Ik weet maar al te goed hoe het is om na een lange werkdag thuis te komen en dan ook nog te moeten koken terwijl je daar geen zin in hebt. Vandaar een snelle eenpanspasta.

Eenpanspasta

Naast dat het een snel gerecht is, is het ook fijn omdat je maar een pan gebruikt. Niet super veel afwas! De pasta gaar je dus mee in de saus. Nu heb ik een fijne gietijzeren pan die met deksel erop geen stoom laat ontsnappen. De hoeveelheid water die ik heb gebruikt hoeft niet perse hetzelfde te zijn als jij. Dus tijdens het koken van de pasta moet je regelmatig kijken, doorroeren en inschatten of je extra water moet toevoegen. Maar dat kan je vast heel goed!

eenpanspasta

Wat heb je nodig

Er gaat onder andere gehakt in. Mocht je moeite hebben met het goed fijn rullen van gehakt? Gebruik dan een stamper om alles fijn te prakken. Je kunt ook eerst je gehakt kort kneden en dan in de pan doen. Doordat het meer een gelijkmatige massa is kan je het ook beter gelijkmatig rullen.

Verder gaat hier ricotta doorheen en op. De ricotta maakt de saus super lekker romig. Ik gebruik ook zongedroogde tomaat om die zoete tomatensmaak te verstevigen.

Eenpanspasta met penne en gehakt
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Eenpanspasta met penne en gehakt

Eenpanspasta met penne en gehakt
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd14 minuten
Porties: 4

Benodigdheden

  • grote (gietijzeren) pan met deksel

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 10 zongedroogde tomaat (uitgelekt), fijngehakt
  • 300 gram gehakt
  • 1 tl oregano
  • 425 ml passata (ik gebruik altijd Mutti)
  • 400 ml water
  • 300 gram penne
  • 75 gram fijngeraspte parmezaanse kaas (+extra voor garnering)
  • 250 gram ricotta
  • handje verse basilicum en peterselie, fijngehakt
  • peper en zout en chilivlokken

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan, fruit de ui en knoflook aan. Voeg wanneer de ui glazig is, de fijngesneden zongedroogde tomaat toe. Bak een minuut mee.
  • Voeg het gehakt toe, breng direct op smaak met peper en zout, en rul tot heel fijn en het vlees bruin begint te kleuren. Dit kan een paar minuten duren omdat er veel vocht vrij kan komen en dit eerst moet verdampen voordat het vlees begint te kleuren.
  • Voeg dan de oregano, passata en het water toe. Meng door en voeg de penne toe. Laat nu met deksel op de pan de penne garen, 7 minuten. Roer regelmatig door en kijk of je extra water moet toevoegen. Breng als laatste nog op smaak met peper en zout.
  • Zet het vuur uit, voeg de fijn geraspte Parmezaanse kaas, 100 gram van de ricotta en de basilicum en peterselie toe en meng door.
  • Dien direct op, garneer met nog een flinke eetlepel ricotta per bord samen met wat extra fijngeraspte Parmezaanse kaas en chilivlokken naar smaak.

Dol op pasta gerechten? Probeer dan deze pasta uit de oven met kip en pesto. Ook echt een aanrader!