen schoon onder koud water en controleeer ze. Degene die niet helemaal dicht zijn of kapot zijn moet je wegdoen. Verhit een scheutje olie in een mosselpan en fruit 1 gesnipperde ui, 1 wortel in blokjes gesneden, 1 prei in halve ringen gesneden en wat fijngehakte peterselie kort aan. Voeg 200 ml witte wijn (of bier) en 2 kilo mosselen toe. Laat de mosselen 5 minuten koken, hussel af en toe even door, totdat de schalen openstaan.

mossel chowder
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Mossel chowder

Mossel chowder
Bereidingstijd30 min
Totale tijd30 min
Porties: 3

Ingrediënten

  • 125 gram magere spekreepjes
  • 1 el boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 el bloem
  • 325 ml melk
  • 325 ml visbouillon
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 200 gram gekookte mosselen
  • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
  • peper en zout
  • verse peterselie

Instructies

  • Bak in een pan met hoge randen de spekreepjes tot goudbruin. Haal uit de pan en zet opzij.
  • Verhit in diezelfde pan de boter en bak de ui met knoflook aan tot de ui transparant is. Voeg dan de bloem toe en bak een minuut of 2 mee zodat de bloem kan garen.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een dikke saus hebt zonder klonten. Voeg ook de visbouillon, tijm, laurier, mosselen en aardappel toe.
  • Laat 15 minuten pruttelen totdat de aardappel gaar is en de soep lekker dik.
  • Breng op smaak met peper en zout. Dien de soep op gegarneerd met verse peterselie en de uitgebakken spekreepjes.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *