Ik hoor veel mede bloggers erover klagen, slecht bereik. Meestal wordt het algoritme de schuld gegeven, maar kan het ook een andere reden zijn namelijk de Instagram softban.

Instagram softban

Oke laat ik beginnen met een disclaimer. Dit is puur mijn eigen ervaring! Instagram heeft zelf niets bekend gemaakt over een harde ban of over een softban, maar ze hebben wel aangegeven dat ze ‘schadelijke’ content willen beperken voor andere mensen en dat is nou net de crux. Hoe is wist dat ik een instagram softban had? In eerste instantie kreeg ik de melding dat een story was verwijderd omdat deze tegen de richtlijnen inging, hier meer over in de volgende alinea, en ook stond er bij instellingen; bedrijf; status voor inkomsten genereren de volgende tekst ‘Je komt niet in aanmerking voor het genereren van inkomsten tot 6 februari 2022’.

Harde ban (2 weken)

Wanneer je direct de guidelines schendt door bijvoorbeeld naaktfoto’s te posten, vuurwapens of tabak te verkopen of steun te geven aan terrorisme, georganiseerde misdaad of haatgroepen, dan krijg je een bericht dat je post of story is verwijderd. Direct na deze melding heb je, indien dit je eerste vergrijp is, een harde ban van 2 weken. (Gebeurt dit vaker, dan kan ook direct je account verwijderd worden). Ik hoor je denken, waarom zou je zoiets posten. Bij mij werd 6 november een story verwijderd van een grap, een vergelijking van mijn taart met lattice en het logo van een haatgroep. De grap was dat ik die vergelijking zelf niet door had en die foto bijna had doorgestuurd naar mijn uitgever voor mijn kookboek en dat Bart op het laatste moment zei, uhm doe dat maar niet. Stom van mij, dat geef ik toe, maar dit is even om aan te tonen dat zoiets dus kan gebeuren.

Direct ging mijn hashtag bereik van gemiddeld 10.000 per foto naar rond de 50 (in het voorbeeld hieronder zelfs 16). Verder kreeg ik van volgers te horen dat ze mijn account niet meer konden terug vinden via de zoekbalk. Ik was dus voor niet volgers praktisch niet te vinden en slecht te vinden voor wel volgers.

Ik deze twee weken kreeg ik er wel wat volgers bij, maar dat was puur omdat mensen veel recepten uit Zoet Deeg deelde dat toen net uit was en ik op die manier toch nog niet-volgers kon bereiken.

Soft ban (2 maanden en 2 weken)

Een instagram softban is het moeilijkst want deze duurt gemiddeld 2 maanden en 2 weken, maar kan veel langer duren. Ik wist in mijn geval de einddatum van 6 februari 2022 omdat dit stond onder ‘status voor inkomsten genereren’, dus ik had iets om naar uit te kijken. Een instagram softban krijg je niet alleen na een harde ban, je kan dit ook krijgen wanneer:

  • je spamgedrag vertoont, dus heel veel achter elkaar liken en commenten. Veel dezelfde comments gebruiken etc.
  • je winacties plaatst met als voorwaarde dat mensen je foto moeten liken, account moeten volgen of een andere vorm van betrokkenheid als voorwaarde.
  • herhaaldelijk hashtags gebruikt die instagram heeft gebanned.
  • Niet-authentieke manieren gebruikt om aan volgers te komen, i.e. volgers kopen.
  • third party apps gebruiken die Instagram niet heeft goedgekeurd.

Instagram wil dat mensen een oprechte community creëren op insta, dus niet oprecht spamgedrag met constant dezelfde comments worden niet gewaardeerd. Er wordt ook gezegd dat engagement pods, waar je met een groep mensen in zit en iedereen moet op elkaar reageren) en volggroepjes (soort piramidespel waarmee je snel honderden volgers kunt krijgen) kan leiden tot een soft ban.

Winacties mag je niet gebruiken om aan meer volgers te komen. Niet iedereen is hiervan op de hoogte helaas, ik heb vaak merken moeten vertellen aan merken dat dit soort verplichtingen niet mogen. Als iemand je account rapporteert zou Insta je zomaar kunnen verwijderen. Niet een risico dat je wil nemen.

Er bestaat een lijst van banned hastags, vermijd deze gewoon. Sowieso is het een nutteloze hastag om te gebruiken want niemand kan deze foto’s in die hashtag zien, maar wanneer je constant banned hashtags gebruikt kun je ook een soft ban krijgen. Misschien al zelfs eerder, hoe dit precies zit weet niemand. Hoe check je zelf of een hashtag oke is? Een banned hashtag (#valentinesday) is leeg als je ‘m opzoekt, ondanks dat er zoveel miljoen bijstaan. Een goede (#feedfeed) staan foto’s bij en kan je volgen.

Het lijkt me logisch dat volgers kopen ook een slechte zet is omdat Insta dus wil dat je op een authentieke en oprechte manier je account laat groeien. Naast dat je een softban kan oplopen, heb je ook nog eens een reeks aan niet actieve volgers wat je engagement (percentage) slechter maakt. Hoe meer volgers een foto liken en commenten, hoe meer bereik ik via hashtags heb. Als 20% van jouw volgers sowieso al niets doet wordt de kans dat je bereik groot is via hashtags ook kleiner.

Samenhangend met volgers kopen zijn de third party apps. Vroeger was dat veel meer, die account die je volgen en ontvolgen in de hoop dat je terugvolgt (ik zie het nog weleens, dat soort accounts blokkeer ik direct. Zo storend), of account die steeds precies dezelfde reacties achterlaat. Dat werd vaak met een app gedaan die je dan moest koppelen aan je Insta. Je account koppelen aan zo’n app is nu al genoeg voor een soft ban. Check in je account welke koppelingen er nog in staan en verwijder alle dubieuze apps. Apps zoals Later zijn wel oke. De legitieme third party apps hebben een ‘Instagram approved’ logo.

Wat betekend zo’n instagram softban nou eigenlijk

Je foto’s zijn wel weer te zien onder de gebruikte hashtags, maar zullen nooit te zien zijn bij popular post. Met andere woorden, je bereik via hashtags is nog steeds dramatisch want wie kijkt er bij hashtags nou onder recent in plaats van onder populair?

Een voorbeeld, mijn foto’s tijdens de softban had gemiddeld een paar honderd bereik via hashtags, soms een uitschieter van rond de 1500. De eerste dag nadat mijn softban was afgelopen? Kijk zelf maar.

Die twee maanden en twee weken is helaas niet een gegeven. Dat is waarschijnlijk enkel bij de eerste overtreding. Heb je geen melding gekregen dat er iets is verwijderd, maar merk je wel eenzelfde dip in bereik als ik heb gehad? Denk dan na of je misschien nog third party apps gekoppeld hebt staan, of je misschien niet teveel achter elkaar liked en reageert, of je gedrag een beetje als spammy kan overkomen etc. Oplossing is puur om dat dan niet meer te doen, eventuele apps los te koppelen van je account, eventuele verboden hashtags weg te halen uit je post en dan is het wachten.

Ik heb verhalen gehoord van mensen die hier al maanden last van hebben. Je weet helaas niet precies wat het triggert soms en dus weet je ook niet wat je moet doen om het op te lossen. Daarnaast verandert het algoritme altijd weer, dus dat kan ook invloed hebben.

Conclusie

Instagram doet er alles aan om de app leuk en oprecht te houden. Houd je aan de regels, meer dan dat kan je qua ban helaas niet doen. Heb jij ervaring met een dip in bereik? Heb je een idee waardoor het komt? Als je nog andere tips hebt of je hebt vragen, laat het hieronder weten!