Ik heb graag een flesje van deze olie in de koelkast staan. En dan niet olie met een hele chilipeper erin, nee..goed op smaak gebrachte olie.

Het idee hier is dat je de olie eerst opwarmt tot 180 graden zodat de vlokken gebakken worden. Dit zorgt er trouwens voor dat deze olie niet bijzonder pittig is maar meer een umami smaak hebben. Het is heel erg lekker met gyoza bijvoorbeeld.

qyoza met chili olie

Chili

Kijk of het lukt om langs een oriëntaalse supermarkt te gaan. Hier zijn kruiden altijd een stuk goedkoper!

Je zou ook hele gedroogde chili’s kunnen halen en dat zelf even fijnmalen in een food processor.

Chili olie

Chili olie
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 0

Ingrediënten

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 30 gram chili vlokken
  • 2 el sechuan peperkorrels
  • 1 tl chinese 5 spice (vijf kruidenmengsel)
  • 1 kaneelstokje

Instructies

  • Verhit de olie met de peperkorrels en kaneelstokje tot ongeveer 190 graden, dat houdt in dat het misschien een beetje borrelt maar het moet niet frituren. Laat dit 20 minuten opstaan.
  • Haal de peperkorrels en het kaneelstokje er voorzichtig uit. Zet het vuur uit en voeg de chili vlokken en de 5 spice toe. Laat de olie helemaal afkoelen voordat je het overgiet in een pot of fles.
  • Bewaar in de koelkast!