kaneelbrood

Kaneelbrood

Je huis kan bijna niet lekkerder ruiken dan wanneer er een kaneelbrood in de oven staat!

Kaneelbrood

Ik ben afgelopen weekend op tijd opgestaan om lekker vroeg het deeg te kunnen maken. Het deeg maken is zo gebeurd, maar dan moet het nog een uurtje rijzen en daarna nog een tijdje in de oven. Als je helemaal geen zin hebt om zelf deeg te maken is dat geen probleem. Koop gewoon kant en klaar croissantdeeg en ga daarmee aan de slag!

Frosting

Ik vond vroeger de frosting niet zo lekker, veel te zoet, maar ben het wel gaan waarderen. Ja, het is zoet! Maar dat is dit sowieso dus dan kan je net zo goed all the way gaan!

kaneelbrood met frosting

kaneelbrood met frosting
Bereidingstijd20 min
Totale tijd2 uur
Porties: 8

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram bloem
  • 180 ml melk, lauwwarm
  • 7 gram gist
  • 1 el suiker
  • snuf zout
  • 30 gram gesmolten boter
  • 1 ei dooier

Voor de vulling

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram suiker
  • 2 el kaneel

Voor de frosting

  • 150 gram poedersuiker
  • 200 gram roomkaas, op kamertempratuur
  • 1 tl vanille essence
  • melk om de frosting wat te verdunnen

Instructies

  • Meng de lauwwarme melk samen met de gist en het suiker. Voeg vervolgens de eidooer en de gesmolten boter toe.
  • Meng in een andere kom de bloem en het zout. Giet je melkmengsel hierbij en kneed totdat het een mooi geheel is en het deeg van de randen afkomt. Het moet nog een beetje plakkerig zijn.
  • Vet een schaal in met wat olie en leg hier je deeg in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de boter met de suiker en het kaneel. Het is belangrijk dat je boter zacht is anders gaat het mengen niet lukken.
  • Rol je deeg uit tot een langwerpige lap. Als je croissantdeeg gebruikt maak er dan ook een langwerpige lap van en druk alle gaatjes van de scheurranden even dicht.
  • Smeer je deeg helemaal in met je suiker/boter/kaneel mengsel en rol op. Je hebt nu een langwerpige sigaret vorm. Snij het deeg in de lengte door midden maar laat 1 uiteinde vast zitten, dit wordt het begindeel van de vlecht. Je ziet nu trouwens al die mooie laagjes. Wikkel de twee stroken om elkaar heen alsof je een vlecht maakt. Druk ook het uiteinde aan elkaar vast. Je kan je vlecht dubbel vouwen en in een broodbakblik leggen. Je kan er een cirkel van maken en in een ovenbestendige pan doen.
    Je kan ook plakjes van de sigaar snijden om zo meer kleine cinnabuns te maken.
  • Bak af in de oven voor ongeveer 20 minuten wanneer je kleine broodjes maakt. Als je de vlecht maakt dan 30 minuten en wanneer je de vlecht dubbel hebt gevouwen zou ik ‘m iets langer in de oven laten, ongeveer 40 minuten.
  • Meng voor de frosting alle ingrediënten en voeg eventueel wat melk toe om dunner te maken. Giet over je kaneelbrood of, wanneer je van een dikke frosting houdt, smeer je kaneelbrood ermee in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch