Porties: 2

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 24 uur en 30 minuten


Sous vide heb ik altijd al een keertje willen uitproberen. Het idee dat je een gerecht langzaam laat garen onder een constante temperatuur vond ik erg interessant. Ik was héél erg benieuwd of je een verschil in kwaliteit kan merken met een sous vide bereiding.

Dus toen ik een sous vide apparaat mocht uitproberen van Maxima Kitchen Equipment was ik heel blij! Het is namelijk niet iets dat je zo eventjes koopt op uit te proberen. Naast een sous vide apparaat heb je namelijk ook een vacumeermachine nodig en speciale zakjes.

Lamschenkel

Ik had al snel het idee van lamschenkel. Een schenkel is namelijk best een taai stuk vlees en moet sowieso al een tijdje opstaan. Je krijgt bij alles dat lang opstaat het risico dat het uitdroogt of juist niet lang genoeg opstaat waardoor het taai is. Waar ik naar op zoek was, was zacht gegaard vlees dat nog sappig was.

Sous vide

Je begint met sous vide met het vacuüm verpakken van je gerecht. Hier heb ik mijn lam dus rauw in een zak gedaan met de marinade en kruiden, dit gevacumeerd en toen 24 uur lang in een bak met water laten koken. Het water had door mijn sous vide apparaat een constante temperatuur van 75 graden. Tip: je moet wel echt een grote pan hebben hiervoor (ik heb mijn groentela gebruikt, raad ik toch niet aan aangezien deze hier niet voor bedoeld is) dus hou dat in de gaten. Verder is het raadzaam je pan af te dekken met huishoudfolie zodat er geen water condenseert. Je wil niet ‘s nachts je bed uit moeten om het water bij te vullen.

Ik vond het wel even spannend om het ‘s nachts aan te laten, maar dat ging prima.

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 2 lamschenkels
  • 2 takjes rozemarijn
  • 40 gram tomatenpuree
  • 250 ml balsamico azijn
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Beng de balsamico azijn aan de kook met de tomatenpuree en laat inkoken totdat je een saus hebt. Als de saus blijft plakken aan de achterkant van je houten lepel is het goed.

2. Breng de lamschenk op smaak met peper en zout.

3. Doe de lam in de plastic zak, voeg de knoflook en de rozemarijn en je balsamico saus toe.

4. Vacumeer met de ‘pulse’ knop zodat er geen saus in je vacumeermachine komt.

5. Vul een grote pan met water en zet je sous vide apparaat hierin. Stel in op 75 graden en 24 uur en leg je plastic zak met lam in de pan.

6. Dek af met huishoudfolie en laat 24 uur aan staan.

Check af en toe of het water niet in de buurt van het minimum streepje op je sous vide apparaat komt, sowieso gaat deze piepen als je water te laag staat.

7. Na 24 uur, haal je lam uit de zak en bak deze nog even aan alle kanten in een droge hete pan.

8. Giet ondertussen de marinade door een fijne zeef zodat je een heldere saus krijgt die je nog even moet inkoken zodat deze lekker dik is.

9. Serveer je lam met een puree en de saus.

Wat is mijn oordeel? De lam was perfect gegaard en heel erg sappig. Echt een aanrader dus. Het lijkt veel werk maar ik had geen omkijken naar het gerecht in die 24 uur, dus de moeite die je eraan besteed is minimaal. De kwaliteit van het gerecht komt heel erg professioneel over, dit was restaurantkwaliteit!