Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de lobster roll, het is niets meer dan kreeft op een zacht brioche broodje, maar het is natuurlijk wel heel luxe.
Kreeft
Het makkelijkst is om kreeft uit Canada te kopen, dit is het hele jaar door beschikbaar en is ook nog enigszins te betalen. Wist je dat de reden voor het levens koken is omdat dode schaaldieren extreem snel bederven? Toch vind ik het een vreselijk idee en gelukkig vinden de meeste chefs het ook barbaard, een genadeslag wordt dan ook meestal toegepast.
Nu ben ik echt een held op sokken, noem me hypocriet.. ik weet het. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen zelf een dier te doden. Je kunt al gekookte kreeft bestellen, ik heb ongekookte kreeftenstaart gekocht. Online vind je genoeg opties. Voor 2 goed gevulde lobster rolls heb ik 2 staarten van allebei 130 gram gekocht.
Brioche broodjes
Een brioche broodje is het standaard broodje waarop je het mengsel serveert. Dit is omdat het een zacht, maar stevig broodje is. Het brood kan het aan om de sappen en de saus wat op te nemen zonder dat het zompig wordt. Het deeg is lichtzoet en rijk van smaak. Het recept staat helaas niet online, maar in mijn kookboek Vers Deeg.
Wil je dit hele recept trouwens from scratch maken, dan kun je ook zelf mayo maken. Dit recept is super simpel, ideaal voor wanneer je geen mayo in huis hebt en geen zin om naar de supermarkt te gaan.
Lobster rolls – kreeft op een brioche broodje
Ingrediënten
- 2 kreeftenstaarten a 130 gram per stuk (of ongeveer 200 gram kreeft in totaal)
- 1 el mayonaise
- 1 el gesmolten boter
- 1 el citroensap
- versgemalen zwarte peper
- 2 brioche broodjes
- bieslook
Instructies
- Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook.
- Kook de kreeft gaar. Voor een hele kreeft geldt 1 minuut per 100 gram, voor kreeftenstaart geldt 1 minuut per 30 gram.
- Haal het vlees uit de kreeft, snij in grove stukken. Breng op smaak met de mayonaise, gesmolten boter, citroensap en wat versgemalen zwarte peper.
- Snij de broodjes aan de bovenkant open, verdeel de kreeft over de 2 broodjes en garneer met wat verse bieslook. Dien direct op.