Iets dat ik tijdens mijn studententijd heel vaak at, kip tandoori. Toen nog gewoon uit een pakje, maar tegenwoordig maak ik het liever zelf.
Kip tandoori
Ik maak nu zelf mijn kruidenpasta, no worries.. het is niet ingewikkeld, en daarin marineer ik de kip. Je kunt dit trouwens eten met enkel de kip gebakken, maar je kunt ook een versie met saus maken. Die met saus is mijn favoriet, want ik hou van dippen met naan, maar het kan dus allebei. Enkel de gebakken kip is bijvoorbeeld heel lekker wanneer je het eet met een salade.
Naan
In mijn kookboek Vers Deeg staat een recept voor naan met bakpoeder, maar tegenwoordig maak ik het altijd met gist. Duurt wat langer, maar je naan is dan wel een stuk meer fluffy. Bekijk het recept hier.
De kip marineer je dus in de kruiden, hoe langer hoe lekkerder, en bak je daarna in de oven tot deze gaar is. Vervolgens meng je de rest van de kruiden met de yoghurt, voeg dit toe aan de pan met wat water zodat de saus wat dunner wordt en hier voeg je de gebakken kip aan toe. Vroeger marineerde ik de kip met de yoghurt en de kruidenpasta al gemengd, maar ik had gelezen dat de yoghurt de kip afbreekt waardoor de textuur minder lekker is als je dit te vroeg erbij doet. Ik moet zeggen dat de kip ook super mals en zacht was hier, maar nog steeds een bite had. Echt heel lekker.
kip tandoori
Benodigdheden
- Staafmixer
Ingrediënten
Voor de marinade
- 2 el tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- sap van een kwart citroen
- 1 el gember, geraspt
- 1 el garam masala
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl kardamompoeder
- peper en zout
- 60 ml olie
Verder
- 500 gram kipfilet
- 200 ml Griekse yoghurt
- 100 ml water
- rijst, naan, verse koriander
Instructies
- Pureer de tomatenpuree, knoflook, citroensap, gember, garam masala, koriander, komijn, chili, paprika, mosterd, kardamom en olie met wat peper en zout naar smaak tot een gladde puree.
- Snij de kip in stukken en marineer met de helft van de puree, hoe langer je het laat intrekken hoe lekkerder het wordt.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de kip op een rooster boven een bakplaat en bak 20 minuten tot de kip gaar is. (Je kunt de kip ook zo serveren, dan de volgende stap overslaan).
- Meng de andere helft van de marinade met de griekse yoghurt. Voeg toe aan een pan samen met de gebakken kip en het water. Meng door tot alles heet is en dien dan op met de rijst en de naan.
Monique zegt:
Eindelijk een lekker recept gevonden voor kip tandoori! Ik heb nog wat toevoegingen gedaan die naar mijn smaak bij dit gerecht passen nl. 1 klein blikje tomatenpuree (voor de kleur) cardamonzaadjes, nootmuskaat en kaneel ( van ieder 1 theelepel)
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk, en die aanpassingen klinken top! Altijd recepten naar eigen smaak aanpassen 🙂
Frence Franken zegt:
Het ziet er erg lekker uit! Kan je dit recept ook gebruiken voor de slowcooker. En zoja, wat adviseer je dan?
foodfromclaudnine zegt:
Hi,
Ik heb zelf geen slowcooker en heb er ook nooit mee gekookt dus daar kan ik helaas niets over zeggen.
groetjes,
Claudia
Anoniem zegt:
Kun je niet vergelijken Frence. Echt niet!
ydse zegt:
de tandoori was prima, er mag wat mij betreft nog wel een zoetje bij, zoals een beetje honing of suiker.
Anoniem zegt:
Nee gebruik meer ui of tomaat!
Tandoori Saus Maken: Een Smaakvol Recept In Nederlands zegt:
[…] Kip tandoori […]