Van Bart heb ik, alvast voor mijn verjaardag, een kookboek van Matty Matheson gekregen en daar stond onder andere in een burger met een bacon uienjam. Nu had hij daar een hele andere burger mee gemaakt, maar die uienjam… ik moest daar wat mee maken.

Bacon uienjam

Belangrijk hier is dat de uien gekarameliseerd zijn. Ik ben dol op gekarameliseerde uien, zoals je kunt zien in dit en dit recept. Het karamelliseren van uien duurt lang. Denk niet dat je na 5 minuten bakken op hoog vuur klaar bent, het kost minimaal een uur op laag vuur. Je wilt donkerbruine zoete en zachte uien. Je hoeft er niet constant bij te blijven, af en toe doorroeren is prima. Op het einde voeg je wat rode wijnazijn en suiker toe, dan laat je het nog even staan en klaar is je jam. Dit is genoeg voor 2 burgers en dan hou je nog een potje bacon uienjam van ongeveer 200ml over. Doe dit op een burger, pizza, tosti. De keuze is reuze.

Brioche broodjes

Voor mij is een goede burger niet compleet zonder een goed broodje. In mijn kookboek Vers Deeg staat een recept voor brioche burgerbroodjes. Briochedeeg is verrijkt en dus steviger dan die gewone witte broodjes uit de supermarkt. Met deze broodjes hoef je niet bang te zijn dat het brood uit elkaar valt. Omdat het steviger is, kan het genoeg saus opnemen zonder dat het zompig is.

Burger

Ik koop het liefst half om half gehakt voor mijn burger, meer vet = meer smaak. Hier vorm ik gehaktballen van zonder het vlees teveel te kneden en dan druk ik het vlees plat tot de gewenste dikte en breedte. Breng het vlees aan beide kanten op smaak met ruim peper en zout (gehakt is best flauw van zichzelf) en bak op hoog vuur aan beide kanten tot bruin gebakken. Hoe lang je bakt is afhankelijk van de dikte. Ik hou zelf van iets dikkere burgers dus bak 2 minuten aan beide kanten.

De kaas die ik hier heb gebruikt is een cheddar, maar een vintage chedder. Dit is een witte scherpe kaas, niet te vergelijken met de oranje cheddar. Vintage cheddar kun je kopen in een kaaswinkel, misschien dat sommige supermarkten het ook hebben. Heb je geen zin om naar een kaaswinkel te gaan, kun je ook gewone cheddar gebruiken.

Cheeseburger met bacon uienjam

Cheeseburger met bacon uienjam
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de bacon uienjam

  • 150 gram bacon, in stukjes gesneden
  • 50 gram ongezouten roomboter (+extra voor op de brioche bol)
  • 300 gram witte uien, in halve ringen gesneden
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 40 gram kristalsuiker

Voor de burger

  • 300 gram half om half gehakt
  • 2 plakken (vintage) cheddar
  • 2 brioche bollen
  • 2 bladeren krulsla
  • mayonaise
  • augurk
  • peper en zout

Instructies

  • Bak in een pan met dikke bodem de bacon tot bruin en het vet eraf gebakken is. Voeg de boter toe en, wanneer dit gesmolten is, de uien. Houd het vuur laag en roer regelmatig door. Laat minimaal 1 uur opstaan, totdat de uien donkerbruin en zacht zijn.
  • Voeg dan de rode wijnazijn en suiker toe. Laat dit nog 10 minuten op laag vuur staan terwijl je af en toe door roert. Bewaar in een weckpot in de koelkast.
  • Snij de broodjes open, smeer in met boter en bak de opengesneden kant in een koekenpan aan tot goudbruin. Zet apart.
  • Verdeel het gehakt in 2 ballen, druk plat en breng aan beide kanten op smaak met peper en zout. Leg in een hete pan, op hoog vuur, en bak aan beide kanten tot bruin (tijd is afhankelijk van de dikte. Maak iets platter dan je zou willen, het vlees trekt nog wat samen tijdens het bakken). Wanneer je de burger hebt omgedraaid, leg dan op de al gebakken kant de cheddar zodat dit kan smelten terwijl de andere kant bakt.
  • Verdeel mayonaise (hoeveelheid naar smaak) over de bodem. Leg hier wat krulsla op, dan de burger, dan augurk (hoeveelheid naar smaak), dan de bacon uienjam (hoeveelheid naar smaak). Verdeel nog wat mayo op de bovenkant van het broodje en duw op de burger. Serveer direct.