Ik ben dol op moussaka, maar ik eet het eigenlijk alleen als we in Griekenland zijn. Ik heb het vroeger wel geprobeerd te maken, maar het smaakte nooit zoals in Griekenland. En nee, dat had niet alleen met de omgeving te maken 🙂

Moussaka

Vorige week wilde ik weer een poging wagen. Dit keer was de smaak wel perfect, maar de bechamel laag nog niet goed. Je wil namelijk zo’n dikke stevige, maar romige laag. Mijn bechamel was veel te dun.

Afgelopen weekend ben ik stug wĂ©Ă©r aan de slag gegaan en dit keer…bingo! Perfect! Ben blij dat ik een grote schaal had gemaakt want, wauw 🙂

TIP: de mousakka is echt nog zoveel lekkerder als je het een dag van tevoren maakt. Dus helemaal het recept volgens, zelf al bakken in de oven. Vervolgens laten afkoelen en de koelkast in. De volgende dag de oven voorverwarmen op 100 graden. Laat het een half uur op deze temperatuur en dan nog een kwartierje op 150 graden. De smaken zijn dan zoveel meer ingetrokken en dán pas heb je de echte griekse moussaka!

Keto – koolhydraatarm

Je kan deze moussaka maken zoals het origineel, dus met aardappelen, maar ik vind het stiekem lekkerder zonder aardappel. Je kunt zelfs de bechamel saus vervangen door een keto saus:

  • 500 gram ricotta
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • snuf nootmuskaat
  • 1 tl kaneel

Griekse keuken

Ben jij nou, net als ik, dol op de Griekse keuken.. er staan heel veel Griekse recepten op mijn website. Hier heb je een overzicht.

moussaka
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Moussaka

Moussaka
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 6

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in plakken gesneden
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 750 gram gehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram tomato fritto
  • 1 el kaneel
  • 1 tl oregano
  • scheut rode wijn

Voor de gewone (niet keto) bechamel

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 800 ml melk
  • 3 eidooiers
  • 1 tl kaneel
  • 90 gram parmezaanse kaas, geraspt (extra voor over de bechamel)

Instructies

  • Fruit de ui samen met de knoflook aan en rul hier het gehakt in totdat dit gaar is. Giet het gehakt af want we willen niet zoveel vocht in ons gerecht. Voeg de tomatensaus toe met de kaneel, oregano, rode wijn en wat peper en zout en laat pruttelen. Je wil de saus helemaal inkoken.
  • Zout de aubergines en de courgette plakken goed in en laat dit een half uur staan. Spoel af en dep helemaal droog. Dit doe je om het bittere vocht uit de groenten te krijgen.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bak intussen de aubergine en courgette plakken aan beide kanten aan totdat ze zacht en bruin zijn.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer door totdat de bloem goudbruin is, het moet een beetje een zanderige structuur hebben. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat je een mooie dikke saus hebt. Voeg de Parmezaanse kaas toe en de kruiden. Als de kaas is gesmolten, zet dan het vuur uit en roer als laatste de eidooiers door de saus. 
  • Vet een ovenschaal in, begin met een laag groente, dan het gehakt en als laatste de bechamel. Strooi nog wat extra parmezaanse kaas over de bechamel.
  • Bak 45 minuten af in de oven en laat voor het opdienen 10 minuten afkoelen.