Wist je dat je met hetzelfde recept twee soorten ganache types kunt maken? Je kunt die glanzende zachte chocolade ganache maken, maar ook dikkere die je kunt opspuiten voor bijvoorbeeld cupcakes.
Ganache
De basis is extreem makkelijk. Je neemt gelijke delen slagroom en pure chocolade. Verhit de slagroom totdat het tegen de kook aan is, haal van de vuur, voeg de fijngehakte chocolade toe en laat 2 minuten staan. Roer dan door totdat de chocolade helemaal gesmolten is en je een dikke gladde saus hebt.
Voor bijvoorbeeld cakes
Wanneer je een glanzende laag op je cake wil hebben, laat de ganache dan afkoelen naar ongeveer kamertemperatuur en verdeel over de cake.
Voor bijvoorbeeld cupcakes
Wil je een stevigere ganache om op te spuiten op cupcakes, dan moet je de chocoalde helemaal laten afkoelen en daarna opkloppen met of de platte menghaak of de ballongarde op je standmixer (handmixer kan ook). Je kunt, om het proces te versnellen, het even in de koelkast zetten maar let dan wel op dat het mengsel niet té hard en stevig wordt.
Chocolade ganache
Ingrediënten
- 180 gram slagroom
- 180 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
Instructies
- Verhit de slagroom totdat het tegen de kook aan zit, maar niet kookt.
- Voeg de chocolade toe en draai rond zodat alle choclade bedekt is. Laat 2 minuten staan.
- Roer dan door totdat je een gladde saus hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voor een gladde ganache en laat helemaal afkoelen wanneer je de ganache wilt opspuiten. Klop in dat laatste geval de chocolade nog goed door met een mixer.
- De ganache zal, afhankelijk van de temperatuur in huis, sowieso wel uitharden. Wil je een zachtere ganache maken, voeg dan meer slagroom toe.