Voor foodfotografie worden voornamelijk 3 hoeken gebruikt. Wat voor soort hoek je kiest is bepalend voor je foto!

Soms heb je een gerecht waarbij een flatlay, dus van bovenaf erg mooi staat. Denk aan salades, pizza en andere platte gerechten. Met andere gerechten is een foto van recht vooraf weer het mooist. Dit is mijn favoriete hoek! Ik vind recht van voren het meest interessant, maar dat is erg persoonlijk natuurlijk. Dan hebben we nog de 45 graden hoek, deze wordt voor alles heel veel gebruikt.

Dus welke hoeken hebben we?

Recht van voren

45 graden

Van bovenaf – de flatlays

Recht van voren

Deze hoek is het meest geschikt voor hoge gerechten, dus denk aan een burger, een stapel brownies, een taart op een taartplateau, een stapel pannenkoeken. Als je dit soort gerechten van bovenaf fotografeert, dan zie je van deze pannenkoeken alleen de bovenste laag yoghurt met noten en niets van de pannenkoeken!

Het enige waar je voor moet oppassen, en dat geldt eigenlijk voor al deze hoeken, is dat je het spannend houdt. Er zit natuurlijk een gevaar in dat je een mooie compositie hebt gevonden en dat je dit blijft herhalen. Wat ik zelf doe is vaak beweging gebruiken zoals bij deze cupcakes en het strooien met cacao, of dezelfde hoek net iets anders uit te voeren zoals de kipburgers die ik vast heb.

45 graden

Deze hoek wordt het meest gebruikt voor commerciele foodfoto’s. Ik vind deze het lastigs omdat ik de compositie er vaak zo gewoontjes van vind worden. Ook dit heeft met persoonlijke voorkeur te maken natuurlijk!

Het voordeel van deze hoek is dat je het werkelijk met elk gerecht kan gebruiken. Je ziet van bijna alle kanten wel iets! Ik vind deze hoek fijn voor pasta’s en andere gerechten in een dieper bord of kommetje omdat je dus in het gerecht krijgt zonder het platte van een flatlay.

Probeer ook hier weer te variëren met props en achtergronden zodat het altijd vernieuwend blijft en nooit alsof je precies dezelfde foto hebt gemaakt maar dan met een ander gerecht.

Van bovenaf, de flatlays

Ik denk dat veel foodbloggers met deze hoek beginnen omdat dit het makkelijkst is. Je zet je bord even neer, camera of mobiel erboven en klaar. Geloof mij, zo ben ik ook begonnen.

Dit is wel een reden waarom deze hoek voor mij het minst interessant is. Het eten wordt er wat mij betreft een beetje plat van en de foto moet je interessant zien te maken. Dit kan je doen door props of wat ik graag doe met beweging en handen op de foto. Als je kijkt naar mijn voorbeelden dan is de foto met de salade eigenlijk best saai. Het is een heerlijk gerecht, maar ik vind niet dat je uitgenodigd wordt om er heel lang naar te kijken.

Als je dan kijkt naar de foto met het zuurdesembrood, dan vind ik deze al direct veel interessanter. En dat terwijl er eigenlijk alleen maar een brood op de foto staat! Maar omdat de focus echt ligt op het brood, ik dit brood ook vast heb, je oog hiernaar getrokken wordt en er geen afleiding is vind ik het een mooie foto.

De foto van de burger vind ik dan weer heel speels. De focus ligt op de burger maar ondertussen gebeurt beneden ook nog wat. Er is hier weer meer om naar te kijken.

In principe kan je wel veel kanten op met deze hoek, maar hij wordt het meeste gebruikt voor de platte gerechten zoals ik al zei, dus pizza’s, salades, brood etc.

Hoe je insta feed indelen?

Nu heb je deze 3 hoeken onder de knie en kan je hiermee je insta feed mooi indelen!

Ik deel mijn insta altijd in, in een rooster van 9. Het is eigenlijk een soort sudoku maar dan met foto’s. Stel voor dat nr 1 recht van voren is, nr 2 45 graden en nr 3 van bovenaf. Dan wil je dat in dat rooster van 9 niet dezelfde foto’s in de horizontale en in de verticale lijn zitten.

Om het iets duidelijke te maken heb ik een schema uitgetekend:

Je wil dus in elke horizontale lijn een foto van nr 1, 2 en 3 en in elke verticale lijn een foto van nr 1, 2 en 3.

Nu kost dit veel planning, dus ik begrijp het helemaal als je hier geen zin in hebt!

Ik ben hier ook pas onlangs mee begonnen en dan moet je ongeveer wel 2 weken vooruit werken en nadenken wat voor foto je van welk gerecht wil hebben.

Ik plan al mijn foto’s in met de gratis app preview en hier kan ik dan makkelijk in schuiven totdat ik mijn juiste schema weer te pakken heb. Ik hou dus constant 9 aan, dus als we een rij omhoog gaan, dan moet het nog steeds kloppen met de andere 2 rijen.

Ik zal een voorbeeld delen van hoe zo’n planning eruit ziet:

Zoals je kunt zien hou ik me aan bovenstaand schema (met een andere indeling, maar het principe klopt). Het idee hierachter is dat je feed dan de meeste rust en een bepaalde consistentie uitstraalt.

Nadeel is het vooruit werken.

Ben jij geneigd om zo’n schema aan te houden? En welke hoek fotografeer jij het meest? Mijn favoriete hoek is dus recht van voren. Ik stapel zo nodig mijn gerecht wel een beetje op zodat ik deze hoek kan fotograferen!

Natuurlijk is het geen regel dat je perse één van deze drie hoeken moet fotograferen. Volg je gevoel en kijk wat werkt!