Food from ClaudNine

Fotografie – apparatuur

Zoals je je kan voorstellen is aparatuur een belangrijk onderdeel van het maken van mooie foto’s.

Begrijp me niet verkeerd! Je kan prachtige foto’s met je telefoon maken, dus het hoeft allemaal niet duur. Ik heb alleen gemerkt dat zodra je mobiel foto’s gaat bewerken de kwaliteit snel kan afnemen. Als ik een foto met mijn camera maak dan begin ik met een bestand van bijna 30mg. Dan hou je veel ruimte over om de foto helemaal te bewerken en dan nog eindig ik met een High res foto.

Verder vind ik mijn camera fijner werken vanwege de vele instellingen die je kan aanpassen. Is het bijvoorbeeld heel donker buiten, dan verlaag ik de sluitertijd zodat mijn foto toch goed belicht is.

Dus, stel voor dat je hebt besloten een camera te willen. Wat moet je dan kopen? De keuze is reuze zullen we maar zeggen en de prijsverschillen zijn gigantisch.

Wat bij een camera belangrijk is:

– Wil je een fullframe camera? Zo ja, dan zal je toch echt wat dieper in de buidel moeten tasten.

De betalabare spiegelreflexcamera’s hebben eigenlijk altijd een cropfactor. Wat houdt dat in? Het betekent eigenlijk dat de foto die je maakt met een camera met cropfactor altijd meer ingezoomd is.

Als je een lens hebt met brandpuntafstand van 50mm en je doet deze op een fullframe camera, dan is de echte brandp[untafstand ook 50mm. Heb je een nikon met een cropfactor van 1.5 dan is je brandpuntafstand 50*1.5=75mm

Waarom is dit belangrijk? Omdat een 75mm lens veel meer ingezoomd is dan de 50mm. Wil je je hele onderwerp dan in beeld hebben moet je verder van het onderwerp af gaan staan. Niet het einde van de wereld natuurlijk, maar het heeft wel invloed op je compositie. Als ik een flatlay foto wil, dan kan ik er niet 10 meter boven hangen zodat alles dan wel in beeld is.

Zelf heb ik een nikon mét cropfactor. Om bovenstaand probleem op te lossen gebruik ik altijd een 35mm lens. Op mijn camera wordt dit een brandpuntafstand van 52.5mm en hoef ik dus niet zo enorm ver van mijn onderwerp af te staan.

Als je graag portret foto’s maakt is een 80mm lens op een fullframe camera weer heel erg mooi en op een cropcamera kan je dan wel weer die goedkope 50mm lens gebruiken. Er zitten dus voor en nadelen aan! Het grootste voordeel is dat een cropcamera goedkoper is.

Nikon of Canon?

Allebei zijn goed. Ik gebruik een Nikon omdat ik goede verhalen heb gelezen over hun lenzen, maar met allebei zit je goed.

Body of met objectief?

Ik zou hier altijd zeggen, koop alleen een body en koop er andere lenzen apart bij. De instap lens die op een camera zit is gewoon echt heel erg slecht en zonde van je geld. Welke lenzen je dan wel moet kopen? Daar gaan we het straks over hebben.

Tip:

Ik heb op mijn camera 1 scherpstelpunt ingesteld. Op deze manier heb ik alle controle over wat ik nou precies scherp wil hebben en wat meer wazig. Het kan zijn dat je moeite hebt om hiermee te werken. Kijk dan naar een camera met touchscreen. Zo kan je je onderwerp even aantikken en gaat de camera daarop scherpstellen. Geen wazig eten meer!

Objectieven Hier begint het wat mij betreft belangrijk te worden. Je lens is zo’n groot onderdeel van de kwaliteit van je foto. Zoals ik net al zei kan je de instap lens wat mij betreft in de winkel laten liggen. Deze lenzen hebben vaak een minimale diafragma van 4.5 en dat houdt in dat ze niet erg lichtgevoelig zijn. Er kan maar weinig licht door het diaframa waardoor je zodra het begint te schemeren al geen mooie foto’s meer kan maken.

Koop je een lens met een vaste brandpuntafstand dan is de minimale diafragma 1.8 of zelfs 1.4 of 1.2 (die laatste 2 zijn dan wel meteen een flink stuk duurder). Het nadeel hiervan is dat je niet kan zoomen, dus dat wordt heen en weer lopen. Het voordeel is dat je ook scherpe foto’s zonder ruis hebt in donkere lichtomstandigheden en je kan enorm veel diepte creeren in je foto. Ik kan op 1 blaadje sla scherpstellen en de rest kan ik dan wazig laten zijn. Dit is een overdreven voorbeeld, maar voor een rustige foto is het heel fijn als de achtergrond wazig is.

Maar welke lens adviseer ik dan?

De 50mm 1.8f, toch! Ja, op een cropcamera is het een 75mm, maar dan kan je er prachtige semi-macro foto’s mee nemen, je kan er mooie portretfoto’s mee nemen en hij is heel goedkoop. Denk aan 100 euro, ja dat is heel goedkoop voor een objectief.

De 35mm 1.8f. Deze is alweer iets duurder, zo’n 220 euro, maar ik vind deze lens op een cropcamera indeaal voor foodfotografie en ook voor portretfoto’s. Je hebt een mooi compromis tussen afstand en ruimte op je beeld en ook met deze kan je veel diepte creeren in je foto.

Wil je dan toch een zoomlens, dan adviseer ik de 24mm – 70mm lens. Deze is alleen wel rond de 700 euro, auw. Ervaring heb ik nog niet met deze lens.

Overige benodigdheden

Ik kan zelf niet zonder nog 2 (misschien 3) dingen.

1. Een statief. Het liefst een statief met een horizontaal deel zodat je loodrecht boven je flatlay kan hangen, maar deze zijn erg duur. Ik heb een standaard statief met uitschuifbare poten enik zet de voorste 2 poten wijder dan de achterste poot waardoor mijn statief naar voren kantelt. Dan stel ik mijn camera zo in dat deze loodrecht boven mijn flatlay hangt. Het is een beetje provisorisch, maar het werkt!

2. Een afstandsbediening. Ik gebruik er een die ik bij bol gekocht heb voor 6 euro. Hij werkt op bluetooth en is klein en makkelijk. Ik maak graag foto’s waar allebei mijn handen op staan of waar ik iets aan het inschenken ben oid, en dan kan je niet tegelijkertijd je camera bedienen. Je kan een timer instellen, dus dat je na het indrukken van je afstandsbediening nog 2 seconden hebt, maar als ik iets inschenk dan duurt dat te lang dus vaak doe ik dat ding gewoon tussen mijn lippen en druk ik met mijn lippen die knop in. Ja, het ziet er niet uit, maar ik heb dan wel een mooie foto!

3. Een schoonmaakpen. Ook deze kost een tientje, maar ben er zo blij mee! Ik heb al geregeld gehad dat er opeens een dikke vingerafdruk op mijn lens zat of zelfs een haar op de spiegel in mijn body. Dat krijg je met je t-shirt toch echt niet schoon. Deze pen heeft aan de ene kant een kwastje (voor de vervelende haren) en aan de andere kant een viltstiftje (voor die vingerafdrukken).

Samenvatting:

Camera body (met of zonder cropfactor, maar als beginner zou ik voor een goedkopere camera gaan om te kijken of fotografie echt wat is voor je)

objectieven (50mm en/of 35mm)

statief

afstandsbediening

pen om je camera mee schoon te maken

Vond je deze tips hulpvol? Ik ben ook nog van plan om artikelen te schrijven over mijn foodfotografie setup, camera instellingen en naberwerking.

Laat het me vooral weten als je nog wat mist!

6 Comments

 • Bianca Paelinck

  Hey Claudia!

  Bedankt voor het artikel, heel helpvol :-). Ik ben geïnteresseerd in een Canon camera. De standaard lens is een 18-55mm met diafragma 3.5-5.6. Wat is je opinie hierover?

  Bianca

  • foodfromclaudnine

   Hi! Excuses voor mijn late reactie, ik ben op vakantie geweest en wilde de tijd nemen om uitgebreide te antwoorden.

   Persoonlijk word ik niet enorm enthousiast van de kitlens. Met inzoomen, en je zult bijna nooit op 18mm foodfoto’s maken (groothoek) is je minimale diafragma 5.6. Dit is relatief hoog en zul je minder goed diepte kunnen creeren.

   Ik zelf heb alleen een body gekocht en daarna een losse 50mm 1.8 lens en een 35mm 1.8 lens gekocht. Deze lenzen zijn rond de 100 euro en de 200 euro en hebben dus een vast brandpunt, je kunt er dus niet mee zoomen, maar door de minimale diafragma kan je heel mooi diepte creeren én is de lens gevoelig voor licht. Je kan dus met minder licht nog steeds mooie foto’s maken.

   Ik fotografeer nu bijna alleen nog met mijn 24-70mm 2.8 lens, maar deze was erg duur dus ik weet niet of dat een optie is.

   Begrijp me niet verkeerd, je kan prachtige foto’s maken met een kitlens, maar voor foodfotografie zou ik dan sowieso overwegen de 50mm (erbij) aan te schaffen. Deze is relatief goedkoop en dan zie je wat een verschil dat maakt.

   Die mooie achtergrond blur, dat je op 1 punt scherp stelt en de rest steeds waziger wordt…daarvoor heb je een lager diafragma getal nodig.

 • Bianca Paelinck

  Hey Claudia,

  bedankt voor de reactie. Geen probleem hoor, ik had gezien in je stories dat je op reis was ;-).

  Die 24-70 lens heeft inderdaad een serieus prijskaartje.

  Het zou eigenlijk de bedoeling zijn om de camera niet alleen voor food fotografie te gebruiken, maar ook gewoon wanneer we op reis gaan en thuis, dat had ik misschien mee moeten geven.

  Bedankt toch voor de uitgebreide uitleg! 🙂

  Groetjes!

  • foodfromclaudnine

   Dan zou ik idd de kitlens erbij doen voor algemeen gebruik en de 50mm voor food! Dan heb je een mooi setje en kan je altijd nog nadenken over wat je mist en of je er nog meer geld aan wil uitgeven!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch