Zeker die foto’s waar ik (deels) zelf op sta

Ik vind de foto’s met beweging het allermooist. Dan kan zijn een saladeschaal waar ik net wat uitschep of deze kipburgers die ik vast heb. Op mijn instagram en op mijn website zie je heel veel van dit soort foto’s, ik vind het voor een fijne afwisseling zorgen.

Het maakt je foto’s verder net wat speelser, vind ik. Maar hoe maak ik deze foto’s? Ik heb al eens uitgelegd dat ik wat betreft apparatuur echt niet zonder mijn statief en afstandsbediening kan en dat is vanwege dit soort foto’s.

Nou beloof me niet te lachen, maar je moet toch wat als je beide handen op de foto staan. Kijk vooral naar onderstaand filmpje voor een snelle uitleg hoe ik dit soort foto’s maak en ook hoe ik ze daarna bewerk.

Ik heb een vaste stijl wat betreft bewerking en gebruik deze bewerking ook bij al mijn foto’s. Soms met een kleine wijziging, maar dit is wel de basis waar ik mee begin.

https://www.youtube.com/watch?v=AvT7kVXI3uY&t=112s

Zoals je in het filmpje kunt zien zet ik mijn statief zo neer dat ik via de spiegel erachter kan zien wat ik aan het doen ben. Je zou ook een camera kunnen kopen met een roteerbaar scherm, maar die heb ik niet en je moet roeien met de riemen die je hebt!

Verder heb ik mijn camera standaard ingesteld op 1 scherpstelpunt. Dit vind ik fijn omdat ik dan goed kan bepalen wat echt scherp moet zijn en wat wazig.

In dit geval heb ik die ene scherpstelpunt ingesteld op net onder het midden. Op deze manier zou precies mijn tosti scherp moeten zijn en alles erachter wazig. Op het moment dat ik mijn afstandsbediening indruk stelt de camera opnieuw scherp (op dat ene puntje). Dit is altijd een beetje testen want ook ik had er nu weer een aantal wazige foto’s tussen zitten.

Verder kijk ik geregeld of er al wat tussen zit, of mijn gerecht er nog lekker uitziet en of de achterkant misschien iets scherper moet, of ik de camera instellingen nog wat moet aanpassen etc.

Hou er trouwens ook altijd rekening mee dat het instagram format 4×5 is en dat er nog een stuk aan de onder- en bovenkant afgeknipt gaat worden. Ik maak mijn foto’s altijd iets meer uitgezoomd dan dat ik zou willen omdat ik weet dat het formaat nog wat wordt aangepast. Ik hou van dingen op mijn foto die half buiten beeld staan, maar ik bepaal graag zelf waar het afgesneden wordt.

Als je verder nog vragen hebt, stel ze dan!