In Engeland verkopen ze overal chili jam, hier in Nederland heb ik het niet veel gezien! Ik stond op het punt om een potje te kopen totdat ik bedacht dat het veel leuker is om zelf te maken! Hoe moeilijk kan het zijn, toch?
Dit was mijn eerste keer jam maken trouwens. Ik ben nooit een enorme fan van jam geweest, ik vind het alleen op scones lekker. Maar in Engeland kreeg je dit overal bij en ik vind het licht pittige in combinatie met de zoete smaak super lekker! Ik heb ondertussen ook kaaskroketten gemaakt om ermee te serveren, heerlijke combi kan ik je vertellen!
Makkelijk
Jam maken is eigenlijk super makkelijk. Je laat fruit, of in dit geval tomaten en chilipepers, samen met suiker en azijn inkoken en dan afkoelen. Tadaa!
Niet super snel
Dit recept heb je niet heel snel in elkaar geflanst. Zoals ik al zei moet de suiker dus inkoken en dat duurt wel een uurtje ongeveer. Maar je hoeft er niet constant bij te blijven, af en toe doorroeren is voldoende. In de tussentijd kan je je dus bezig houden met iets anders.
chili jam
Ingrediënten
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- 3 chilipepers, in stukken gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 200 gram witte basterd suiker
- 65 ml rode wijnazijn
Instructies
- Fruit de tomaten, chilipepers en knoflook totdat alle smaken en geuren vrijkomen. Dit duurt een paar minuten.
- Voeg de rode wijn azijn en de suiker toe.
- Breng dit al roerend aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat dit een uurtje pruttelen. Roer wel af en toe door.
- Doe je jam in een weckpot en laat afkoelen.
Carla van Boxtel zegt:
Vraagje, dat uurtje pruttelen is dat met of zonder deksel op de pan?
foodfromclaudnine zegt:
Hi Carla, ik heb het in een steelpan zonder deksel gemaakt! Groetjes, Claudia
Marian zegt:
Hoe lang is deze chili jam na bereiding houdbaar in de koelkast?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Marian,
Wanneer je een schoongekookte pot gebruikt om de jam in te bewaren blijft deze tot 3 maanden goed.
Groetjes,
Claudia
Jumping Jack zegt:
Ik had geen idee wat ik me hierbij voor moest stellen, maar dat weerhield me niet om deze jam te maken met eigen geoogste pepers.
Omdat ik bruine basterdsuiker gebruikt heb, ziet hij er wel wat donkerder uit, maar dat mag de pret niet drukken.
Voor de jam in de potjes ging, toch nog even de staafmixer erdoorheen gehaald; anders was hij me te grof. Ben benieuwd dat de huisgenoten ervan gaan vinden. Zelf ben ik er na enig snoepen, al helemaal weg van.