Ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan het lanceringsevenement van de nieuwe campagne voor het EU-kwaliteitslabel “Europa, waar kwaliteit thuis is’.

Wij, zeker de mensen die in de grote stad wonen, staan er denk ik (te) weinig bij stil waar je producten die je in de supermarkt koopt vandaan komen. Natuurlijk, je weet dat melk van een koe komt en chocolademelk niet van een bruine koe 😉 maar vaak houdt het daar ook op!

Denk er nu eens over na dat elk product dat jij koopt gemaakt of geproduceerd wordt door een familie met een geschiedenis (vaak zit een boerderij al generaties in iemands familie) , die hun familieleden hiermee voeden en mensen die gewoon heel erg trots zijn op hun gemaakte producten. Dat is het idee achter de Europese labels en de kwaliteitseisen die eraan verbonden zijn.

Tijdens deze lancering werden wij geïntroduceerd met de initiatiefnemers van deze campagne, namelijk Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en stilfser BOB kaas.

Deze afkortingen betekenen het volgende. DOC: Denominazione di origine controllata, Italiaans voor gecontroleerde oorsprongsbenaming, BGA: beschermde geografische aanduiding en BOB: beschermde oorsprongsbenaming. Situaties zoals Old Amsterdam kaas die niet uit Amsterdam komt…dat kan niet met deze labels!

Maar terug naar de lancering! Dit was een culinaire kookworkshop met Roberta Pagnier (van 24Kitchen, hoe tof!) dus gingen we koken. We werden opgedeeld in drie groepen. Één groep ging het voorgerecht maken, gnocchi met Stilfser kaas, ik zat in het hoofdgerecht groepje en wij hebben varkensfilet met spek, Stilfser kaassaus, rösti en appel gemaakt en het nagerecht groepje heeft Panna Cotta met amandelkrokant gemaakt.

Alles was heerlijk! Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit gnocchi ophad, het leek me altijd veel te melig, maar ik vond het heerlijk en verrassend luchtig! De kaas eroverheen was ook echt heel erg lekker. Ik had zo’n trek dat ik aanviel zonder er eerst een foto van gemaakt te hebben…oeps 🙂 Het hoofdgerecht was een perfecte combinatie van smaken en het toetje.. geweldig!

De wijn was heel jong en daardoor lekker licht en fris. Ideaal voor bij de lunch. Ik heb me laten vertellen dat de rode wijn in Zuid-Tirol vaak gekoeld geschonken wordt en dus heel fijn is op een warme dag. Niets ergers dan op een warme dag warme wijn te moeten drinken, toch?

De appels worden door meer dan 7000 landbouwers geteeld, de meeste daarvan hebben maar een kleine boerderij (dat bedoel ik met dat achter elk product een verhaal zit). In Zuid-Tirol heb je gemiddeld 300 dagen zon per jaar, genoeg regen in de lente en een zachte zomer en herfst. Dit unieke klimaat zorgt ervoor dat de appels sappig en knapperig zijn. Ik ben normaal gesproken echt #teamhater als het gaat om warm fruit in mijn gerechten, maar de appel was serieus een hele fijne toevoeging aan dit hoofdgerecht en de perfecte tegenhanger voor de kaassaus.

Nu we het toch over kaas hebben 🙂 Wat ik zo lekker vond aan deze kaas is dat het de structuur heeft van jonge kaas, namelijk heel romig en zacht, maar qua smaak…wauw! Heel kruidig en vol. Fijn is dan ook dat je deze kaas heel makkelijk kan laten smelten. Oh! En deze kaas is lactosevrij. Misschien handig voor sommige mensen om te weten.

Als laatste de spek. Normaal gesproken vind ik spek of te droog, teveel gerookt, of veel te vettig. Het grappige aan deze spek is dat het wel gerookt is, maar dat de structuur juist heel zacht is. Geen harde stukjes en van het vet heb ik eigenlijk niets gemerkt terwijl het er dus wel aan zit. Je kan de spek makkelijk rauw eten, maar gebakken of verwerkt in een gerecht is het ook heel erg lekker.

Ik vond dit niet alleen een hele leuke middag waarbij ik ook nog eens heerlijk heb gegeten, deze middag heeft me wel doen realiseren dat ik beter moet letten op keurmerken..al is het alleen maar om de kleine boeren te beschermen..maar laten we eerlijk zijn, de kwaliteit is ook gewoon beter 🙂 let jij op keurmerken? Zo nee, waarom niet?