Ik ben dol op toetjes met citroensmaak. Dit komt omdat ik niet een enorme zoetekauw ben, ik hou in het algemeen meer van hartige snacks, dus als ik dan wel iets zoets neem vind ik de combinatie met citroen echt heel erg lekker.

Gezond eten en toch van cake genieten

Ik ben een beetje raar want ik ga vaak meer bakken als ik heb besloten dat ik weer gezonder wil gaan eten. Aparte combi hoor ik je denken, maar dat valt wel mee. Deze cake is zonder toegevoegde suikers want ik heb gebruik gemaakt van een suikervervanger. Verder proef je niet aan die suikervervanger dat het geen echte suiker is.

Als ik gezond eet heb ik juist opeens zin in zoetigheid, dus bak ik zoiets zodat er altijd iets ligt dat ik kan eten wat een stuk minder slecht is dan vallen voor iets verleidelijks uit de supermarkt.

Verder heb ik een deel van de boter vervangen door yoghurt. Dit zorgt ook weer voor minder calorieën en maakt de cake enorm smeuig. Al met al is dit een succes!

Ingrediënten citroencake

  • 100 gram boter
  • 3 eieren
  • 220 gram Zusto of een andere suikervervanger (of gewoon suiker als je daar behoefte aan hebt)
  • 300 gram bloem (zelfrijzend)
  • 280 gram yoghurt
  • 2 citroenen

Bereidingswijze citroencake

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Zorg dat de boter om kamertemperatuur is zodat het lekker zacht is en goed mengt met de zusto. Als de boter te hard is krijg je klontjes. Meng de boter met de zusto en klop 2 minuten goed door totdat het lekker smeuïg wordt. Voeg dan de eieren toe en klop weer 2 minuten door.

3. Voeg vervolgens de sap van de 2 citroenen toe, de rasp van 1 citroen en de yoghurt. Klopt alles weer netjes door.

4. Op het laatst mengen we het zelfrijzend bakmeel door het geheel. Je hebt nu een lekker dik naar citroen geurend mengsel.

5. Vet een bakvorm in en doe hier je beslag in. Bak af in de oven voor ongeveer 30 – 45 minuten. Het is enorm afhankelijk van welke bakvorm je gebruikt, maar de regel is altijd “pas uit de oven halen als een sateprikker schoon uit de cake komt”.

Enjoy!