koolhydraatarme moussaka

Koolhydraatarme moussaka

Porties: 4

Actieve kooktijd: 45 minuten

Totale bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten


Ik ben dol op moussaka, maar ik eet het eigenlijk alleen als we in Griekenland zijn. Ik heb het vroeger wel geprobeerd te maken, maar het smaakte nooit zoals in Griekenland. En nee, dat had niet alleen met de omgeving te maken 🙂

Vorige week wilde ik weer een poging wagen. Dit keer was de smaak wel perfect, maar de bechamel laag nog niet goed. Je wil namelijk zo’n dikke stevige, maar romige laag. Mijn bechamel was veel te dun.

Afgelopen weekend ben ik stug wéér aan de slag gegaan en dit keer…bingo! Perfect! Ben blij dat ik een grote schaal had gemaakt want, wauw 🙂

Je kan deze moussaka maken zoals het origineel, dus met aardappelen, maar ik wilde ‘m koolhydraatarm houden. Wel heb ik een gewone bechamelsaus gemaakt want voor mij maakt de bovenste laag het hele gerecht. Als je echt lowcarb/keto wil eten, dan geef ik je in dit recept een alternatief voor een koolhydraatarme, maar ook hele lekkere topping.

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 900 gram gehakt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 200 gram tomato frito of een andere gepureerde tomatensaus
  • 1 el kaneel
  • peper en zout
  • voor de bechamel:
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 800 ml melk
  • 50 gramparmezaanse kaas
  • snuf nootmuskaat
  • 1 tl kaneel
  • 2 eidooiers

Bereidingswijze

1. fruit de ui samen met de knoflook aan en rul hier het gehakt in totdat dit gaar is. Giet het gehakt af want we willen niet zoveel vocht in ons gerecht. Voeg de tomatensaus toe met de kaneel en wat peper en zout en laat pruttelen.

2. Ondertussen snijden we de auberine in plakken en leggen we deze in heel erg zout water. op deze manier wordt alle bitterheid uit de aubergine getrokken. Laat ze ongeveerk een kwartier weken, spoel ze daarna af met gewoon water en dep helemaal droog.

3. verwarm de oven voor op 150 graden en kijk hoe het gaat met de gehakt vulling. We willen dat de tomatensaus goed is ingekookt, het mag niet meer nattig zijn. Als de saus goed is zet dan het vuur uit.

4. We gaan verder met de aubergines grillen. Bak ze aan beide kanten totdat ze mooi bruin en gaar zijn.

5. Vet een ovenschaal in en leg aubergineplakjes op bodem totdat deze bedekt is. Doe hier je gehaktmengsel op en vervolgens nog een laag aubergine.

6. Pak een steelpan. Smelt hier de boter in en voeg de bloem to. Roer door totdat de bloem goudbruin is, het moet een beetje een zanderige structuur hebben. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat je een mooie dikke saus hebt. Voeg de parmezaanse kaas toe en de kruiden. Als de kaas is gesmolten, zet dan het vuur uit en roer als laatste de eidooiers door de saus. Giet de saus op je ovenschotel en bak af voor ongeveer 45 minuten in de oven.

Als je echt lowcarb/keto wil gaan maak je de saus als volgt:

  • 500 gram ricotta
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • snuf nootmuskaat
  • 1 tl kaneel

1. Meg alle ingredienten en giet dit over je ovenschotel in plaats van de saus zoals hierboven.

TIP: de mousakka is echt nog zoveel lekkerder als je het een dag van tevoren maakt. Dus helemaal het recept volgens, zelf al bakken in de oven. Vervolgens laten afkoelen en de koelkast in. De volgende dag de oven voorverwarmen op 100 graden. Laat het een half uur op deze temperatuur en dan nog een kwartierje op 150 graden. De smaken zijn dan zoveel meer ingetrokken en dán pas heb je de echte griekse moussaka!

4.5/5 (2 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.