Ik denk dat de meeste van jullie wel weten dat ik heel veel tijd besteed aan het maken van mijn foto’s en dat ik dat misschien nog wel het leukste vind van mijn blog. Je eten kan er nog zo lekker uitzien, maar als je er een slechte foto van maakt dan…tja. Zonde toch?!
Als je mijn foto’s van nu trouwens vergelijkt met die van een jaar geleden is het verschil heel groot! Dus ondanks dat ik zeker geen expert ben denk ik wel dat ik een paar handige tips heb en die wil ik graag met jullie delen!
1. Licht
In een ideale wereld zou je tijdens het fotograferen van eten zacht daglicht hebben. Helaas is dit geen ideale wereld dus moeten we soms of licht temperen of juist toevoegen.
Je kan het beste fotograferen naast een raam waar het licht van links komt. Om een of andere reden ziet dat het er het mooist uit op je food foto. Als de zon te fel is, dek je raam dan af met een witte doek. Dit fungeert als een soort softbox en zorgt ervoor dat je geen harde schaduwen of weerspiegelingen krijgt. Je moet alleen oppassen dat het niet te donker wordt daarom kan je kan een beetje spelen met een stuk piepschuim als reflectiemiddel..kijken wat dat doet met je foto’s, Dus licht van links en rechts een stuk piepschuim zodat het licht weer teruggekaatst wordt.
Wat overal afgeraden wordt is een flitser. Daar ben ik het niet perse mee eens, maar je moet nooit de flitser direct richten op je eten. Richt je flitser op het plafond (alleen als deze wit is!) zodat je ook weer afgeketst licht krijgt. Maar eerlijk, als je echt mooie foto’s wil maken in het donker dan moet je 2 grote daglichtlampen met softbox hebben. Dus moet je eigenlijk je eigen fotostudio maken. Ik heb dit niet.. ik heb daar namelijk echt geen ruimte voor. Ik maak in de winter dus al mijn fotos in het weekend.
2. Scherpte diepte
Dit is met een telefoon een stuk moeilijker om te doen, maar als je een spiegelreflex camera gebruikt is dit een goeie tip voor je!
Scherpte diepte maak je door je diaframa op een zo laag mogelijk nummer te zetten. De standaard meegeleverde lenzen hebben meestal een minimale diafragma van 4f a 5f. Deze lenzen zijn oke, maar wil je echt kwalitatief indrukwekkende foto’s maken ga dan voor een 50mm lens of een 35mm lens. Met deze kan je niet zoomen, maar heb je wel een diafragma van 1.4f. Het effect dat de voorkant enorm scherp is en de achterkant heel wazig is heel plezierig om naar te kijken en je oog wordt meteen naar één onderdeel toegetrokken. Jij als fotograaf kan dan kiezen welk onderdeel!
3. Sluitertijd en ISO waarde
Naast dat je met scherpte diepte kan spelen, kan je ook met je sluitertijd spelen. Stel je voor dat het buiten enorm bewolkt is en je hebt geen extra daglichtlamp, wat te doen? Verhoog de sluitertijd enorm (dus dat je langer doet over het nemen van je foto, dit houdt in een lager getal op je camera. Stel voor dat je van 1/300 naar 1/100 gaat) zodat je camera genoeg licht binnen krijgt voor een scherpe foto met een lage ISO waarde. Let erop dat de ISO waarde zo laag mogelijk blijft, een hoge waarde zorgt namelijk voor veel korrel op je foto. Als je in de automatische stand fotografeert dan wil je camera altijd een snelle sluitertijd instellen, dit zorgt meestal voor de scherpste foto’s, maar als het heel erg bewolkt is en er dus niet genoeg licht is gaat je camera automatisch de ISO waarde verhogen en krijg je wederom een niet scherpe foto. Om dit te kunnen doen is tip 4 wel een vereiste!
4. Statief met afstandsbediening
Koop een statief! Een statief heeft een enorm positief effect gehad op mijn fotografie. Je kan niet zonder statief als je de sluitertijd gaat verhogen. Scherpe foto’s uit de hand maken als je sluitertijd 1/3 van een seconde is (bijvoorbeeld) , is onmogelijk. Gebruik hiervoor een statief mét een afstandsbediening zodat je je camera niet eens hoeft aan te raken om een foto te nemen. Met zo’n langzame sluitertijd kan elke trilling namelijk een wazige foto veroorzaken.
5. Witbalans
Nog een instelling op je camera, de witbalans. Heb je wel eens dat je foto heel blauw uitslaat? Dan is de witbalans niet goed. Wat je het beste kan doen is de witbalans op automatisch zetten en vervolgens in je bewerkprogramma kijken wat verschillende witbalans instellingen met de foto doen. Je zal versteld staan van het resultaat bij sommige foto’s.
6. Regel van derden
De regel van derden houdt in dat je een foto opdeelt in 9 blokken. Qua lay out is het het prettigst om naar een foto te kijken als het onderwerp op 1 van de 9 kruispunten zit. Dit hoef je je niet in te beelden gelukkig, je kan op elke camera (of telefoon) dit raster aanzetten. Vroeger plaatste ik mijn onderwerk vaak in het midden van de foto, maar dat zorgt juist voor een hele saaie foto.
7. Styling
Dit wordt heel persoonlijk en is afhankelijk van smaak, maar denk na hoe je de foto eruit wil laten zien en leg al je spullen klaar. Je zou zelfs al een test foto kunnen maken om te kijken of het ook daadwerkelijk uitpakt zoals je in gedachte had. Als je dit gedaan hebt voordat het eten klaar is kan je snel schakelen en snel de foto’s maken. Eet jij ook nog eens een keer warm eten 🙂
8. Ondergronden
Dit valt wat mij betreft ook onder styling, maar is de moeite waard van een eigen kopje. Ik heb onlangs 2 nieuwe ondergronden gemaakt en gebruik deze regelmatig. Koop een spaanplaat, smeer deze in met stopverf voor structuur en verf dan ik elke gewenste kleur. Je kan ook ondergronden online kopen. De Nederlandse winkels zijn best duur, maar ik heb er een paar besteld via aliexpress (aan beide kanten bedrukt dus 2 ondergronden voor nog geen 5 euro). Deze gebruik ik élke keer, ik ben er echt heel blij mee! Je moet een maand wachten totdat ze binnen zijn, maar dan heb je ook echt wat.
9. Actiefoto’s
Nu je toch een statief met een afstandsbediening hebt kan je ook actiefoto’s maken! Een foto is vaak zoveel interessanter als je handen erop staan of als er beweging is, denk aan het schenken van een siroop of het strooien van suiker of bloem. Alles kan! Denk er alleen wel aan dat als je een scherpe actiefoto wil, je de sluitertijd weer enorm moet verlagen (dus dat je korter doet over het maken van een foto, hier heb je juist een hoog getal op je camera). Hou minimaal 1/250 van een seconden aan voor het schenken van siroop en 1/400 seconden als je met poedersuiker gaat strooien. Het enige nadeel is dat je licht wel goed moet zijn anders gaat je camera automatisch weer die ISO waarde verhogen en wordt alles weer korrelig. Timing of een extra lamp is hier dus belangrijk.
10. Nabewerking
Sla deze stap nooit over. Het kan je foto maken of breken! En nu bedoel ik niet een instagram filter want dat maakt je eten nooit lekkerder, maar letterlijk zelf de foto bewerken. Ik pas vaak de helderheid, het contrast, de structuur en de warmte iets aan. Een mens ziet zoveel meer dan een camera kan vastleggen dus ik heb er geen moeite mee om te foto te berwerken zodat het er juist meer uitziet als in het echt.
Ik gebruik zelf lightroom of als ik even snel wil zijn de bewerkingstool op instagram, maar nogmaals..dus nooit een filter.
EDIT:
11. Tijd
Ik kreeg net van iemand nog de toevoeging ‘neem de tijd’ en dat is zo waar! je wil inderdaad de tijd nemen totdat je foto écht goed is. Soms heb ik een bepaalde styling in gedachte en kom dan tijdens het fotograferen erachter dat dit toch niet helemaal werkt. In plaats van doorgaan omdat je gehaast bent en snel weer doorgaan, neem de tijd, verander de styling, verander de layout totdat het wél goed is en je wél tevreden bent. Ik zelf wil 100% tevreden zijn over een foto anders plaats ik deze niet online.
Als afsluiter wil ik dit nog meegeven. Laat je vooral ook erg inspireren door alle mooie foto’s die al gemaakt zijn. Ik denk dat het heel erg helpt om veel naar goede foodfoto’s te kijken zodat je erachter komt wat werkt en wat niet. Wat een foodfoto nou echt héél mooi maakt en ook naar waar jouw stijlvoorkeur naar uit gaat. Bovendien vind ik het persoonlijk ook gewoon heel leuk om al die mooie foto’s te zien en zorgt het ervoor dat ik zin krijg om aan de slag te gaan en het motiveert me om mezelf altijd te blijven verbeteren.
Heb jij nog tips die ik hier ben vergeten? Ik hoor ze graag!
Nathalie Munoz zegt:
Dag Claudine,
Ik volg je al een hele tijd op instagram en ik vind je recepten en foto’s geweldig!!!
Ikzelf ben nog nieuw in de Food fotografie. Een spiegelreflexcamera heb ik al aangeschaft. Maar ik ben nog op zoek naar een goede statief.
Al uren heb ik op het internet zitten lezen, maar ik weet nog steeds niet welke nu het beste is.
Hopelijk kan jij mij meer tips geven. Of vooral een voorbeeld van statief zodat ik kan zien welke ik nodig heb.
Alvast bedankt!!
Vriendelijke groetjes
Nathalie
foodfromclaudnine zegt:
Hi Nathalie,
Dankjewel voor je lieve woorden, zo leuk om te lezen! Ik heb zelf de MANFROTTO MT190XPRO4 ALUMINIUM TRIPOD.
Deze is sterk genoeg voor mijn camera, mijn lens is erg zwaar en mijn vorige statief kon dat niet aan. Deze wel. Ook kun je deze bovenste stang horizontaal plaatsen, ideaal voor flatlays.
Kost wel iets meer, maar ik gebruik ‘m voor al mijn foto’s dus voor mij is dit het geld meer dan waard.
Groetjes!
Claudia
C. zegt:
Congratulations for your beautiful pictures, i like them.
foodfromclaudnine zegt:
Thanks!