Croissants en chocolade broodjes (gerezen bladerdeeg)

Croissants

Het idee van gerezen bladerdeeg is dat je boter in het deeg vouwt en dit elke keer uitrolt en dubbel vouwt op een bepaalde manier. In de oven bakt de boter alle laagjes en dit zorgt dus voor zo’n heerlijk luchtige croissant of chocolade broodje. 

Ik ga niet liegen.. het is een lang proces. Deze maak je niet even snel, je hebt minimaal 2 dagen nodig. Dus als je op vrijdagavond begint heb je zaterdagmiddag verse croissants danwel chocoladebroodjes.

Het proces is wat lastig uit te leggen dus heb ik een handig filmpje gemaakt waarin ik onderstaande stappen laat zien:

Duo colour croissants

Naast gewone croissant laat ik ook deze duo colour croissants zien. Het lijkt misschien super moeilijk, maar zoals je in het filmpje kan zien valt dat reuze mee. En als je toch al bezig bent kan je net zo goed een paar van deze maken, toch?! Je maakt een extra portie deeg met cacao en dit leg je op het einde op je uitgerolde gerezen bladerdeeg. Dan snij je punten voor de croissants en rol je, met cacao kant naar beneden, de croissants op. 

Tips

Het is belangrijk op de croissants goed te laten rijzen met de 2e rijs. Hou rekening met ongeveer 45 minuten, maar als het koud is in huis kan het langer duren. Let dus vooral op het deeg, de croissants moeten een beetje trillen wanneer je de bakplaat schudt. Verder, na het oprollen van de croissants, leg ze dan op een bakplaat met bakpapier met het uiteinde (de punt) naar beneden. Dan rolt de croissant niet uit tijdens het bakken.

Boter 

Boter is het belangrijkste ingrediënt van croissants dus neem een goede kwaliteit boter. Ik heb Kerrygold boter gebruikt, dit is boter van Ierse koeien gevoed met gras. Deze boter is van nature wat zachter dus neem goed de tijd om de boter tussen het uitrollen door af te laten koelen.

One Comment

  • Jaimy

    Deze ga ik maken

    Een vraagje, kunnen de croissantjes na het oprollen de vriezer in? Of kan dat pas na het rijzen in de oven?
    Ik wil ze liever niet allemaal in een keer afbakken.

    Dankjewel, groetjes jaimy

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch