Wanneer je begint met fotografie dan zal je je al snel met deze termen bezig houden. Tenzij je op de automatische stand fotografeert, maar dat raad ik zeker niet aan!

Instellingen camera

Om mijn verhaal duidelijker te maken heb ik voorbeelden gemaakt met verschillende instellingen. Ik zal ook aangeven welke instellingen ik altijd gebruik en waar je in welke situatie aan moet denken. Deze drie instellingen zijn heel nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar ook dus de situatie waarin je fotografeert is heel belangrijk.

Diafragma

Ik fotografeer bijna altijd in de diafragma stand. Dit omdat ik altijd fotografeer in daglicht dus er is voldoende licht. Wanneer je in de diafragma stand fotografeert past je camera automatisch de sluitertijd en iso waarde aan. Dat er voldoende licht is, is belangrijk omdat we de ISO waarde niet hoger willen hebben dan 200 (dit leg ik zo verder uit).

Diafragma is de lichtopening van je lens, dit bepaalt hoeveel licht er door je lens gaat en je camera opvangt. Hoe kleiner het diafragma getal des de groter de opening van je lens is. Daarom wordt altijd gezegd dat lenzen met een laag diafragma getal lichtgevoelig zijn. Doordat hun lichtopening zo groot kan worden kunnen ze betere foto’s maken in donkere omstandigheden.

Bijna alle basis lenzen die standaard bij een camera zitten hebben een minimaal diafragma getal van rond de 5.4. Deze lenzen zijn dus niet heel geschikt om in donkere omstandigheden mee te fotograferen. Naast lichtgevoeligheid bepaalt de diafragma ook je scherpte-diepte. Een lager diafragma getal zorgt voor heel veel diepte (wazigheid) in de foto. Wanneer je een foto maakt met een diafragma van 1.8 zal alleen het scherpstelpunt scherp zijn en alles voor en achter dat punt is wazig. Tevens zal de camera automatisch de sluitertijd verhogen omdat de licht gevoelheid nu dus hoog is, ik zei het al..deze 3 instellingen zijn nauw met elkaar verbonden.

Nu wordt het iets ingewikkelder want scherpte-diepte kan je ook beïnvloeden door of heel dicht bij je onderwerp te gaan staan of door in te zoomen. Mijn standaard diafragma instelling is 4.5 en meestal check ik dan gewoon even of ik dat mooi vind of dat ik iets wil aanpassen.

Diafragma 4.5

Sluitertijd

Wanneer het donkerder is moet je, om de ISO waarde laag te houden, de sluitertijd verhogen. Dit is één van de redenen dat ik altijd met een statief werk. Soms, op hele bewolkte dagen, heb ik deze namelijk al nodig. Als er weinig licht is verhoog je de sluitertijd zodat de lens meer tijd heeft om licht op te vangen.

Sluitertijd is verder belangrijk voor als je de zogenoemde drip, drizzle of dust wil vastleggen. Als je een foto met beweging wil maken moet de sluitertijd flink omhoog zodat je foto nog scherp is. Dat maakt dit soort foto’s lastig want de lichtomstandigheden moeten dus goed zijn en dat heb je niet in de hand wanneer je in daglicht fotografeert.

Hier heb ik in volle zonlicht een foto gemaakt terwijl ik met mijn hand door het beeld zwaai. Doordat er zoveel licht was kon de sluitertijd omhoog naar 1/1250 van een seconden. Ik zwaai hier wild met mijn hand, maar toch is deze scherp. Een compleet tegenovergesteld voorbeeld. Hier had ik alle gordijnen dicht en moest mijn sluitertijd omhoog naar 1/25 van een seconde om geen onderbelichte foto te krijgen. Je ziet dat mijn hand een en al blur is.

Probeer voor beweging minimaal een sluitertijd van 1/360 aan te houden!

ISO waarde

ISO waarde zegt iets over de lichtgevoeligheid van je lens. Je leest het weer, licht is het belangrijkste van fotografie! Hoe hoger de ISO waarde, hoe gevoeliger je lens is voor licht! Maar je zegt net dat de ISO waarde laag moet blijven? Ja, dat klopt want deze lichtgevoeligheid zorgt voor ruis. Dat willen we niet. Hoe hoger deze waarde, hoe korreliger je foto.

Ik hoef mijn ISO waarde nooit hoog te zetten want als het donker is in huis dan verlaag ik mijn sluitertijd, daar heb je alleen wel een statief voor nodig (je kan dan uit de hand niet meer scherpe foto’s maken).

Conclusie

Kijk altijd eerst even naar je lichtomstandigheden. Is het een zonnige en lichte dag, dan adviseer ik in de diafragma stand te werken. Je kan dan makkelijk per foto bepalen hoeveel scherpte-diepte je wil en om de ISO waarde hoef je je geen zorgen te maken.

Is het bewolkt? Kijk dan tot hoever je je sluitertijd kan verlagen zodat je max licht hebt maar nog wel een scherpe foto kan maken. Heb je een statief, dan is dit geen moeite. Fotografeer je uit de hand? Ga niet lager dan 1/160 van een seconde. Is je foto met deze sluitertijd onderbelicht? Zet dan je diafragma lager. Helpt dat nog niet voldoende? Dan zit er helaas niets anders op dan je ISO waarde te verhogen. Dat of wachten tot het wel weer licht genoeg is.

Mijn advies is dus altijd, regel een statief. Naast dat je het makkelijker voor jezelf maakt met deze instellingen heb je dan ook je handen vrij om de compositie aan te passen of om foto’s te maken waar je handen op staan.

Mijn camera en lens

Zelf gebruik ik een Nikon d3400, dit is een basis body. Ik gebruik bijna uitsluitend nog mijn 24-70mm 20.8 lens. Mijn lens kan dus miniaal tot 2.8 maar dit werkt goed voor mij. Ook kan ik met deze lens zoomen tot 70mm, maar mijn camera is met cropsensor van 1.5 dus op mijn camera is 70mm vergelijkbaar met een 105mm lens. Wil je meer weten over camera’s en cropsensor, kijk dan even hier.

Heb je verder nog vragen? Stel ze hieronder!