Als je ooit in Griekenland bent geweest heb je dit misschien wel eens op de menukaart zien staan, kolokithokeftedes . Ik bestel ze áltijd, het recept wil nog weleens een klein beetje verschillen, maar ik vind het eigenlijk altijd lekker. Tenzij er wordt gebakken in oud vet, daar houden we niet van natuurlijk.
Kolokithokeftedes ; voorgerecht of bijgerecht
In Griekenland wordt het dus meestal als voorgerecht gegeten, als onderdeel van de mezzedes. Zelf eet ik thuis eigenlijk nooit voorgerechten, daarom maak ik het als bijgerecht. Het is helaas niet koolhydraatarm want er moest best wat bloem doorheen om het mengsel stevig genoeg te maken om te bakken, maar als je daar verder niet op let is het een heerlijk gerechtje.
Smeuig
Door het courgette mengsel gaat ook nog lekker wat feta, dit zorgt voor een lekker smeuïge binnenkant. De buitenkant is krokant omdat je deze koekjes bakt in een goed hete pan. Deze combinatie is, zoals je je kan voorstellen, super lekker.
Tzatziki
Dat hoort hier echt bij. Ik heb nog nooit courgette koekjes gegeten zonder tzatziki. Maak je tzatziki ook zelf, zoveel lekkerder. Klik hier voor het recept. Gebruik voor je tzatziki liever wel echte Griekse yoghurt, deze zijn vaak een stuk romiger en dat is voor het eindresultaat zo belangrijk!
Kolokithokeftedes – Griekse courgette koekjes
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 2 eetlepels dille fijngehakt
- 2 eetlepels peterselie fijngehakt
- 2 eetlepels munt
- 100 gram feta
- 50 gram bloem
- 1 ei
- peper en zout
- olie om in te bakken
Instructies
- Rasp de courgette, doe in een vergiet en strooi er wat zout overheen. Laat dit een half uurtje staan.
- Druk vervolgens al het vocht eruit en doe de geraspte courgette in een kom.
- Voeg dan de overige ingrediënten (behalve de olie uiteraard) toe en meng dit goed.
- Proef het mengsel om te kijken of je voldoende zout hebt toegevoegd. Dit
soort dingen moeten hoog op smaak gebracht worden omdat het bakken de
zoutsmaak nog vermindert. - Verhit wat olie in een pan. Ik gebruik meestal zonnebloemolie want dit kan en mag heel heet worden.
- Gebruik 2 lepels van dit mengsel per koekje, vorm een beetje in de pan
(ik gebruik meestal de bolling van mijn lepel om het wat platter te
maken) en bak dit dan aan beide kanten aan totdat de buitenkant mooi
bruin gebakken is. - Let op dat je er niet teveel tegelijkertijd in de pan doet, dan gaat de
temperatuur te snel omlaag en worden ze niet goed gebakken. - Laat na het bakken de koekjes nog eventjes uitlekken op wat keukenpapier
en serveer dan met tzatziki en een stukje vlees/vis/vleesvervanger.
Leonne zegt:
Zou je in plaats van bloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi, ja ik denk het wel! Ik ben zelf niet super dol op het korrelige van amandelmeel, maar dat is heel persoonlijk 🙂
Jurrie zegt:
Kan ik die al een paar dagen maken?
Jurrie zegt:
Kan ik deze ook een paar dagen van te voren maken
Jos Becking zegt:
Kun je ze ook van tevoren maken?