chocolade souffle
Tussendoortjes,  Challenges

Chocolade soufflé

De eerste challenge deze maand was soufflé! Soufflé heeft de reputatie snel in te storten nadat je ‘m uit de oven haalt dus ik was een beetje huiverig.

En eerlijk, een souffle zakt ook redelijk snel wat in. Mijne kwam torenhoog uit de oven en bij het maken van de foto’s zie je ‘m steeds wat lager worden. Toch heeft hij goed volgehouden! En je zal net zien dat mijn favo foto de laatste was, maar hier heb je ook nog een foto van toen ie net uit de oven kwam:

Veelzijdig

Wat leuk is aan soufflés is dat het een enorm veelzijdig gerecht is. Je kan er een hartig gerecht van maken of zoals ik een zoet dessert. Je kan er ijs bij serveren, met poedersuiker, met een vanillesaus of gewoon zo uit de oven.

Is het een lastig gerecht?

Eerlijk? Nee, ik vond van niet! Maar ik besef me wel dat ik veel kook en dat iemand die nooit kookt het misschien wel lastig vindt. De truc met dit gerecht is alles op kamertemperatuur laten komen zodat niets gaat schiften en de eiwitten heel stijf kloppen. Om dat voor elkaar te krijgen gebruik ik cream of tartar, dit is wijnsteenpoeder en zorgt ervoor dat je je eiwitten sneller en makkelijker stijf kan kloppen. Dit kun je kopen bij een (gezondheids)drogist en/of natuurwinkel.

Ingrediënten souffle (2 bakjes met een volume van 220 ml)

  • boter om je ramekins in te vetten
  • 2 el suiker om je ramekins mee te ‘coaten’
  • 100 gram pure 70% chocolade
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 130 ml melk
  • snuf zout
  • 2 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • snuf cream of tartar
  • 2 el witte suiker

Overige benodigdheden

2 ramekins met een volume van 220 ml (deze waren perfect)

elektrische klopper

steelpan (ik heb deze, zo blij mee!)

vetvrije kom

Bereidingswijze souffle

1. Vet de ramekins in met boter en ‘coat’ ze met witte suiker, ongeveer 1 eetlepel per ramekin. Zet dan in de koelkast.

2. Verhit de 2 el boter in een steelpan. Als deze gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit door en laat even 2 a 3 minuten garen totdat de bloemsmaak eraf is. In de tussentijd kan je de chocolade smelten. Dit kan au bain marie of in de magnetron, een paar keer 30 seconden en tussendoor roeren totdat het gesmolten is.

3. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan je boter/bloem mengsel en roer goed door. Je hebt nu een roux. Zet het vuur uit en voeg de gesmolten chocolade hieraan toe en een snufje zout. Laat dit even afkoelen.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden.

5. Nu gaan we de eiwitten opkloppen, 4 stuks. Bewaar 2 eidooiers want die doen we straks door onze chocolade mengsel. Neem een vetvrije kom en klop de 4 eiwitten samen met wat (1/2 theelepel ongeveer) cream of tartar op. Voeg beetje bij beetje 2 eetlepels suiker toe en klop door totdat je stijve pieken hebt als je je garde uit het mengsel haalt.

5. Ondertussen is je choco mengsel genoeg afgekoeld om de 2 eidooiers erdoorheen te mengen. Als je dit te snel doet heb je kans dat je roerei door je chocolade doet, vandaar dat we alles eerst even laten afkoelen. Je hebt nu een glad chocolademengsel.

6. Voeg beetje bij beetje de eiwitten toe aan je choco mengsel en schep voorzichtig om zodat je niet alle lucht eruit klopt. Meng net genoeg dat alle eiwitten opgenomen zijn en je een mooi geheel hebt.

7. Vul de ramekins tot de rand en haal een mes eroverheen om alles recht en gelijkmatig te maken zodat je straks die mooie ‘flat top’ krijgt.

8. Bak 20 minuten af in de oven. En hoe verleidelijk het ook is, trek niet de ovendeur open om even te kijken! Dan stort je soufflé namelijk in. Dit komt omdat de temperatuur dan in 1x veel zakt en alle luchtbellen in je soufflé leeglopen.

9. Haal uit de oven als de soufflé 1/3 boven je ramekin is gerezen (20 minuten dus ongeveer) en dien meteen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.