
Croissants
Het idee van gerezen bladerdeeg is dat je boter in het deeg vouwt en dit elke keer uitrolt en dubbel vouwt op een bepaalde manier. In de oven bakt de boter alle laagjes en dit zorgt dus voor zo’n heerlijk luchtige croissant of chocolade broodje.
Ik ga niet liegen.. het is een lang proces. Deze maak je niet even snel, je hebt minimaal 2 dagen nodig. Dus als je op vrijdagavond begint heb je zaterdagmiddag verse croissants danwel chocoladebroodjes.
Het proces is wat lastig uit te leggen dus heb ik een handig filmpje gemaakt waarin ik onderstaande stappen laat zien:
Duo colour croissants
Naast gewone croissant laat ik ook deze duo colour croissants zien. Het lijkt misschien super moeilijk, maar zoals je in het filmpje kan zien valt dat reuze mee. En als je toch al bezig bent kan je net zo goed een paar van deze maken, toch?! Je maakt een extra portie deeg met cacao en dit leg je op het einde op je uitgerolde gerezen bladerdeeg. Dan snij je punten voor de croissants en rol je, met cacao kant naar beneden, de croissants op.
Tips
Het is belangrijk op de croissants goed te laten rijzen met de 2e rijs. Hou rekening met ongeveer 45 minuten, maar als het koud is in huis kan het langer duren. Let dus vooral op het deeg, de croissants moeten een beetje trillen wanneer je de bakplaat schudt. Verder, na het oprollen van de croissants, leg ze dan op een bakplaat met bakpapier met het uiteinde (de punt) naar beneden. Dan rolt de croissant niet uit tijdens het bakken.
Boter
Boter is het belangrijkste ingrediënt van croissants dus neem een goede kwaliteit boter. Ik heb Kerrygold boter gebruikt, dit is boter van Ierse koeien gevoed met gras. Deze boter is van nature wat zachter dus neem goed de tijd om de boter tussen het uitrollen door af te laten koelen.
Croissants en chocolade broodjes (gerezen bladerdeeg)
Benodigdheden
- meetlint
- scherp mes
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 130 gram lauwwarm water
- 7 gram gedroogde gist
- 30 gram suiker
- 25 gram gesmolten boter
- 5 gram zout
- 200 gram boter (voor toeren)
Instructies
- Meng het water met de gist en laat 5 minuten staan zodat het een beetje schuimt.
- Meng de bloem met het suiker en de zout en doe hier de gesmolten boter En je gistwater bij. Kneed totdat je een soepel deeg hebt.
- Leg je deeg in een kom, dek af met folie en laat dit een nachtje in de koelkast staan.
- Pak een vel bakpapier en snij dikke repen boter af, leg in een vierkant op het bakpapier, vouw dicht en rol uit zodat je nu een dik plak boter hebt. Leg in de koelkast.
- Rol je deeg uit tot een groot vierkant en leg hier je plak boter op. Vouw het deeg strak over de boter, zorg ervoor dat er geen deeg is dat geen boter heeft ingevouwen, en rol uit tot een langwerpige lap.
- Vouw de onderkant 2/3 naar boven en de bovenkant 1/3 naar beneden. Zorg dat de randen aansluiten. Vouw vervolgens dubbel, verpak in bakpapier en leg dit minstens een half uur in de koelkast.
- Rol je deeg uit, zorg dat de naden aan de boven en onderkant zitten, tot een langwerpige lap en vouw op enveloppe stijl dus de onderkant naar het midden en de bovenkant helemaal daaroverheen. Pak in met bakpapier en leg weer een half uur in de koelkast.
- Rol je deeg uit tot een lap van 15 cm bij 40 cm ongeveer. Voor croissants snij je punten van 15 breed bij 10 cm lang, voor choco broodjes 7 cm breed bij 15 cm lang. Doe dit trouwens met een scherp mes, dan kan je goed die laagjes terug zien.
- Voor croissants rol je de punten op zoals je dat ook bij danarolle zou doen, voor choco broodjes leg je chocolade aan de onderkant, rol de choco in je deeg en leg dan weer wat chocolade erop en rol verder. Snij eventueel wat deeg weg als je teveel overhoudt.
- Klop een ei op en smeer hier je broodjes mee in (bewaar dit wat dat hebben we zo nog nodig). Laat nu een uur rijzen of in de oven met het licht aan (maar de oven dus uit) of op een warme plek in huis (leg er dan wel even een natte theedoek overheen zodat ze niet uitdrogen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je ervoor gekozen hebt ze in de oven te laten rijzen dan wel eerst je broodjes eruit halen natuurlijk:). Smeer je broodjes nog een keer in met ei en bak dan ongeveer 18 minuten in de oven.
Notities
- Maak dit deeg tegelijk met het croissantdeeg en zet ook in de koelkast.
- Wanneer je het bladerdeeg gemaakt hebt kan je dit deeg uitrollen en op je bladerdeeg leggen.
- Rol samen nog even uit en ga vervolgens verder met stap 8, het snijden van de croissant punten.
- Leg de cacao kant naar onderen wanneer je de croissants oprolt, zo worden ze het mooist.
Dit artikel is een samenwerking met Kerrygold


One Comment
Jaimy
Deze ga ik maken
Een vraagje, kunnen de croissantjes na het oprollen de vriezer in? Of kan dat pas na het rijzen in de oven?
Ik wil ze liever niet allemaal in een keer afbakken.
Dankjewel, groetjes jaimy