Ik was één van de gelukkigen die was uitgenodigd voor een vroege St. Patricks viering in Restaurant Parkheuvel**. Voor deze gelegenheid werd de keuken van Parkheuvel** omgebouwd tot een Irish Beef lab waarin chef Erik van Loo en zijn zoon Juliën klassiekers uit de Ierse keuken hun eigentijdse twist gaven.

Ierse klassiekers

Wil je kwaliteit rundvlees, dan ga je voor Iers rundvlees. De koeien lopen een groot gedeelte van het jaar buiten en kunnen lekker bewegen. Goed voor de koe en ook fijn voor ons, want het vlees is enorm mals. Zelf ben ik een liefhebber van mijn biefstuk rare tot hoogstens medium rare en je vlees moet dan echt van goede kwaliteit zijn anders is er geen doorkomen aan. Naast kwaliteit van het vlees kregen we van Chef Erik van Loo ook nog een paar fijne tips voor de beste biefstuk, welke ik met jullie mag delen!

Gaat het om het bakken van bijvoorbeeld ossenhaas of biefstuk, hou dan de volgende regels aan:  

  • Wees niet te zuinig met peper en zout. Neem grof zout dan kun je beter doseren.
  • Doe zonnebloemolie in de pan. Zorg dat de pan goed heet wordt (hij mag gaan walmen, wees daar niet te bang voor) en schroei het vlees dicht.
  • Draai het vlees constant om  “Daar komt het woord tournedos vandaan,” aldus Erik van Loo.
  • Als het vlees goed aangebakken is,  zet je het vuur lager en voeg je de boter toe. Dit voegt enorm veel toe aan de smaak.
  • Doe de vingerproef om de gaarheid te checken of doe een pin in het vlees en check de temperatuur aan je bovenlip.

Ik ga deze tips zeker toepassen de volgende keer want het vlees was heerlijk gebakken. Zeker de truc met de pin om de kerntemperatuur te controleren vond ik een handige!

Iers rundvlees kan je trouwens in praktisch alle supermarkten kopen, er staat op dat het uit Ierland komt.

Van chef Juliën kregen we uitgelegd wat er op het menu stond. Als voorgerecht een Ierse oester met wiskey en Perle Imperial kaviaar. Normaal hou ik niet van oesters, ik vind het vooral een hap zeewater en dan een flubber, maar de romige saus was fantastisch en de kaviaar gaf het extra textuur. Ik wist niet eens dat Ierland bekend staat om onder andere hun oesters, dus dat was een leuk weetje.

Als hoofdgerecht Ierse Rundersukade met bitterballen en pommes soufflé. Alles was fantastisch lekker. De combinatie van smaken en structuren, heel tof om te zien hoe alles samen komt.

Als toetje hadden we Tiramisu met Baileys. Super rijk en machtig en een perfecte afsluiter.

Al met al heb ik een geweldige dag gehad en was het super tof om eens een kijkje in de keuken van een sterrenrestaurant te mogen nemen. De voordelen van mijn werk!