Mijn guilty pleasure is kaas uienbollen met boter en kaas. Ik kan er niets aan doen, ik hou ervan. Wel vind ik de kaas uienbollen uit de supermarkt vaak een tikje droog dus ik dacht.. laat ik ze zelf maken! Ik heb als basis mijn recept voor witte bolletjes gebruikt.
Kaas uienbollen
Het deeg dat je hiervoor gebruikt is een verrijkt deeg. Dat betekent dat er boter (en ei) zin zit waardoor het brood zacht blijft. Met deeg zonder boter zou je een harde korst krijgen en dat wil je hier natuurlijk niet. Een ander voorbeeld van verrijkt deeg is brioche deeg, al zijn de verhoudingen in mijn brioche deeg een stukje anders. Ben je fan van dit, dan moet je eens het kaas/knoflookbrood uit mijn kookboek Vers Deeg maken.
Terug naar dit recept, omdat ik wilde dat het deeg echt heel zacht is heb redelijk wat melk en boter gebruikt en dat proef je ook echt terug in het eindresultaat. Wel zorgt dat ervoor dat het deeg een beetje aan de zachte kant is, maar het is nog steeds handelbaar.
Kneden
Voor het kneden raad ik een keukenmachine aan. Je kunt het met de hand doen, maar je moet dus wel boter erdoorheen kneden en dat is best een behoorlijk werkje. Voor dit deeg is het belangrijk dat je door kneedt tot je een soepel deeg hebt. Dat betekent een glad deeg, zonder structuur. Ook moet het deeg van de rand van de keukenmachine loslaten zonder dat het restanten achterlaat. Houd er rekening mee dat dit makkelijk 10 minuten kan duren (ik kneed meestal op stand 2 a 4). Alle boter moet er goed doorheen gekneed zijn.
Rijzen
Voor rijzen is het belangrijk dat je kijkt naar het deeg, bij de eerste rijs moet het deeg ongeveer verdubbeld zijn. Dit kan een uurtje duren, maar als het heet is in huis zoals vandaag kan het sneller gaan. In de winter kan het langer duren. Kijk dus liever nooit naar de klok maar kijk regelmatig naar het deeg.
De 2e rijs, dus na het vormen van de bolletjes, moet totdat de deegbolletjes weer ongeveer in volume verdubbeld zijn. Dit is belangrijk omdat het deeg te compact is wanneer je het te vroeg in de oven zet. De temperatuur in de oven is zo hoog dat de gist snel dood gaat waardoor het deeg niet meer uitzet. Heeft het niet genoeg gerezen, dan zit je met een compact brood.
Verder
Verder is het belangrijk dat je het deeg na de 1e rijs terug slaat, dus alle lucht eruit kneed. Bak tijdens de 2e rijs de uien tot glazig en rasp de kaas alvast. Smeer de bollen in met melk, verdeel dan de kaas en de uien eroverheen.
20 minuten bakken verder en je hebt heerlijke verse kaas uienbollen. Je kunt ze eten wanneer ze nog warm zijn, maar ik vind ze het lekkerst afgekoeld met wat roomboter en belegen kaas. Ik hou zelf niet van kaas op warm brood, maar dat is persoonlijk. Ik laat zelfs mijn toast afkoelen voordat ik het beleg met boter en kaas.
Kaas uienbollen
Benodigdheden
- Bakplaat van 25 bij 32
Ingrediënten
- 240 gram volle melk, lauwwarm
- 7 gram gist
- 30 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 375 gram patentbloem
- 9 gram zout
- 75 gram roomboter, op kamertemperatuur (+ extra voor invetten bakplaat en bakken uien)
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 100 gram emmentaler, geraspt
Instructies
- Meng de melk met de gist, suiker en het ei. Voeg toe aan de bloem en meng kort. Voeg nu het zout toe en kneed tot je een samenhangend deeg hebt.
- Voeg eetlepel per lepel de boter toe en laat doorkneden tot je een soepel deeg hebt dat van de rand van de kom loslaat. (een soepel deeg houdt in een glad deeg zonder structuur, dit kan makkelijk 10 minuten duren op stand 2 a 4)
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot verdubbeld in formaat. Dit duurt ongeveer een uur maar kan sneller gaan als het warm is en langer duren als het koud is.
- Kneed het deeg na het rijzen kort door om alle lucht eruit te kneden en verdeel in 9 porties.
- Vet de bakplaat in met roomboter. Vorm elk portie deeg in een bolletje door op een bebloemd aanrecht alle zijkanten naar binnen te vouwen totdat je een losse bol vorm hebt. Draai vervolgens het bolletje om en schuur over het niet bebloemde aanrecht totdat je een strak bolletje hebt (leg je hand om het bolletje en maak een ronde beweging over het aanrecht). Maak 3 rijen van drie bollen deeg (zie de foto in het artikel als voorbeeld).
- Smeer alle bollen rondom in met melk en laat rijzen tot verdubbeld in formaat, ongeveer een uur maar dit is wederom weer afhankelijk van de temperatuur in huis.
- Bak intussen de uien in wat roomboter tot glazig en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte)
- Smeer de bollen nogmaals in met melk en verdeel de kaas en uien over de bollen.
- Bak 20 minuten af in de oven. Laat afkoelen tot tenminste kamertempteratuur voordat je ze opdient.
Ilse zegt:
Deze kaas uienbollen zijn zo lekker! Niet moeilijk te maken en ook een ideaal recept om mee te variëren!
Nienke zegt:
Je gebruikt emmentaler kaas, die heeft best een apart smaakje. Heb je deze om een speciale reden gekozen? Welke kaas zou je aanbevelen als je geen emmentaler liefhebber bent? Alvast bedankt!
foodfromclaudnine zegt:
Ik vind het zelf een lekkere kaas, beetje zoet en dat vind ik goed passen bij het verrijkte brood. Je kunt elke kaas gebruiken die je wil, als het maar een iets zachtere kaas is die goed smelt.
Groetjes,
Claudia
Willeke zegt:
Zo lekker en zacht zijn ze!
Half warm met plakje belegen kaas echt genieten.
Ga ze zeker nog veel vaker maken
Sardee zegt:
Hoe raad je aan ze te bewaren? Of kan ik het deeg voor een tweede rijs in de koelkast laten overnachten om de volgende dag af te bakken?