Een onderdeel van foodfotografie is servies en props. Je hebt natuurlijk wel mooie spullen nodig om je eten op te serveren en leuke dingen om je foto aan te kleden. Veel borden heb ik al een aantal jaar, dus niet alles is meer te koop, maar ik zal in ieder geval aangeven waar ik het gekocht heb en indien nog te koop een link.

Foodfotografie: Servies

Wat met foodfotografie en servies belangrijk is om in de gaten te houden, is dat je spullen koopt die mat zijn. Je wil niet, of zo min mogelijk, licht gereflecteerd hebben op je servies. Dat leidt af of zorgt voor een vervelende plek die overbelicht is. Met glazen kan het helemaal lastig worden, maar je hebt ook wijnglazen met een motief en dan gebeurt het niet/valt het minder op.

Mat dus. Daarnaast moet je over kleur nadenken. Een lichte effen kleur doet het altijd goed

Serviesset Made Serviesset van House Doctor

Daarnaast is het tegenwoordig wat meer populair om kleur toe te voegen ook in het servies. Ik heb nu enkel nog roze borden, maar ben zeker op zoek naar meer kleurrijke borden!

Deze roze bordjes zijn van Sissy Boy en ze hebben daar sowieso leuke dingen altijd!

Onlangs heb ik borden besteld uit Engeland, puur omdat ik ze super mooi vond. Let wel op, want ze zijn niet goedkoop en je betaalt ook nog eens importkosten. De shop waar ik deze grijzige bordjes vandaan heb heet Every Story Handmade.

Winkels waar ik eigenlijk altijd wel slaag zijn: H&M home, Zara Home, Dille en Kamille, Sissy Boy, Blokker, maar ook online shops zoals Kookwinkel Oldenhof en Fonq.

Props

Mijn props zijn eigenlijk altijd onderdeel van de gedekte tafel. Denk aan mooi bestek, kleine schaaltjes en kommetjes, mooie wijnglazen (vaak met motief zodat het niet zo glanst) en hoogstens een vaasje met bloemen of een kaarskandelaar.

Wat je in veel van deze foto’s terug ziet komen in zilver bestek. Ga naar een willekeurige kringloop en daar slaag je vast! Je hebt namelijk geen hele sets nodig, ik ben allang blij als ik 3 van hetzelfde vind. Kleine gebaksvorkjes, dingen die er een beetje apart en verweerd uitzien.. perfect. Zilver dat al iets verouderd is glimt ook niet meer zo erg. Win win! Sowieso kan je daar mooie dingen vinden, als je goed kijkt en regelmatig even binnen valt.

Verder heb ik heel veel van die kleine kommetjes, zoals deze, en kleine schaaltjes, zoals deze. IRL gebruik ik deze nooit, maar voor foodstyling heel erg vaak. Ik vind het een fijne manier om een tafel te vullen zonder dat het er geforceerd uit ziet.

3 stuks van alles

Niemand heeft denk ik de ruimte of het geld om overal hele sets van te kopen, dus koop een aantal van wat je mooi vindt. Ik koop zelf altijd 3 stuks van alles omdat ik, wanneer ik een grotere setup met meer borden wil maken, ik 3 het mooist vindt. In foodfotografie werkt het altijd beter om met ongelijke aantallen te fotograferen.

Conclusie

Het is vaak een kwestie van binnenlopen en ergens tegenaan lopen. Ik ben meer een voorstander van echt in de winkel kopen omdat je dan beter kan zien of het glimt en het formaat kan inschatten.

Mocht je trouwens iets op mijn Insta gezien hebben en vraag je je af waar dat bepaalde item vandaan komt, laat het me even weten!