Soms heb je wel eens een briljante ingeving, zo had ik er een met dit idee. Een Griekse pita pizza.

Griekse pita pizza

Je kent vast wel de ‘hack’ op een pitabroodje te beleggen met tomatensaus en kaas en het dan een pita pizza te noemen? Dat is deze Griekse pita pizza niet. Ik vind die dingen sowieso al behoorlijk droog en denk niet dat tomatensaus ze kunnen redden. Mocht jij daar wel fan van zijn, dan kun je het altijd eens proberen met zelfgemaakte pitabroodjes (recept staat in Vers Deeg).

Maar ik dwaal af, dit is iets anders. Hier maken we zelf Griekse pita, we bakken het in de pan zoals in dat recept staat. Daarna beleggen we de pita en bakken we het nog even in de oven af totdat de kaas gesmolten is. Ik hoor je al bijna denken ‘maar dan kan ik toch net zo goed direct een pizza maken?’ en dan mag ook van mij, maar dit is een stuk sneller. Hoeft maar 1x te rijzen en daarna bak je het dus in de pan. Het allergrootste voordeel is dat je dit kunt maken met leftover pita.

Omdat ik hier echt een pizza gevoel bij wilde hebben, heb ik dit niet met leftover pita gemaakt maar heb ik een groter portie deeg gebruikt, 1/4 deel (voor een pita gebruik ik altijd 1/8 deel). Het deeg heb ik gevormd in een pita ter grootte van de koekenpan en ik heb de randjes iets dikker gelaten.

Toppings

Ik wilde hier in het Griekse thema blijven dus de toppings zijn o.a. feta, olijven en zongedroogde tomaat. Verder gebruik ik geen tomatensaus, maar is de basis een mix van cheddar en mozzarella. Over de mozzarella, ik gebruik voor dit soort situaties (waarin ik de kaas laat smelten) altijd deze geraspte mozzarella. Dit is laag in vocht en laat dus niet een enorme plas achter op je eten.

Griekse pita pizza
Pin recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Griekse pita pizza

Griekse pita pizza
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Porties: 1

Ingrediënten

 • 1/4 portie deeg Griekse pita
 • 25 gram geraspte cheddar
 • 25 gram geraspte mozzarella
 • 25 gram feta
 • 1 el zwarte olijven, in ringen gesneden
 • 1 el zongedroogde tomaat, in reepjes gesneden
 • verse peterselie
 • peper en chilivlokken

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onderwarmte).
 • Duw het deeg, op een bebloemd aanrecht, uit tot een pita ter grootte van de pan, laat de randen ietsjes dikker. Verhit wat zonnebloemolie in de pan en leg de pita hierin. Sprenkel wat zonnebloemolie op de pita en, wanneer de onderkant goudbruin is, keer om.
 • Bak ook deze kant nu goudbruin.
 • Haal de pita uit de pan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de cheddar en mozzarella eroverheen. Vervolgens de verkruimelde feta, olijven en zongedroogde tomaat. Bak af totdat alle kaas gesmolten is, 5 a 10 minuten.
 • Garneer met verse fijngehakte peterselie en grofgemalen peper en chilivlokken. Dien direct op.