gyoza

Gyoza

Dit is echt een recept dat ik een aantal keer heb moeten maken voordat het goed was!

Gyoza

Op zich is het niet super ingewikkeld, maar je moet het vouwen even onder de knie zien te krijgen. Ik maak ook graag zelf mijn gyoza vellen, maar die kun je eventueel kopen. Al vind ik het altijd leuker om gewoon lekker zelf te doen.

Je begint met het maken van het deeg, dit laat je een uurtje rusten zodat de gluten ontspannen zijn en je het deeg makkelijker kunt uitrollen. Het uitrollen doe ik met een pastamachine, vervolgens gebruik ik een ronde uitsteekvorm om perfecte velletjes te maken.

Intussen maak je de vulling. De kool moet je flink zouten en fijnknijpen zodat al het vocht eruit gaat. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed totdat alles gemengd is. Dek af en laat staan totdat de velletjes klaar zijn.

Gebruik ongeveer een theelepel vulling per gyoza, te veel en het is erg lastig ze nog goed te vouwen. Maak de randjes vochtig en knijp dan eerst de bovenkant samen zodat je een soort taco hebt. Vouw dan rechts in 3 delen naar links en links in 3 delen naar rechts.

Herhaal totdat je alle gyoza gevouwen hebt. Het kost even wat tijd, zeker in het begin omdat het vouwen zelf onwennig voelt. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat.

Vervolgens verhit je wat olie in een koekenpan en bak je de gyoza totdat de onderkant goudbruin is. Voeg dan een scheut water toe en laat met deksel stomen, zo’n 2 minuten.

Dien ze direct op met een lekker sausje, serveer er eventueel wat chili olie bij. Aanrader!

Gyoza

Gyoza
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur 45 min
Porties: 2

Benodigdheden

  • Pasta machine
  • Ronde uitsteekvorm

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 gram bloem
  • 220 gram kokend water
  • 7 gram zeezout

Voor de vulling

  • 450 gram varkensgehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 chineese kool, fijngehakt
  • 1 el sesamolie
  • 1 el soja saus
  • 8 gram zout

Overig

  • olie om in te bakken
  • 30 ml sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sesamzaadjes
  • optioneel: chili olie

Instructies

  • Meng de bloem met het zout en het kokende water. Je kan eerst stokjes gebruiken wanneer al het water is opgenomen is het genoeg afgekoeld om met je handen verder te kneden. Kneed zo'n 5 minuten totdat het deeg soepel is. (dit werkt het beste met de hand, het deeg is te stug voor de keukenmachine).
  • Rol in wat huishoudfolie en laat een uur rusten.
  • In de tussentijd maken we de vulling. breng de kool op smaak met zout en knijp de kool fijn. Dit zorgt ervoor dat het zout goed wordt opgenomen, de kool kneust en al het vocht vrijkomt. Giet het vocht af en voeg dan het gehakt toe,de knoflook, sesamlolie en soja saus. Kneed totdat alles gemengd is. Dek af en laat staan totdat we de gyoza gaan vullen.
  • Verdeel je deeg in 4 stukken zodat het meer handzaam is. Rol elk stuk door een pasta machine (gebruik wat bloem wanneer het blijft plakken) tot dunne plakken deeg. Ik ga het liefst tot stand 6, dat is dun maar nog wel handzaam met het dichtvouwen.
  • Gebruik de uitsteekvorm (van ongeveer 10 cm breed) om mooie gyoza velletjes te krijgen, een glas werkt ook eventueel.
  • Vul de gyoza met een theelepel vulling, pas op dat je niet teveel gebruikt want dat wordt lastig met vouwen. Knijp eerst de bovenkant samen zodat je een taco hebt, vouw rechts in drie delen naar links en links in drie delen naar rechts.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en leg de gyoza in de pan. Wanneer de onderkant mooi bruin gebakken is giet er dan een plens water bij en leg de deksel op de pan. Op deze manier heb je aan één kant gebakken gyoza en is de rest gestoomd.
  • Wanneer de bovenkant mooi glanst en gestoomd is zijn de gyoza klaar en kan je ze opdienen met een saus van sojasaus, sesamolie en wat sesamzaadjes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch