kaneelbrood
Ontbijt

Kaneelbrood

Je huis kan bijna niet lekkerder ruiken dan wanneer er een kaneelbrood in de oven staat!

Ik ben afgelopen weekend op tijd opgestaan om lekker vroeg het deeg te kunnen maken. Het deeg maken is zo gebeurd, maar dan moet het nog een uurtje rijzen en daarna nog een tijdje in de oven. Als je helemaal geen zin hebt om zelf deeg te maken is dat geen probleem. Koop gewoon kant en klaar croissantdeeg en ga daarmee aan de slag!

Ik zal eerst het recept geven voor je deeg en daarna de stappen om zo’n mooi brood te krijgen.

deeg:

  • 300 gram bloem
  • 180 ml lauwwarme melk
  • 1 zakje gist
  • 1 el suiker
  • 30 gram gesmolten boter
  • 1 eidooer
  • snuf zout
  • klein beetje olie

1. Meng de lauwwarme melk samen met de gist en het suiker. Voeg vervolgens de eidooer en de gesmolten boter toe.

2. Meng in een andere kom de bloem en het zout. Giet je melkmengsel hierbij en kneed totdat het een mooi geheel is en het deeg van de randen afkomt. Het moet nog een beetje plakkerig zijn.

3. Vet een schaal in met wat olie en leg hier je deeg in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek (ik heb mijn schaal op de verwarming gezet).

Dan nu de vervolgstappen:

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels kaneel

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. meng de boter met de suiker en het kaneel. Het is belangrijk dat je boter zacht is anders gaat het mengen niet lukken.

3. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap. Als je croissantdeeg gebruikt maak er dan ook een langwerpige lap van en druk alle gaatjes van de scheurranden even dicht.

4. Smeer je deeg helemaal in met je suiker/boter/kaneel mengsel en rol op. Je hebt nu een langwerpige sigaret vorn.

5. Snij het deeg in de lengte door midden maar laat 1 uiteinde vast zitten, dit wordt het begindeel van de vlecht. Je ziet nu trouwens al die mooie laagjes. Wikkel de twee stroken om elkaar heen alsof je een vlecht maakt. Druk ook het uiteinde aan elkaar vast.

6. Be kan nu een aantal dingen doen. Je kan je vlecht dubbel vouwen en in een broodbakblik leggen. Je kan er een cirkel van maken en in een ovenbestendige pan doen, dat heb ik hier gedaan.

7. Bak af in de oven voor ongeveer 30 minuten. Als je de vlecht dubbel hebt gevouwen zou ik ‘m iets langer in de oven laten, ongeveer 40 minuten.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.