Gravad lax, het is niet zo lastig om te maken.. je hebt er alleen heel wat geduld voor nodig.

Weekendje weg = gravad lax

Wij gingen een weekend naar Bart z’n ouders, zij wonen in Dordrecht dus besloten we een nachtje te blijven slapen. Normaal maak ik in het weekend altijd veel recepten dus wilde ik nu iets klaarzetten wat ik dan maandag direct kon fotograferen. Ik dacht meteen hieraan omdat dit 48 uur moet staan.

Je laat rauwe zalm als het ware rijpen in het zout en de suiker, dit heeft dus even nodig. Daarna spoel je de zalm af en zet je het nog even onafgedekt in de koelkast zodat het die typische droge bovenkant krijgt. Snij vervolgens hele dunne plakken af.

Bagels – Vers Deeg

Zoals je kunt zien heb ik mijn zalm op bagels geserveerd. Dit recept staat in Vers Deeg, maar omdat het een persrecept was heb ik ‘m ook op mijn site staan.

Verhouding

Voor mij is de ideale verhouding voor het zout en de suiker, zodat je geen zoute vis krijgt, de helft van het gewicht van de zalm en dat verdeeld in gelijke portie suiker en zout. Dus heb je een zalm, zoals ik, van ongeveer een kilo gebruik dan 250 gram kristalsuiker en 250 gram grove zout.

gravad lax
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

gravad lax

gravad lax
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd2 dagen

Benodigdheden

  • Ovenschaal waar de zalm in past

Ingrediënten

  • 1 kilo rauwe zalm, zonder huid
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram grof zeezout
  • 1 el peperkorrels, grof fijngestampt
  • 10 gram dille, fijngehakt

Instructies

  • Meng de suiker, het zout, de peper en dille.
  • Leg huishoudfolie in de ovenschaal, zorg dat zijkanten over de ovenschaal heen hangt aangezien we de zalm gaan inpakken.
  • Verdeel de helft van je zout/suiker mengsel op de bodem van de ovenschaal en leg de zalm erop, verdeel de andere helft over de zalm.
  • Vouw de folie strak om de zalm, zorg dat elk deel van de zalm bedekt is met het zout/suiker mengsel. Wikkel vervolgens strak in meer folie totdat de hele zalm is ingepakt.
  • Zet dit 48 uur in de koelkast, leg iets zwaars op de zalm zodat alles goed intrekt (ik heb 2 flessen wijn op de ovenschaal gelegd).
  • Na 48 uur haal de zalm uit de folie en gooi de rest weg. Het klopt dat er veel vocht is vrij gekomen. Spoel de zalm af en leg onafgedekt terug in de koelkast voor een half uur. Snij hierna schuin zo dun mogelijke plakken af.