Ik ben dol op lasagne, favoriet blijft nog steeds mijn witte lasagne met spinazie, maar aangezien ik doordeweeks koolhydraatarm probeer te eten moet ik toch wat anders verzinnen.
Koolhydraatarm
Ik moet wel zeggen dat dit natuurlijk niet echt lijkt op gewone lasagne. De pasta maakt het gerecht lekker romig en smeuig en dat heb je hier niet. Wél is het een heerlijk en gezond gerecht, maar hou dus in je achterhoofd dat het niet hetzelfde is of kan zijn. Anders zou je nog wel eens teleurgesteld kunnen zijn!
Met dit gerecht gebruik ik een ricotta bovenlaag in plaats van bechamel dus dit is een echt koolhydraatarm gerecht.
Tomatensaus
Voor elke tomatensaus heb ik eigenlijk maar 1 regel. Laat de saus genoeg inkoken. Je wil namelijk geen drab onderin je ovenschaal, maar een stevige saus zodat je stukken uit de ovenschaal kan scheppen zonder dat de boel instort. Wanneer ik een tomatensaus met gehakt maak, dan rul ik eerst het gehakt en giet ik daarna al het vocht af. Dat is nogal wat meestal. Daarna voeg ik de gezeefde tomaat toe, breng ik alles op smaak en laat ik het minimaal een kwartier op medium tot hoog vuur inkoken.
Courgette
Nog zoiets waardoor dit gerecht een prutje kan worden. In courgette zit heel veel vocht en dat willen we niet in onze ovenschotel. Dan kunnen we twee dingen doen. Óf je grilt de plakjes eerst of je legt de plakken op keukenpapier, strooit er wat zout overheen en dan leg je er nog een keukenpapiertje op. Druk dit aan en je zult zien dat na 20 minuten het vocht vrij komt.
Courgette lasagne
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 500 gram gehakt
- 400 ml gezeefde tomaat
- 1 ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel Italiaans gemengde kruiden
- 250 gram ricotta
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 50 gram geraspte mozzarella
- peper en zout
- verse basilicum (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schaaf met een kaasschaaf in de lengte plakjes van de courgettes. Leg
deze op een keukenpapier, zout erop, keukenpapier erop om al het vocht
eruit te laten trekken of gril ze even voor. - Rul het gehakt en giet daarna al het vocht af. Voeg vervolgens de ui en de knoflook toe en bak dit even mee.
- Breng het gehakt op smaak met peper en zout en voeg de gezeegfde tomaat toe.
- Breng dit weer op smaak met oregano en Italiaanse kruiden en laat dit
minimaal 15 minuten pruttelen totdat de saus goed is ingekookt. - Proef dan even of de saus genoeg op smaak is gebracht, zo niet voeg dan nog zout toe.
- Doe in een bakje de ricotta met de parmezaanse kaas en meng.
- We gaan nu onze ovenschaal vullen. We beginnen met de saus, hierop
verdelen we alle courgette slierten, hier smeren we onze ricotta mengsel
overheen en als laatste strooien we de mozzarella eroverheen. - Bak dit 30 minuten af in de oven.
- Haal uit de oven, garneer eventueel nog met basilicum en laat 5 minuten staan voordat je het opdient.
Ellen zegt:
Vandaag voor het eerst gemaakt in een iets kleinere hoeveelheid omdat we er maar met 1,5 persoon van eten. De ricotta was op dus uitgeweken naar een topping van plakjes mozzarella.
Het was echt verrukkelijke en dat uit de mond van een pasta lover!!!
foodfromclaudnine zegt:
Wat leuk om te horen! Ik vind het ook een heerlijk pasta vervangend recept. Niet nét zo lekker als échte lasagne (vind ik dan), maar ik ben ook echt een pasta lover 😀
Anke zegt:
Heeeeel lekker dit! In plaats van courgette gebruik ik dunne plakjes aubergine. Wordt het iets steviger van.