foodfotografie – ondergronden en achtergronden: ik krijg best wel vaak berichtjes met de vraag wat voor ondergronden, ook wel backdrops genoemd, ik gebruik voor mijn foodfotografie. Ondertussen heb ik al een aantal dingen geprobeerd en geef ik hieronder mijn tips en antwoord op de vraag: wat gebruik ik nu het meest.

Foodfotografie – ondergronden en achtergronden.

Ten eerste, kijk eens rond ik huis. Heb je een mooie eettafel, een chique keuken of gebruik een tafelkleed. Dit zijn allemaal al mooie backdrops en kost je niets extra.

Aliexpress

Ik begon met de ondergronden van Aliexpress. Dit zijn posters van bijna 60×90 en zijn erg fijn om mee te beginnen want we zijn super goedkoop. Klik hier om naar de site te gaan of zoek in Aliexpress op ‘food photography backdrops’, er zijn namelijk meerdere aanbieders. Hier zitten wel wat nadelen aan, namelijk de levertijd. Het duurt ongeveer een maand voordat je deze binnen hebt. Ook zijn het dus posters van een dik karton en kunnen er snel vouwen ontstaan. Omdat het posters zijn kunnen ze ook een beetje glimmen, maar dat heb ik nooit als een nadeel ervaren. Wat ik wel een nadeel vond is dat ze niet plat neervallen, maar telkens willen oprollen.

Deze zijn wel erg fijn om meteen lekker veel van te kopen zodat je goed kan oefenen met verschillende kleuren achtergrond. Dit is een fijne manier om te oefenen met backdrops en om te kijken of je het fijn vindt om met backdrops te werken zonder dat je meteen veel geld kwijt bent.

Wat voorbeelden van foto’s die ik heb genomen met Aliexpress ondergronden

Capture by Lucy

Hier heb ik er 3 van, dit zijn grote vinyl doeken met prachtige backdrops. Voordeel hiervan is dat deze doeken meteen plat op de grond vallen, die van Ali willen graag in hun opgerolde vorm blijven. Verder hebben deze ondergronden een matte finish. Ook heb je enorm veel keuze en vind ik ze qua prijs heel goed te doen, klik hier voor hun website. Je betaalt 30 pond per achtergrond, hier komt nog wel verzendkosten bij dus als je er meerdere wilt kan je deze beter meteen bestellen. Ik heb er ondertussen best veel, een stuk of 10. Het enige nadeel van deze is dat ik vind dat de wittinten snel blauwig worden bij bewolkt weer. De kleurschakeringen zijn dus erg afhankelijk van je licht. Met volle zon zijn ze wel lekker wit. Nu vind ik dat niet heel dramatisch want ik kan dat uit de foto bewerken, maar als je niet bewerkt of zo min mogelijk, dan is dat iets om rekening mee te houden.

Voorbeelden van foto’s met de achtergronden van CBL zijn:

DIY

Deze optie bestaat weer uit meerdere opties. Je kan zelf houten platen verfen en dat als achtergrond gebruiken. Ik heb geen buiten ruimten om iets makkelijk te verfen dus dit heb ik niet gedaan. Wat dan wel? Ik heb twee witte foamborden gekocht, zoals deze en dan marker plakfolie, zoals dit. Werkt als een tierelier! En goedkoop! En je hebt dit snel in huis en gemaakt. Nadeel van deze optie? Dan zit je wel vast aan lichte achtergronden. Ook glimt het marmer best wel en vond ik het lastig om het zonder kreukels op het foamboard te plakken.

Een paar voorbeelden van deze ondergrond:

Woodville Backdrops

Wat ik nu eigenlijk alleen nog maar gebruik zijn de backdrops van Woodville. Dit zijn houten borden aan beide kanten een andere kleur/structuur. Je kunt zelf kiezen welke maat je wil. Het nadeel van deze keuze is de prijs, je betaalt 100 a 150 euro per backdrop (deze is dan dus wel aan 2 kanten bedrukt) en dan komt er nog importkosten bij (ongeveer 25 euro per backdrop). Het voordeel is dat ze werkelijk prachtig zijn én het zijn houten borden dus stevig. Geen gedoe met vinyl omhoog krijgen voor de achtergrond.

Mijn collectie is redelijk uitgebreid. Ik ben begonnen met lichtere backdrops, maar ondertussen heb ik veel backdrops met warme tinten gekocht. Prachtig. Ik gebruik mijn andere backdrops van Capture by Lucy bijna niet meer (en die witte foamborden heb ik weggegooid).

Geïnteresseerd in een backdrop van Woodville in actie zien? In dit filmpje laat ik zien hoe ik mijn cookies style en fotografeer en geef ik ook nog wat tips die je zelf kunt verwerken.

Conclusie

Persoonlijk vind ik de ondergronden van Capture by Lucy heel erg mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar de houten backdrops van Woodville. Naast dat ik daadwerkelijke structuur fijner vind fotograferen dan geprinte structuur vind ik de stevgheid van houten ondergronden fijner.

Het enige nadeel is dus de prijs, maar in principe kan je met 2 backdrops (met 4 kleuren) al heel gevarieerd fotograferen. Mijn absolute favoriet is nu Seoul, dit is de warme bijna karamel tint backdrop. Je kunt deze kleur in nabewerking ook makkelijk intenser of lichter maken.

Ik heb ondertussen wel gezien dat er ook Nederlandse bedrijven beginnen te komen met backdrops, al zijn dit vaak marmeren/lichte tinten en daar ben ik persoonlijk niet meer in geinteresseerd.

Wat gebruik jij nu als ondergrond? Of fotografeer je telkens ergens anders, met een andere onder/achtergrond? Als je nog tips hebt met iets dat ik écht moet proberen, dan hoor ik het graag!

Wil je je meer verdiepen in foodfotografie en je skills echt naar het volgende niveau tillen? Dan heb ik goed nieuws want sinds kort bied ik een foodie fotografie cursus aan. Zowel online als 1 op 1. Neem snel een kijkje!