chocolade broodjes

Croissant en pain au chocolat (deeg)

Croissants en chocolade broodjes worden gemaakt van hetzelfde deeg. Het idee is dat je boter in het deeg vouwt en dit elke keer uitrolt en dubbel vouwt op een bepaalde manier. In de oven bakt de boter alle laagjes en dit zorgt dus voor zo’n heerlijk luchtige croissant of chocolade broodje. In deze foto kan je ook duidelijk die laagjes terug zien!

Nou, ik ga niet liegen.. het is een lang proces. Deze maak je niet even snel, je hebt minimaal 2 dagen nodig. Dus als je op vrijdagavond begint heb je zaterdagmiddag verse croissants danwel chocoladebroodjes.

Verder is het proces lastig uit te leggen dus adviseer ik je wat filmpjes op YouTube te bekijken. Heb ik zelf ook gedaan en hielp enorm om het hele proces een paar keer te zien zodat het me allemaal wat duidelijker werd.

Laten we beginnen met het deeg. Dit is voor 6 chocolade broodjes of croissants. Je kan het recept ook verdubbelen maar ik vond dit wel lekker handzaam en dus makkelijker om mee te werken..

  • 130 gram lauw water
  • 6 gram gist
  • 250 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 25 gram gesmolten boter

Voor het lamineren( boter invouwen):

  • Half pakje boter

Overig:

  • Chocolade (natuurlijk alleen als je chocolade broodjes gaat maken!)
  • Meetlint

1. Meng het water met de gist en laat 5 minuten staan zodat het een beetje schuimt.

2. Meng de bloem met het suiker en de zout en doe hier de gesmolten boter En je gistwater bij. Kneed totdat je een soepel deeg hebt.

3. Laat dit een uurtje rijzen.

4. Pak een vel bakpapier en rol je deeg uit tot een klein vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm. Het makkelijkst is je bakpapier alvast in een vierkant te vouwen en hierin je deeg uitrollen.

5. Verpak goed zodat er geen lucht bij kan komen en leg in de koelkast.

De volgende dag:

1. Rol je deeg uit tot een langwerpige lap. Bewaar je bakpapier want het deeg moet zo nog een aantal keer terug de koelkast in

2. Pak nog een vel bakpapier en snij plakjes boter af en leg op je bakpapier in de vorm van een langwerpige blok. Je wil dat je boter even lang is als je deeg en breed genoeg zodat de beide zijkanten van je deeg dicht kunnen vouwen zonder elkaar te overlappen.

3. Na het dicht vouwen rol je het deeg uit tot een lange lap van ongeveer 45 cm. Zorg dat de randen recht blijven. Snij eventueel aan de boven en onderkant scheve randen af. 4. Vouw nu de onderkant 2/3 naar boven en de bovenkant 1/3 terug zodat de randen netjes aanraken. 5. Vouw dit pakketje nu weer dubbel. Druk met een deegroller zachtjes de laagjes aan en verpak weer in je bakpapier en leg minimaal de half uur terug in de koelkast.

6. Rol je deeg in de lengte uit tot een lap van 45 cm. 7. Vouw de bovenste helft tot ongeveer de helft terug en vouw de onderste helft daar overheen. Let op, je wil geen extra dubbel gevouwen stukjes dus pas en meet een beetje wanneer jouw deeg netjes is teruggevouwen.

8. Druk weer zachtjes alle laagjes aan en terug in de koelkast voor een half uur.

9. Rol je deeg uit tot een lap van 15cm bij 45 cm ongeveer. Voor croissants snij je punten van 15 bij 10 cm, voor choco broodjes 15 bij 7 cm. Doe dit trouwens met een scherp mes, dan kan je goed die laagjes terug zien. 10. Voor croissants rol je de punten op zoals je dat ook bij danarolle zou doen, voor choco broodjes leg je chocolade aan de onderkant, rol de choco in je deeg en leg dan weer wat chocolade erop en rol verder. Snij eventueel wat deeg weg als je teveel overhoudt.

11. Klop een ei op en smeer hier je broodjes mee in (bewaar dit wat dat hebben we zo nog nodig). Laat nu een uur rijzen of in de oven met het licht aan (maar de oven dus uit) of op een warme plek in huis (leg er dan wel even een natte theedoek overheen zodat ze niet uitdrogen. 12. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je ervoor gekozen hebt ze in de oven te laten rijzen dan wel eerst je broodjes eruit halen natuurlijk:). Smeer je broodjes nog een keer in met ei en bak dan ongeveer 18 minuten in de oven.

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch