foodfotografie ondergronden en achtergronden

Foodfotografie – ondergronden en achtergronden

Ik krijg best wel vaak berichtjes met de vraag wat voor ondergronden, ook wel backdrops genoemd, ik gebruik voor mijn foodfotografie. Ondertussen heb ik al een aantal dingen geprobeerd en geef ik hieronder mijn tips en antwoord op de vraag: wat gebruik ik nu het meest.

Aliexpress

Ik begon met de ondergronden van Aliexpress. Dit zijn posters van bijna 60×90 en zijn erg fijn om mee te beginnen want we zijn super goedkoop. Klik hier om naar de site te gaan. Hier zitten wel wat nadelen aan, namelijk de levertijd. Het duurt ongeveer een maand voordat je deze binnen hebt. Ook zijn het dus posters van een dik karton en kunnen er snel vouwen onstaan. Omdat het posters zijn kunnen ze ook een beetje glimmen, maar dat heb ik nooit als een nadeel ervaren.

Deze zijn erg fijn om meteen lekker veel van te kopen zodat je goed kan oefenen met verschillende kleuren achtergrond.

Wat voorbeelden van foto’s die ik heb genomen met Aliexpress ondergronden

Capture by Lucie

Hier heb ik er 3 van, dit zijn grote vinyl doeken met prachtige backdrops. Voordeel hiervan is dat deze doeken meteen plat op de grond vallen, die van Ali willen graag in hun opgerolde vorm blijven. Verder hebben deze ondergronden een matte finish. Ook heb je enorm veel keuze en vind ik ze qua prijs heel goed te doen, klik hier voor hun website. Je betaalt 30 pond per achtergrond, hier komt nog wel verzendkosten bij dus als je er meerdere wilt kan je deze beter meteen bestellen. Ik heb white concrete, grey plaster en marmer. Het enige nadeel van deze is dat ik vind dat de wittinten snel blauwig worden bij bewolkt weer. De kleurschakeringen zijn dus erg afhankelijk van je licht. Met volle zon zijn we wel lekker wit. Nu vind ik dat niet heel dramatisch want ik kan dat uit de foto bewerken, maar als je niet bewerkt of zo min mogelijk, dan zou ik voor mijn volgende optie gaan.

Voorbeelden van eigen foto’s heb ik nog niet voor je want ik heb tot nu toe alleen foto’s met deze ondergronden gemaakt voor mijn kookboek, maar heb wel wat voorbeelden van hun Instagram!

Deze foto’s zijn van links naar rechts van @omayah.atassi, @eliseshootsfood en @twolovesstudio.

DIY

Deze optie bestaat weer uit meerdere opties. Je kan zelf houten platen verfen en dat als achtergrond gebruiken. Ik heb geen buiten ruimten om iets makkelijk te verfen dus dit heb ik niet gedaan. Wat dan wel? Ik heb twee witte foamborden gekocht, zoals deze en dan marker plakfolie, zoals dit. Werkt als een tierelier! En goedkoop! En je hebt dit snel in huis en gemaakt. Meestal gebruik ik het marmer als ondergrond en effen wit als achtergrond. Nadeel van deze optie? Dan zit je wel vast aan lichte achtergronden.

Een paar voorbeelden van deze ondergrond, hier maak ik dus praktisch al mijn foto’s mee.

Nog niet geprobeerd

Wat ik graag nog een keer wil proberen zijn de ondergronden van Woodville . Dit is vergelijkbaar als het DIY project met het zelf verfen van je houten planken, maar dan (heb het nu over mezelf, ben geen knutselaar) veel mooier! En het is een stuk makkelijker ook. Nadeel? Ze kosten tussen de 100 en 150 dollar excl verzendkosten. Wel prijzig dus. Maar misschien ga ik dit nog wel een keertje proberen, wie weet!

Conclusie

Persoonlijk vind ik de ondergronden van Capture by Lucie heel erg mooi, ze hebben een professionele uitstraling, maar ik gebruik ze alleen met goed licht. Als het te bewolkt is vind ik de witgetinte dus te blauw en gebruik ik mijn witte foamboarden met marmer. Deze zijn gewoon wat makkelijker met het nabewerken van de foto, deze zijn echt wit-wit. Al ben ik ook verliefd op die roze en wil ik die zeker nog bestellen.

Wat gebruik jij nu als ondergrond? Of fotografeer je telkens ergens anders, met een andere onder/achtergrond?

2 Comments

 • Avatar

  mery

  Hoi ,

  Kan jij me helpen met een goede statief voor voedsel fotografie? Ik weet het niet welke moet ik nemen.
  Alvast bedankt!

  • foodfromclaudnine

   foodfromclaudnine

   Hoi,

   Ik heb de Manfrotto Befree GT XPRO aluminium, deze bovenste stang kan ook horizontaal en dat is fijn voor flatlay shots. Deze is alleen wel prijzig, zo’n 300 euro.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch